Şişkinlik Nedenleri!
Ne zaman hızlı, az çiğneyerek kıtlıktan çıkmış gibi yediysem hep şişkinlik olmuştur. Yemekten sonra su, çay içilirse şişkinlik olur. Meyve yenilirse şişkinlik olur. Çay ve meyve için en az yarım saat geçmesi gerekir. SU için 2 saat. Karışık yemek, bir önceki yemek hazmolmadan yenen yemekler şişkinlik yapar. Özellikle de dondurulmuş meyve ve sebzeler aşırı şişkinlik yapar. Fazla alınan besinler mideyi yoracak ve sindirilmesini zorlaştıracaktır. Besinlerin parçalanma sırasında ise fazlasıyla gaz açığa çıkacaktır. Bunun sonucunda da istenmeyen ve çok rahatsız eden karın şişliği görülecektir. Dr. Aidin SALİH'e göre katkılı yiyecek yiyenler asla gazdan kurtulamazlar.
Herkes kendini ve midesinin kapasitesini bilir. Yemek esnasında şişkinlik olursa ya fıtrata aykırı bir yiyecekten ya da kapasite aşılmıştır. Hemen yemek bırakılmalı. Yoksa kusmak gerekir. İlk paragrafın sonunda katkılı yiyeceklerden bahsettik. Katkılı yiyecekler çok uzun zamanda hazım olur. Zaten onlar hazım olmuyor. Mide uğraşıyorda uğraşıyor sonra da onu olduğu gibi dağıtmaya çalışıyor diyor Doktor Aidin SALİH. Bu işin özeti şudur: Katkılı yiyecekler yendikten sonra mide ve bağırsaklardaki hazım süresi 10-12 saate kadar uzar. Kimse de 10-12 saat aç kalamaz. İnsanlar da sürekli birincisini hazmetmeden ikinci bir yemek yerler. Bu yüzden şişkinlik olur.
Çalışanların Geç Saatte Yemek Yemesi
Çalışanların çoğu işten eve geç geliyor. Hazım 21.00 de biter. Mide asidi bu saate kadar üretilir, sonrasında azalır. En geç akşam yemeği 19.00 da yenmelidir. Çünkü saat 19.00'dan 21.00'e kadar besin mide asidiyle karışır. Bu saatten daha geç yemek yenmemelidir. Şayet daha geç yenirse mide asidi yetmezliği olur ve besinin hazım olması imkânsızlaşır. Çürüme, gaz ve ŞİŞKİNLİK olur. Hastalık olarak da reflü olur. Eğer kusmazsa rahat da uyuyamaz. Tok karnına cinsel ilişkiye girmek de felâkettir. Neden felâkettir dedim: Çünkü o zaman basınçtan dolayı içerik ağza gelir. Bu durum da reflü yapar. Her zaman dediğim gibi beslenme ve yanlış yaşam tarzı değişmeden hiçbir şey değişmez. Beslenme düzelsin ne reflü kalır ne de şişkinlik.
Devamlı şişkinlik konuştuğum birisi "-senin açığını buldum" dedi. Neymiş dedim. "-Sen bana haftada 3-4 defa et tüket" dedin. "-Ben de döner yedim, şişkinlik oldu." Dedim ki "-Nasıl yedin?" "- Çift lavaşla yedim." dedi. Tek lavaşla yese bile şişkinlik olabilirdi. Çünkü beyaz undan yapılan besin 0 grubuna dokunur. A grubuna da döner eti dokunur. A grubu eti haftada bir tüketmeli. Annesi veya babası 0 ise haftada iki kez tüketebilir.
Sonuç olarak;
Karışık, hazır ve katkılı yemekleri tüketenler, yemekten sonra meyve yiyenler, ( su ve çay içenler) iyi çiğnemeyenler, geç saatlerde yemek yiyenler, dondurulmuş meyve yiyenler, iştahı gelmeden öğünlerini kısa aralıklarla yiyenler asla gazdan kurtulamazlar.
Dr. Aidin SALİH'e göre de İbn-i Sina'nın bahsettiği fıtrata yâni kan grubuna göre beslenmeyen gazdan kurtulamaz.