Aidin SALİH Kan Grubuna Göre Beslenme

Aidin SALİH Kan Grubuna Göre Beslenme

Bugünkü tıbbın belirlediği şekilde kan grupları belirlenmeden önceki zamanlarda hekimler, insanları mizaçlarına göre gruplara ayırmışlar ve o mizaçlara göre insanların hastalıklarını tedavi etmeye çalışmışlardır.  Kan grubuna göre beslenme. İslamda kan grubuna göre beslenme var mı? diye bize soruyorlar. En son paragrafta yazdık. Hekimler, eşyada ve meyvelerde farklı cinsler olduğu gibi insanlarda da farklı mizaçlar olduğunu belirlemişlerdir. Aynı ayırımın hayvanlarda da olduğunu tespit etmişlerdir. Bununla da kalmamışlar, gıdaları da mizaçlara göre sınıflandırma yapmışlardır. Tıpta otorite olan İbn-i Sînâ'nın meşhur El- Kânûn Fi't- Tıbb ( Tıpta Kanun) adlı eserinin birinci kitabı'nda üçüncü kısım bu mizaçlar bahsine ayrılmıştır. 

 

Son günlerde kan gruplarının coronavirüs ile ilişkisi hakkında devamlı haberler yayınlanıyor. 0 negatif kan grubu yakalanma riski en az.  Kanadalı bilim insanları yeni tip corona virüs (Covid-19) ve kan grupları arasındaki ilişkiye dair yeni bir araştırma yayımladı. 225 bini aşkın kişinin incelendiği çalışmada, Covid-19'a yakalanma riskinin, O kan grubuna sahip olan insanlarda yüzde 12; A, B, O ya da AB fark etmeksizin negatif kan gruplarına sahip olan kişilerde ise yüzde 21 oranında daha düşük olduğu belirtildi. Bununla birlikte, hem 0 hem de negatif kan grubuna sahip olan insanların ise corona virüsten ölme riskinin yüzde 13 ile 19 arasında daha düşük olduğu ortaya kondu. Çalışmada B kan grubuna sahip insanların ise şiddetli Covid-19 hastalığına yakalanma olasılığının A grubuna göre yüzde 21 daha fazla olduğu belirtildi.

 

Kan grubuna göre beslenme yazılarımı yazarken ben de İbn-i Sînâ'nın meşhur El- Kânûn Fi't- Tıbb kitabından özellikle mizaçlar bölümünden istifade edeceğim. Yazar M.Ali BULUT Can Boğazdan Çıkar adlı kitabında da "eski Hekimlerin dört temel mizaç olarak yaptıkları ayırım bugünkü kan grupları ile uyumludur" diyor. 

 

İnsanda hazım süreci çok önemlidir. Doktor Aidin SALİH "İnsanın ahlâkı yediği yemekle ve hazmı ile doğrudan bağlantılıdır." diyor. Elbette ki insanları hazım süreci bakımından yalnızca dört gruba ayırmak mümkün değildir. Günümüze kadar belirlenmiş kan çeşidi 125 bin civarındadır. Temelde dört kan grubu var. Bunlar da kendi içlerinde ( Rh +) ve (Rh -) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca her kan grubunun aslında ikili çiftler yani AA-A0; BB-B0; AB ve 00 yapıda bileşkeler halinde olduğunuda katarsak Rh faktörü ile beraber 12 farklı kan grubundan bahsedebiliriz.

 

 Dünyada uzun zamandır uygulanan ancak Türkiye’de, doğal sağlık alanında bir çığır açan Dr. Aidin Salih ile birlikte konuşulmaya başlanan “kan grubuna göre beslenme” kavramı zamanla pek çok kimsenin sahiplendiği bir konu oldu. Kan gruplarına göre beslenme ilk başlarda şöyle adlandırılıyordu. """Dr. Aidin Salih ve Kan Grubuna Göre Beslenme"""  Üzerinde konuşuldukça ve gündeme geldikçe konu, doğal olarak, bir çok yönüyle Türkiye'de sıkça tartışılmaya başlandı.

 

“Kan gruplarının bilinmediği dönemlerde insanlar yanlış mı besleniyordu?” “Allah herşeyi bizim için yarattıysa neden bazı yiyeceklerden mahrum olalım?” “Kan grubuma uygun olmayan yiyeceği hiç mi yiyemeyeceğim?”  Dedem 90 yaşından fazla Karadeniz'in bir köyünde yaşadı. Ömrü mısır ve ürünleri ile geçti. Dedem AB grubu idi. Ona mısır ve unu zararlı. Fakat sağlıklı bir şekilde yaşadı? Allah kullarına zulmetmez deniyor. Bu adaletsizlik değil mi? v.b sorular yöneltilebiliyor. 

 

Özetle, yukarıdaki sorulara cevap olarak sağlıklı insan, Allah’ın helal kıldığı ve canının istediği her şeyi kan grubuna bakmaksızın, Resulullah’ın tavsiye ettiği sınırlar dahilinde yiyebilir. Hastaların kan grubuna uygun beslenmesi ise sağlığı geri kazanmak için mücadele veren bağışıklık sisteminin işini kolaylaştırır.

 

SİTEMİZDEKİ 7 TANE OLAN KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME YAZILARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ: 

 

1- Kan Grubuna Göre Beslenme-1:  (Kan Grubuna Göre Beslenme-1)

2: Kan Grubuna Göre Beslenme-2:   (Kan Grubuna Göre Beslenme-2)

3: Kan Grubuna Göre Beslenme-3:  ( HEMOGLOBİN)

4: Kan Grubuna Göre Beslenme-5:   ( 0 Kan Grubuna Göre Beslenme)

5: Kan Grubuna Göre Beslenme-6:   (  A Kan Grubuna Göre Beslenme)

6: Kan Grubuna Göre Beslenme-7:   (  B Kan Grubuna Göre Beslenme)

7:Kan Grubuna Göre Beslenme-8:    (  AB Kan Grubuna Göre Beslenme)