Polen Nedir? Polenin Faydaları Nelerdir?

Polen Nedir? Polenin Faydaları Nelerdir?

 

Polen, bitkilerin döllenmesi için gerekli olan çiçeklerin erkek tohumudur. İki tür polen vardır: (1) Anemofil veya rüzgarla taşınan polenler. Bunlar genellikle saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlara neden olan tiplerdir. (2) Entomofil Polenleri, başta bal arıları olmak üzere böcekler tarafından taşınır ve anemofil polenlerden daha ağırdır. Böceklerle taşınan polenler asla havaya uçmaz ve alerjik reaksiyonların sorumlusu değildir. Tam tersine, Arı Poleni mevsimsel polen kaynaklı alerjiler ve diğer alerjiler için de çok etkili bir tedavidir.

 

Polen nedir?

 

 

 

Polen, arıların bitkilerden topladığı, kovana geri getirdiği ve petek hücrelerine paketlediği poleni ifade eder. Kovanda arılar poleni bir balmumu ve bal tabakasıyla kaplar. Polen daha sonra içindeki besinleri daha kolay erişilebilir hale getiren bir fermantasyon sürecinden geçer. Ortaya çıkan ve "arı ekmeği" olarak bilinen ürün, koloni için ana protein kaynağını sağlar.

 

Arılar Arı Polenini Nasıl Toplar?

 

 

Bir çiçeğe ulaştığında, bal arısı, tüylü vücudundaki doğal koleksiyonuyla birlikte, çeneleri ve ön bacaklarıyla ercikteki gevşek poleni sıyırır. Bacaklarındaki polen taraklarını kullanarak uçuşun ortasında üzerindeki altın tozu arka bacaklarındaki polen haznesine iter. Sepetler dolduğunda, binlerce minik polen tanesinden oluşan, bildiğimiz kadarıyla bir polen granülü toplanır. Vücudundaki polen tozu bir sonraki çiçeğe sıçrayacak ve tozlaşma tamamlanacaktır.

 

Polen Beslenmesi

 

Dünyanın dört bir yanındaki araştırma laboratuvarlarından yapılan kimyasal analizler, polenin insanların yaşam desteği için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini sağladığını gösteriyor. Dünya çapında yapılan klinik testlerde polen tam bir gıda olarak belirlenmiştir. Tam bir gıda, yaşam ve sağlık için gerekli tüm besin maddelerini sağlayan bir gıda maddesi olarak tanımlanmıştır.


Arıdan toplanan polenler proteinler, serbest amino asitler, B kompleksi ve folik asit dahil vitaminler açısından zengindir. Ayrıca, E-coli ve Proteus'a karşı güçlü olan, değişken miktarlarda bir anti-biyotik içerirler. Arı poleni, bağırsaklarda, kanın hemoglobin seviyesinde ve nekahat döneminde ve yaşlılarda gücün yenilenmesinde olumlu etki yapar.


"Arı Poleni, günümüz uygarlığında yaygın olarak kullanılan olan, kimyasal içerikli eksik gıdaların tüketilmesinden kaynaklanan ve bizleri sayısız olduğu kadar çeşitli fizyolojik sorunlara da maruz bırakan yetersizlikleri gidermektedir."

 

Polenin Besin Değerleri

 

1 yemek kaşığı polende:

•    40 kalori
•    0 gr yağ
•    7 gr karbonhidrat
•    4 gr toplam şeker
•    1 gr lif
•    0 mg sodyum
•    0 mg kolesterol
•    2 gr protein


Polenin Faydaları Nelerdir?

 

Arı poleni, Çin tıbbı da dahil olmak üzere birçok kültürde besin açısından yoğun bir süper gıda olarak görülse de, son birkaç yılda sağlık camiasında büyük bir ilgi görmektedir. Besinler, amino asitler, vitaminler, lipidler ve 250'den fazla diğer aktif madde ile dolu olduğunun farkına varılan arı poleni, artık birçok tüketici tarafından kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Vücudun bakteri ve virüslerle savaşmasına yardımcı olan ve bağışıklığı güçlendiren antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Sadece bu değil, biyoflavonoidler ve Vitamin-C içerir, arı poleni sadece kas büyümesini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya ve uzun ömürlülüğe yardımcı olur.


Sayısız faydası olan arı poleninin en bilinen sağlık yaraları şunlardır:

 

1.    Arı poleni anti-inflamatuar maddeye sahiptir

 

Tek bir çay kaşığı arı poleni, 2,5 milyardan fazla besin dolu çiçek poleni granülü içerir ve bu da onu en zengin vitamin besin kaynaklarından biri yapar. Aynı zamanda bir anti-inflamatuar olarak çalışır ve fermente gıdalara benzer yüksek antioksidan özelliklere sahiptir. İç organlarımıza zarar verebilecek hava kirliliği gibi dış etkenlerden kaynaklanan oksidanlara karşı koyar. Karaciğerlerimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan arı poleni, bir kişi karaciğer hasarı geçirmişse iyileşme sürecini bile kolaylaştırır.

 

2.    Menopoz belirtilerini kolaylaştırır

 

Bu küçük top şeklindeki sarı topaklar, orta yaşlı kadınlarda sıcak basması gibi menopoz semptomlarını hafifletme konusunda da kullanışlıdır. Daha iyi uyku, ruh hali ve enerji seviyelerini kolaylaştırırken sinirlilik ve eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Anti-östrojen özellikleri içeren bu süper besin, meme ve prostat kanseri riskini bile azaltır. Ayrıca, sinir sistemimize kan akışını iyileştirir, böylece stres seviyelerini azaltırken aynı zamanda yorgunluğu da azaltır.

 

3.    Mevsimsel alerjileri rahatlatır

 

Arı poleni, saman nezlesi mevsiminin başlangıcından en az altı hafta önce düzenli olarak tüketildiğinde, vücudun mevsimsel alerjenlere duyarlılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Arı poleni, az miktarda yaygın alerjen içerdiğinden, birçok araştırmacı, aşıların hastalıkları önlemesiyle aynı şekilde alerjik reaksiyonu önlemek için vücudun antikor üretimini uyardığına inanmaktadır.

 

4.    Kanseri önleyebilir

 

Arı poleni, vücudun hücrelerini kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilecek zararlı serbest radikallere karşı koruyan sağlıklı antioksidanlarla doludur. Ancak, tüm arı polenleri antioksidan seviyeleri açısından eşit yaratılmamıştır. Antioksidan içeriği, polenin bitki kaynağına bağlıdır.

 

5.    Bağışıklık sistemimizi güçlendirir

 

Arı poleni, yüksek vitamin, mineral ve antioksidan içeriğinin yanı sıra antiviral ve antimikrobiyal özellikler içerir. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

 

6.    Cilt sağlığını destekler

 

Arı poleninin cildiniz için faydalı birçok besin maddesi vardır. Cildinizin yenilenmesine yardımcı olur. Çalışmalar ayrıca lekeleri ve kırışıklıkları iyileştirdiğini ve cildin koyulaşmasını önlediğini göstermiştir. Birçok cilt bakım ürününde bileşen olarak kullanılır.

 

 

Japonya’da Osaka City Hastanesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, arı poleni tüketiminin prostat hacmine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışma, 62-80 yaş aralığındaki iyi huylu prostat büyümesi olan 79 hasta üzerinden yürütülmüştür. 12 hafta süren bu çalışmada hastalara günde 3 kez arı poleni 2 adet tablet (126 mg) şeklinde verilmiştir.


Arı poleni tüketiminden önce ve sonra hastaların idrar akışları, prostat hacmi, artık idrar hacmi incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda; hastaların prostat hacminde ve artık idrar hacminde azalma, idrar akış hızlarında ise artış gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, polen tüketiminin iyi huylu prostat büyümesi olan hastalarda prostat hacmi ve idrara çıkma değişkenleri üzerinde faydalı etkileri olduğunu vurgulamışlardır.

 

Kaynak: Yasumoto, Ryoji, et al. ""Clinical evaluation of long-term treatment using cernitin pollen extract in patients with benign prostatic hyperplasia."" Clinical therapeutics 17.1 (1995): 82-87.