Pankreas İltihaplanması Neden Olur? Bitkisel Tedavisi Nedir?

Pankreas İltihaplanması Neden Olur? Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Pankreas iltihaplanması olarak bilinen Pankreatit, midenin arkasında ve ince bağırsağın ilk bölümü olan duodenumun yakınında bulunan bir bez olan pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreasın vücutta iki ana, temel işlevi vardır:


•    Bağırsakların yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için sindirim enzimleri salgılar.
•    İnsülin ve glukagon hormonlarını üreterek kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

 

Pankreas iltihaplanması, pankreas enzimleri, pankreas dokularını sindirmeye başladığında ortaya çıkar. Bu şişmeye, kanamaya ve pankreasta hasara neden olabilir. Safra taşları, alkolizm ve bazı ilaçlar pankreas iltihaplanmasına neden olabilir.


İki ana pankreas iltihaplanması türü vardır: akut ve kronik. "Pankreatit" genellikle "akut pankreatit" ile eşanlamlı olarak kullanılır, çünkü hastalığın bu formu aniden ortaya çıkan ve kısa sürelidir, en yaygın olanıdır.

 

Pankreas İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?

 

Pankreas içinde asiner adı verilen hücreler, metabolik süreçlerle enzimlere dönüşen aktif olmayan maddeler olan proenzimler üretirler. Bu proenzimler, aktif formlara dönüştürülecekleri pankreas kanalı yoluyla ince bağırsağa gider. Aktif olduğunda, enzimler karbonhidratları, proteinleri , yağları ve diğer gıda maddelerini sindirmek için çalışmaya başlar.


Ancak asiner hücreler hasar görürse veya pankreas kanalı yaralanır veya tıkanırsa, proenzimler pankreas içinde birikebilir ve erken aktive olabilir. Bu olduğunda, enzimler pankreastaki hücre zarlarını sindirerek bağışıklık sisteminden inflamatuar bir yanıt tetikler.


Semptomlar akut ve kronik pankreatit için farklılık gösterir.

 

Akut Pankreatit Belirtileri

 

•    Akut pankreatitin belirleyici bir belirtisi olan, sırtınızda da hissedebileceğiniz, karında keskin, ani bir ağrı
•    Ateş
•    Kusma
•    Yüksek kalp atış hızı
•    Karın şişmesi
Akut pankreatitli kişiler genellikle iyi görünmezler veya kendilerini iyi hissetmezler; Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne göre hemen tıbbi tedaviye başvurmak önemlidir.


Akut pankreatit aniden ortaya çıkar ve genellikle tedavi ile bir hafta içinde azalır, ancak ciddi vakalar daha uzun sürebilir. Çoğunlukla safra taşı veya aşırı alkol tüketiminden kaynaklanır, ancak bazı ilaçlar veya yüksek trigliseritler (kanda bulunan bir yağ türü) ataklara neden olabilir.

 

Kronik Pankreatit Belirtileri

 

Kronik pankreatit en yaygın olarak alkolizmin sonucudur. Kronik pankreatitli bireyler sıklıkla birkaç akut pankreatit nöbeti geçirmiştir. Akut pankreatite eşlik eden, sırtınıza yayılan ve yemek yedikten sonra kötüleşebilen karın ağrısı hala mevcut olabilir. Kronik pankreatitin diğer belirtileri arasında yağlı, açık renkli dışkı ve kilo kaybı sayılabilir.

 

Pankreas İltihaplanması Nedenleri

 

 

Safra taşlarının pankreas kanalında tıkanıklık oluşturarak pankreas iltihaplanmasına neden olduğu düşünülmektedir. Bu durum, sindirim enzimlerini pankreasa geri zorlar ve pankreas iltihaplanmasına neden olur.
Akut pankreatitin diğer bir yaygın nedeni aşırı alkol tüketimidir. Alkolün bu duruma nasıl neden olduğu net değil, ancak pankreasın alkolü işleme şeklinin organın asiner hücreleri için toksik olan bileşikler üretebileceği düşünülüyor. 


Alkol ayrıca, sindirim enzimlerinin salınımını uyaran duodenum tarafından salgılanan bir hormon olan kolesistokinin etkisine karşı asiner hücreleri hassaslaştırabilir.

 

Pankreas İltihaplanmasının Önlenmesi

 

Bazı beslenme değişiklikleri yapmak, pankreas iltihaplanması riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. 


•    Alkol Tüketiminin Sınırlandırılması

 

Bu, alkol tüketimini tamamen kesmek anlamına bile gelebilir. Akut pankreatitin en yaygın nedeni aşırı alkol tüketimidir ve kronik pankreatit en yaygın olarak alkolizme bağlıdır.

 

•    Az Yağlı Diyet Yemek 

 

Yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak, akut pankreatitin önde gelen nedenlerinden biri olan safra taşı riskinizi azaltabilir. Yüksek trigliserit seviyeleri de akut pankreatit riskinizi artırabilir. Basit şekerleri de (tatlılar, şekerli gazlı içecekler) sınırlamak yardımcı olabilir.

 

•    Düzenli Egzersiz Yapmak 

 

Aşırı kilolu olmak safra taşı riskinizi artırır ve bu da sizi pankreas iltihaplanması için daha büyük risk altına sokar. Ancak, karaciğerinizin kolesterol üretimini artırmasına neden olabilecek ve bu da safra taşı riskinizi artıran diyetlerden kaçının.

 

•    Sigara İçmemek

 

Pankreatoloji dergisinde Eylül 2019'da yayınlanan çalışmalara göre, sigara içen yetişkinlerin sigara içmeyenlere göre akut veya kronik pankreatit geliştirme olasılığı 1,5 kat daha fazladır.

 

Pankreas İltihaplanmasının Bitkisel ve Doğal Tedavisi Yöntemleri

 

 

Pankreatite duyarlı kişiler alkol tüketiminden kaçınmalıdır. Bazı kanıtlar, antioksidan alımını (meyvelerde ve yeşil sebzelerde bulunur) artırmanın pankreas iltihaplanmasına karşı korunmaya veya durumun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Sağlıkçılar, serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için antioksidan alımınızı artırmanızı tavsiye edebilir. Kandaki düşük antioksidan seviyeleri, pankreas iltihaplanması olasılığını artırabilir. Alkole bağlı pankreas iltihaplanması, düşük antioksidan seviyeleriyle de bağlantılıdır.

Aşağıdaki beslenme ipuçlarını takip etmek, riskleri ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir:


•    Süt ürünleri (süt, peynir, yumurta ve dondurma), buğday (gluten), soya, mısır, koruyucular ve kimyasal gıda katkı maddeleri dahil tüm şüpheli gıda alerjenlerini ortadan kaldırın. Doktorunuz sizi gıda alerjileri için test etmek isteyebilir.


•    Tam tahıllar (alerji yoksa), koyu yapraklı yeşillikler (ıspanak ve lahana gibi) ve deniz sebzeleri gibi B vitamini ve demirden zengin yiyecekler yiyin.


•    Meyveler (yaban mersini, kiraz gibi) ve sebzeler (kabak, domates ve dolmalık biber gibi) dahil olmak üzere antioksidan bakımından zengin yiyecekler yiyin.


•    Beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi rafine gıdalardan kaçının.


•    Protein için daha az kırmızı et ve daha fazla yağsız et, soğuk su balığı, tofu (alerji yoksa soya) veya fasulye yiyin.


•    Yemek pişirmek için zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar kullanın.


•    Kurabiye, kraker, kek ve çörek gibi ticari olarak pişirilen ürünlerde bulunan trans yağ asitlerini önemli ölçüde azaltın veya ortadan kaldırın. Ayrıca patates kızartması, soğan halkaları, işlenmiş yiyecekler ve margarinden kaçının.


•    Kahve, alkol ve tütünden kaçının.


•    Günde 6 ila 8 bardak filtrelenmiş su için.


•    Haftada 5 gün, günde 30 dakika orta derecede egzersiz yapın.