Ceviz Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Ceviz Sirkesi Nasıl Yapılır?

Ceviz Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Ceviz Sirkesi Nasıl Yapılır?

 

Son yıllarda daha fazla tanınmaya başlayan ceviz sirkesi birçok hastalığa şifa oluyor. Sağlıklı yaşama dikkat eden insanlar için vazgeçilmez bir ürün haline geliyor. Cevizin fermente edilmesiyle üretilen ceviz sirkesi insan sağlığı için olmazsa olmaz yiyecekler arasında yeri aldı. En az cevizin kendisi kadar faydalı olan ceviz sirkesinin faydaları oldukça fazladır. Yazımızın devamında ceviz sirkesinin faydaları nelerdir? Ceviz sirkesi hangi hastalıklara iyi gelir? Sorularının cevabını inceleyelim. İşte ceviz sirkesinin inanılmaz faydaları:

 

 

Ceviz sirkesi uzmanlar tarafından bir şifa deposu olarak belirtilir. Ceviz sirkesi ayrıca doğal yollardan kilo vermek isteyenlerin de tercih ettiği bir üründür. Ceviz ve ceviz sirkesi, beyin sağlığını güçlendirmenin yanı sıra, birkaç bilimsel çalışma ile kalp sağlığı, kilo kaybı, sindirim sistemi gibi sorunlara faydalı olduğu ve diyabet hastaları için iyi bir atıştırma seçeneği olabileceğini kanıtlamıştır. 

 

Metabolizmayı iyileştirir

 

Ceviz sirkesi çinko, bakır, potasyum, manganez, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve demir gibi çeşitli temel mineraller açısından zengindir. Cevizde bulunan mineraller, sperm üretimi, nükleik asit sentezi, sindirim ve genel büyüme ve gelişme gibi çeşitli işlevlerden sorumlu oldukları için vücudun metabolizmasında hayati bir rol oynar. Diyetinize ceviz sirkesi eklemek vücudunuzun genel sağlığı ve canlılığı için faydalı olabilir.

 

Şeker hastalarına iyi gelir

 

Tip 2 diyabet hastaları her gün su ile karıştırılmış ceviz sirkesi ile kilo almanın önüne geçebilirler. Bunun nedeni, vücudunuz için iyi faydalı ve kilo almaya yol açmayan bir yağ türü olan çoklu doymamış yağlarla dolu olmalarıdır.

 

Kilo kaybına yardımcı olur

 

Ceviz sirkesinin kilo vermenizi sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Ceviz sirkesi iyi bir kalsiyum, potasyum, demir, bakır ve çinko kaynağıdır. Vücudun metabolizmasını arttırırlar ve bu da vücudunuzdan fazla yağ kaybetmenize yardımcı olur. Ceviz sirkesi ayrıca sizi uzun süre tok hissettiren iyi yağlara sahiptir. Bu sayede aşırı yemenizi engeller. 

 

Kolesterol düzeylerini korur

 

Ceviz sirkesi, vücudun kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kolesterol seviyelerini düzenler ve kalp hastalıklarını önler. Bu sayede kalp sağlığınızı daha da iyileştirir. 

 

Beyin fonksiyonunuzu iyileştirir

 

Ceviz, beyninizin daha hızlı işlemesi, daha iyi bir hafızaya sahip olması ve daha fazla zihinsel esnekliğe sahip olması dahil olmak üzere belirli beyin fonksiyonlarını iyileştirme yeteneğine sahiptir. Pek çok araştırmada, günlük ceviz sirkesi tüketmenin beyninizin belirli işlevlerini önemli ölçüde iyileştirdiğini keşfedilmiştir.


Daha spesifik olarak, ceviz sirkesi, gelecekteki bilişsel yıpranmayı önlemenin yanı sıra yetişkinlerin bilişsel yeteneğini geliştirme yeteneğine sahip yüksek konsantrasyonda omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitlerinin beyin üzerindeki olumlu etkileri göz önüne alındığında, günlük olarak tüketmeniz önerilir.

 

Cildi yeniler

 

Ceviz sirkesi harika bir E vitamini kaynağıdır ve içlerinde temelde güçlü bir yağda çözünen antioksidan olan büyük miktarlarda gama-tokoferol bulunur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri yok etmedeki rolleriyle bilinir ve cevizde bulunan E vitamini cildi serbest radikallerden koruyarak görünümünü korur. Ceviz sirkesi ayrıca cilt bakımı için harika olan B-6, folat, riboflavin, niasin ve pantotenik asit gibi birçok B kompleksi vitaminine sahiptir. Çeşitli cilt bakım ürünleri, cilt problemleriyle başa çıkmak için ceviz özü içerir ve parlak bir cilt sunar.

 

Ceviz Sirkesi Nasıl Yapılır?

 

 

Ceviz sirkesi yapmak için mutfağınızda birkaç malzemeyi bir araya getirmeniz gerekecek. Malzemeleri ve yapım aşamasını size anlatalım:

Malzemeler:
•    2 su bardağı öğütülmüş ceviz
•    4 litre içme suyu
•    1 su bardağı doğal sirke
•    1 çay kaşığı bal
•    1 yemek kaşığı kaya tuzu
•    10 nohut
•    1 çay kaşığı bulgur
•    Cam kavanoz

Yapılışı:
•    Ceviz sirkesini hazırlamadan önce ilk olarak suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Bu aşama, sirkenin tamamen fermente olabilmesi açısından çok önemlidir.
•    Cevizleri mutfak robotunda güzelce çekin.
•    Cevizleri ve diğer malzemeleri cam kavanoza ekleyin ve son orak da dinlendirilmiş içme suyunu ekleyin.
•    Bulgur ve nohut ilk aşamada eklenmeyecektir. Bu ürünleri bir süre bekletin.
•    Cam kavanozun kapağını temiz bir tülbent ile kapatın.
•    Tülbenti kapak yerine lastikle bağlayıp 15 gün bekletin
•    15 gün sonra hazırladığınız bu karışımı başka bir cam kavanoza süzün ve nohut ve bulguru da kavanoza ekleyin. Kavanoz kapağını sıkıca kapatın.
•    Yaklaşık 50 gün sonra ceviz sirkesi tam kıvamını alacaktır. 

 

Ceviz Sirkesi Nasıl Kullanılır?

 

Ceviz sirkesi birçok yerde kullanılabilir. Diğer sirkeler gibi salata ve soslara ekleyebilirsiniz. Her gün ceviz sirkesini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ceviz sirkesi nasıl içilir diye düşünenler için şöyle bir fikir verebiliriz: 1 bardak suya 1 çorba kaşığı ceviz sirkesi ekleyin ve bu suyu düzenli olarak tüketin.

 

8 Eylül 2020 de kaleme aldığımız "Mutluluk Veren Besinler" makalemizi de tavsiye ediyor ve linkini aşağıya bırakıyoruz:

Mutluluk Veren Besinler