Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu yağı denilince ilk aklıma gelenler insanın düşünce gücü üzerinde anlayışı üzerinde çok etkili olmasıdır. Yâni insanın ufkunu açar. Beyin süpürgesi olarak da adlandırılır. Altı bin yıl önce, Mısır, Çin ve Hindistan bölgesindeki birkaç eski uygarlık, hastalıkları tedavi etmek için şifalı bitkileri kullanmaya başlamıştır. Şifalı bitkilerin tedavi amaçlı kullanımı insanlık tarihi kadar eski bir uygulama olmasına rağmen, yirmi birinci yüzyılda daha da önem kazanarak aromaterapi biliminin gelişmesini sağlamıştır. Bu bitkisel ilaçlar, yağlar, meyve suları ve damıtılmış özler hastalıkların tedavisinde önemli bir yer kazanmıştır. İşte bu bitkilerden bir de karabaş otudur. Bu yazımızda karabaş otunun faydaları hakkında bilgiler vereceğiz.

 

Akdeniz bölgesinin florası, uzun süredir yerel kültürün ayrılmaz bir parçası olan ve farklı çevresel koşullara sahip geniş bir alanı kapsayan birçok tıbbi türü içermektedir. Akdeniz havzasında yetişen şifalı bitkilerden biri de karabaş otudur. Karabaş otu yaklaşık bir metre yüksekliğe kadar uzayan çok yıllık bir bitkidir. Haziran ortası ile temmuz ortası arasında çiçek açarlar ve asidik toprakları tercih ederler. Genellikle mor, mavi veya pembe renkte açarlar. Romalılar, Yunanlılar ve Araplar tıbbi özelliklerini kullanan medeniyetler olmuştur. Karabaş otunun tıbbi erdemleri, Akdeniz bölgesi boyunca kullanılmıştır. Ayrıca geleneksel yemeklerin ve bitki çaylarının hazırlanmasında kullanılmıştır. Günümüzde ise kozmetik amaçlarla da kullanılmaktadır.

 

Karabaş otu, Fas'ta romatizmal hastalıkları ve nefrotik sendromları tedavi etmek, ağrı ve inflamatuar sorunları azaltmak için kullanılmaktadır. Bazı araştırmacılar, karabaş otu yağlarının ve özlerinin farmakolojik etkileri ile ilgilenmektedir. Bu bitkinin antibakteriyel, antifungal, insektisidal, anti leishmanial, antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri olduğunu tespit etmişlerdir. Bununla birlikte, bu yağın diğer potansiyel farmakolojik etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir.

 

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

 

 

Karabaş otu, sefalik (tonik) ve gaz giderici özellikleri gibi tıbbi özellikleri nedeniyle Akdeniz bölgesinde kullanılan iyi bilinen bir türdür. Akciğer enfeksiyonlarını ve iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için reçete edilir. Bitki ayrıca halk tıbbında kolik ağrıda antispazmodik olarak, epilepsi ve migren gibi çeşitli merkezi sinir sistemi hastalıkları için kullanılır.

 

Karabaş otu ayrıca yaralar, idrar yolu enfeksiyonları, egzamaya karşı olumlu etkilere sahiptir. Analjezik, yatıştırıcı ve antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda, geleneksel yemekleri tatlandırmak, çay ve çorba hazırlamak için bir mutfak otu olarak kullanılır. Fas, Cezayir ve Tunus gibi Mağrip ülkelerinde, bu bitki geleneksel farmakopide baş ağrıları, depresyon, diyabet, enflamatuar ve romatizmal hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.


Filistin geleneğinde, karabaş otu kaynatılıp migren ve epilepsiyi tedavi etmek için kullanılır. Ülkemizde ise balgam söktürücü, antispazmodik, gaz giderici ve yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır. 

 

Karabaş otunun faydaları aslında beyin ve bağırsaklar üzerindedir. Beyne ve bağırsaklara güç sağlar. Aşağıdaki hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

 

 

Baş ağrısı ve Migren

 

 

Genelde ağrıya duyarlı beyin yapılarının aşırı aktivitesine bağlı olarak baş ağrısı oluşur. Karabaş otu, beynin ağrıya duyarlı bölgelerinin aşırı aktivitelerini azaltmaya yardımcı olur.  Ayrıca migren baş ağrısına veya trigeminal nevraljiye neden olan trigeminal sinirin tahrişini de azaltır.


Baş ağrısının ikinci nedeni, mide ve bağırsaklar dahil olmak üzere beslenme kanalının kötü sağlık durumudur. Bunda üç faktör rol oynar:


•    Asit
•    Bağırsak gazı
•    Kabızlık


Karabaş otu, badem yağı ve bal karın bölgesinde gaz oluşumunu azaltır. Bu bitkiler karın şişkinliği, bağırsak gazı ve kramplara karşı oldukça etkilidir.
Karabaş otu baş ağrısı ve migren ile bağlantılı aşağıdaki tüm rahatsızlıklara yardımcı olur.


•    Başta ağırlık hissi ile birlikte baş ağrısı
•    Baş dönmesi
•    Baş ağrılı vertigo
•    Başa baskı hissi
•    Göz ağrısı
•    Migren semptomları
•    Saç dökülmesi

Sayfamızda migren yazımız vardır.

 

Kronik Nezle

 

Karabaş otu, antiinflamatuar, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kronik nezle semptomlarını azaltır. Genellikle, kronik nezle, saman nezlesi veya soğuk algınlığı sonrasında ortaya çıkar ve burun tıkanıklığı, burunda, boğazda veya göğüste mukus birikmesi görülür. Karabaş otu, mukus salgısını ve tıkanıklığı azaltır, bu da tüm nezle semptomlarından kurtulma sağlar. Nazal poliplere bağlı nezle oluşursa etkili olmayabilir.

 

Saç Dökülmesi ve Erken Beyazlama

 

Kronik nezle, stres, vitamin eksikliği, kronik kabızlık, anemi vb. saçın erken beyazlamasının yaygın nedenleridir. Karabaş otu, beslenme eksikliklerini doğal olarak tedavi eden ve kronik kabızlığı azaltan bir bitkidir. Bu nedenle saçların erken beyazlamasında etkilidir.

 

Kabızlık

 

Karabaş otu hafif müshil etkisi yapar ve kabızlıkta etkilidir. Kuru üzüm, badem yağı ve gül çiçekleri de kabızlığı azaltmaya yardımcı olur.