Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Doğal sızma zeytinyağının temel gıda olduğu, Akdeniz tarzı beslenme sisteminin uygulandığı topluluklarda, yapılan yüksek sayıdaki istatistiklerde Tip 2 diyabetin engellendiği sonucuna varılmış ve her gün 2-3 yemek kaşığı Doğal sızma zeytinyağı tüketilmesi, sağlıklı yaşama kaidesi olarak tavsiye edilmiştir. Zeytin yaprağı çiğnemek, ağız yaralarına iyi gelir. Zeytin yaprağı kaynatıp suyu ile gargara yapmak diş etlerini kuvvetlendirir ve diş ağrılarını giderir. Ayrıca yüksek tansiyonu ve yüksek kan şekerini düşürür. Birer günlük aralarla saç diplerine zeytinyağı sürülürse saç dökülmesini durdurur, saçları kuvvetlendirir, beyaz saçları döker, baş ağrısını hafifletir.

 

Zeytinyağı Nelere Faydalıdır

 


Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabında zeytin ve zeytinyağından söz eder. Eski zeytinyağı ağrıyan bel ve eklemlere sürülerek masaj yapılırsa, eklemleri yumuşatır ve ağrıları azaltır. Yılancığa ve alerjik cilt döküntülerine sürülürse döküntü azalır, basur memelerine sürülürse, ağrıyı dindirir, iyileşmesini sağlar. 1 avuç kuru üzüm 1 litre su içinde kaynatılarak süzülür, bu su 200 gr. eski zeytinyağı ile karıştırılıp lavman yapılırsa, kalın bağırsak yaralarına, basura, paraproktite adı verilen kalın bağırsaktaki fistüle çok iyi gelir. Zeytinyağıyla masaj yapılan kaslar esneklik kazanır, göze sürülse göz kuvvetlenir, kulağa damlatılsa kulak temizlenir, cilde uygulansa cildi parlatır, yumuşatır, güzelleştirir ve kırışıklıkları yok eder. Zeytinyağının içine kantaron, kekik koyarak, öğütülmüş çörekotu veya anasonla karıştırarak faydası artırılabilir.

 


Cilt ve saç için kullanılan zeytinyağına bir damla menekşe, gül ve benzeri kokulu yağlar eklenebilir. Zeytinyağı içildiğinde, karaciğeri yumuşatır ve temizler, safrayı arttırır, karaciğer ağrılarını giderir, karaciğeri çalıştırır, sarılığı iyileştirir, bağırsakları rahatlatır, mideyi kuvvetlendirir ve mide yaralarını kapatır, bağırsaklardaki kurt ve solucanları düşürür, basuru yok eder, damarları açar, kolesterolü ve kandaki şekeri düşürür, bağışıklığı artırır. Hem içilir ve hem de lavman yapılırsa, bağırsak tıkanıklığını geçirir.


Zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için yemeği yağsız pişirdikten sonra zeytinyağını üzerine gezdirmek gerekir.

 

Siyah, Salamura, Yeşil Zeytinin Faydaları

 

 

Siyahlaştırma işlemi görmüş ve sirke ruhu veya sitrik asit ile hazırlanmış siyah zeytinin midede hazmı zordur. Böyle zeytinler dalak hastalıklarına, psikolojik dengesizliklere neden olur. Doğal salamura siyah zeytini ve sele zeytinini suyla yıkayıp yemek gerekir. Zeytin, iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, yüksek tansiyonu ve kandaki şeker miktarını düşürür.

 

Yeşil zeytin çok besleyicidir ve hazmı siyah zeytinden daha kolaydır. Doğal hazırlanmış salamura yeşil zeytin karışık yemeklerin zararını azaltır. Sirke ruhu veya sitrik asit ile hazırlanmış yeşil zeytin ise zehirlidir, ondan sakınmak gerekir. (“Sirke” yazımıza bakınız.)

 

Zeytinyağı İncir İkilisi 

 

Halis zeytinyağı içerisinde bir gece bırakılan 3 tane inciri her sabah yiyen karaciğer hastalığı görmez. İncir karaciğer, dalak, böbrek, mesane tıkanıklıklarını açar. Bağırsakları çalıştırarak yabancı mikroplan çıkartır, sağlıklı mikroplan eker. Kanseri önler.