Gül Yağı Nedir? Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül Yağı Nedir? Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

 

 

Son derece popüler bir yağ olan gül esansiyel yağı, tıbbi ve kozmetik faydaları ile bilinir. Cildiniz için çok iyidir ve yara izlerinin yanı sıra yaşlanma belirtilerini de hafifletir. Depresyon ve stresle mücadeleye yardımcı olabilir. Sindirim sisteminiz için çok iyidir ve karaciğerinizin sağlığını korumaya yardımcı olur.


Gül Yağı, tüm organlarınıza giden kan dolaşımını uyarır ve vücudunuzu sağlıklı tutar. Sizi dahili ve harici olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan koruyabilir. Aynı zamanda güçlü bir afrodizyaktır ve libidonuzu geri getirebilir.


Gül esansiyel yağı, adet dönemlerini düzenlemeye yardımcı olduğu, PMS semptomlarını azalttığı ve rahmi sağlıklı, akıntı, miyom ve tümörlerden koruduğu için özellikle kadınlar için faydalıdır. 

 

Gül yağı nedir?

 

 

Güller dünyanın en güzel çiçeklerinden biridir ve farklı kültürlerde farklı çağrışımlara sahiptir. Hemen hemen herkes bu çiçekleri duymuştur, bu yüzden çoğu insan gül esansiyel yağını da duymuştur.

 

Gül esansiyel yağı, Şam Gülünden buhar damıtma olarak bilinen bir işlemle elde edilir. Güzel bir kokuya sahip güçlü bir yağdır ve kozmetiklerin yanı sıra birçok tıbbi kullanıma sahiptir. Vücudunuz için iyi olan besinlerle doludur.

 

Gül Yağının Besin Değeri

 

Gül esansiyel yağı farklı besinlerle doldurulur. Bu yağın tek tek besin maddeleri bilinmemekle birlikte, yağı oluşturan kimyasal bileşenler üzerinde çalışılmıştır, bu yüzden faydaları çok iyi bilinmektedir. Yüzlerce farklı bileşene sahip olmasına rağmen, ana bileşenler en çok çalışılanlardır.
Gül yağı Citronellol, Citral, Carvone, Citronellil Asetat, Eugenol, Etanol, Farnesol, Stearpoten, Metil Eugenol, Nerol, nonanol, Nonanal, Fenil Asetaldehit, Fenilmetil Asetat ve Fenil Geraniol içerir. Bunların tümü, vücudunuzun genel sağlığına farklı şekillerde katkıda bulunur ve bu nedenle, refahınız için son derecede önemlidir.

 

Gül Yağının Sağlığa Faydaları

 

Gül yağı cilt bakımı için çok iyidir ve losyon, krem, dudak balsamı ve sabun gibi çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Koyu noktalara, yağlı ciltlere ve cilt beyazlamasına iyi gelir. Gül esansiyel yağı saç büyümesi ve saç derisi için de iyidir. Bu uçucu yağ, çeşitli masaj terapilerinde ve aromaterapide kullanılır. Aşağıda belirtilenler, gül esansiyel yağının en iyi sağlık faydalarındandır.

 

Depresyon ve Anksiyeteye İyi Gelir

 

Gül yağı depresyonla savaşmasıyla bilinir. Kaygı ve stres duygularını uzaklaştırabilir ve rehabilitasyona giren hastalar için iyidir.


Hastaların bu özelliklerden faydalanmasını sağlamak için genellikle bir difüzöre gül yağı eklenir. Solunduğunda daha mutlu ve daha hafif bir ruh hali olabilir.

 

Gül yağının iltihap önleyici özellikleri

 

Gül yağı, her türlü iltihaplanma için iyi bir çaredir. Hem iç hem de dış iltihap üzerinde etkilidir. Kasları gevşetebilir ve yatıştırıcı doğası vücudu sakinleştirmeye ve normale döndürmeye yardımcı olur.


Gül yağı, ateşin neden olduğu iltihaplanmanın yanı sıra herhangi bir mikrobiyal enfeksiyon, hazımsızlık, artrit , zehirli madde yutma, dehidrasyon , gut ve romatoid nedeniyle oluşan iltihaplanmalara da yardımcı olur .

 

Farklı Enfeksiyonlar İçin Gül Yağı

 

Gül esansiyel yağı güçlü antiseptik özelliklere sahiptir, bu da yaraların septik hale gelmesini veya tetanoz gelişmesini önlemek için kullanılabileceği anlamına gelir. Bu yağ yaralarda, kesiklerde, sıyrıklarda ve yanıklarda yan etki korkusu olmadan güvenle kullanılabilir.


Ayrıca gül yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kolera, gıda zehirlenmesi , ishal , tifo gibi bakterilerin neden olduğu iç enfeksiyonları ve diğer sorunları önleyebilir . Kolon, idrar yolu, sindirim sistemi ve solunum sisteminde meydana gelen enfeksiyonların çoğunu tedavi edebilir.


Gül esansiyel yağı ayrıca güçlü antiviral özelliklere sahiptir ve sizi soğuk algınlığı, grip ve virüslerin neden olduğu diğer sorunlardan koruyabilir. Bu nedenle, bu yağ çeşitli enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilir.

 

Gül Yağının Sıkılaştırıcı Özellikleri

 

Gül yağı da büzücü olarak işlev görür. Bu, vücudunuzdaki, cildinizdeki ve hatta organlarınızdaki çeşitli kasları sıkılaştırmak için iyi olduğu anlamına gelir. Cildinizi sıkılaştırdığı ve kırışıklık oluşumunu engellediği için daha uzun süre genç görünmenize yardımcı olabilir.


Ayrıca gül yağı diş etlerinizi ve hatta kafa derinizdeki deriyi sıkılaştırır, böylece diş veya saç kaybını önler. Kan damarlarının daralmasına da yardımcı olur, bu da yaralandığınızda çok fazla kan kaybetmenizi önleyebilir. Bu kasılma özelliği bazen ishale de yardımcı olabilir.

 

Cilt Bakımı İçin Gül Yağının Faydaları

 

Gül esansiyel yağı, cildiniz için çok iyi olduğudan kozmetik amaçlı yaygın olarak kullanılmaktadır. Akne, çıban, çiçek hastalığı ve yaralanmalardan kalan izleri silmenize ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olabilir. Hatta çatlakları, yağ çatlaklarını, ameliyat izlerini vb. yok etmenize yardımcı olabilir. Gül yağının antioksidan özellikleri cildinizin hızla iyileşmesine yardımcı olur.

 

Aromaterapi için Gül Yağının Emmenagog Özellikleri

 

Gül yağı da bilinen bir emmenogogdur. Adet döngünüzü canlandırmaya yardımcı olabilir ve hatta tıkanmış adetleri oldukça kolay bir şekilde düzenleyebilir. Karın krampları, mide bulantısı , kusma , baş dönmesi , halsizlik, yorgunluk , ruh hali değişimleri ve baş ağrıları gibi birçok PMS semptomuyla başa çıkmak için gül yağı kullanın ve adet döngünüzü daha kolay hale getirin.

 

Sindirim Sistemi İçin Gül Yağı

 

 

Gül yağı, sindirim sisteminizi birçok farklı şekilde etkiler. Midenizi rahatlatır ve gaz, hazımsızlık, ülser, irritabl bağırsak, şişkinlik ve karın krampları semptomlarından kurtulmanızı sağlayabilir. Uzun süreli asitliğinizin olmamasını sağlamaya yardımcı olur.


Gül yağının bir diğer önemli özelliği de kolagog olmasıdır. Bu, safra kesesinden safra salgılanmasını uyardığı anlamına gelir. Yemeğinizi daha verimli bir şekilde parçalamaya ve sindirmeye yardımcı olduğu için son derece önemli bir işlevdir. Düzensiz bağırsak hareketleri gibi daha az sindirim sorununa yol açabilir.


Gül yağı, kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu ve hatta kolorektal kanserde fayda sağlar. Safra kesesinden safranın uyarılması ayrıca midenizdeki asitliği kontrol etmeye yardımcı olur ve sizi ülserlerden korur.

 

Rahim Kası Masajı İçin Gül Yağı Kullanın

 

Gül esansiyel yağını düzenli olarak kullanmak kadınlar için son derece faydalı olabilir. Yukarıda anlatıldığı gibi sadece adeti uyarmakla kalmaz, aynı zamanda rahminizi zarardan korumaya da yardımcı olur.


Gül yağını tümörler, miyomlar ve rahim akıntısı gibi onlarca sorun için kullanabilir ve ayrıca erken menopozun oluşmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ruh hali değişimleri, aşırı yeme, şişkinlik ve karın ağrısı gibi menopoz semptomlarında bile size yardımcı olabilir.

 

Gül Yağı Kan Dolaşımını Uyarır

 

Gül esansiyel yağı da kan dolaşımını uyarmasıyla bilinir. Bu, organlarınıza çok daha hızlı bir şekilde daha fazla miktarda oksijenli kan sağlamaya yardımcı olduğu için son derece hayati bir işlevdir. Sonuç olarak, tüm organlarınız en uygun seviyede çalışır ve bu, vücudunuzun genel metabolizmasını iyileştirir. Hatta size daha fazla enerji sağlar.

 

Gül Yağının Diğer Faydaları

 

Gül yağının sunabileceği birkaç tıbbi faydası daha vardır. Kabızlık çeken kişiler tarafından müshil olarak kullanılabilir. Akne, ülser, cilt hastalıkları, kalp hastalığı ve kanseri önlemeye yardımcı olabilecek çoğu toksinden kanı arındırdığı bilinmektedir. Astımı iyileştirmeye, kan basıncınızı düşürmeye ve kalbinize iyi bakmanıza yardımcı olabilir. Hatta baş ağrısı ve beyaz akıntıyı tedavi etmek için kullanılır.


Son olarak, gül yağı ayrıca sinirler için bir tonik görevi görür ve yaşlandıkça bile tüm sinir sisteminin bakımını yapabilir. Sizi dejeneratif bozukluklardan da koruyabilir.