Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?
Zona hastalığı, suçiçeğine neden olan aynı virüsün yeniden aktif hale gelmesiyle ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır. Herpes zoster olarak da adlandırılan zona hastalığı, sinir hücrelerine saldırır ve şiddetli sinir ağrısına ve etkilenen sinir üzerinde ortaya çıkan deri döküntülerine neden olur.
Zona hastalığı, geçmişte suçiçeği geçirmiş kişilerde gelişir. Su çiçeği virüsü (varisella zoster virüsü) vücutta yıllarca inaktif halde kalabilir. Bazı insanlarda, uykuda olan virüs, bir hastalık gibi bağışıklık sistemini zorlayan bir şey tarafından yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeniden aktive olur.
Zona hastalığı, zona olan bir kişiyle temas yoluyla yayılmaz. Bununla birlikte, hiç suçiçeği geçirmemiş bir kişi, zona hastalığı olan bir kişiden, zona döküntüsü ile doğrudan temas yoluyla suçiçeğine yakalanabilir.
Zona en çok yaşlı yetişkinlerde ve yaşamlarının bir noktasında suçiçeği geçirmiş yaşlılarda yaygındır. Zona hastalığı, zona aşısı ile % 50 oranında önlenebilir ve zona aşısının uygulanmaya başlanmasından bu yana daha az yaygın hale gelmiştir. Zona ağrıları genellikle üç ila beş hafta içinde geçer.
Tedavi edilmeyen zona komplikasyonları ciddi olabilir ve görme hasarı, menenjit ve postherpetik nevralji (bölgede devam eden ağrı) içerebilir. Etkilenen bölgede kızarıklık görünümünden önce kaşıntı, karıncalanma veya şiddetli yanma ağrısı dahil olmak üzere, zona semptomları siz veya birlikte olduğunuz bir kişi varsa derhal tıbbi yardım alın. Zona hastalığının hızlı teşhisi ve tedavisi, ciddi komplikasyon riskini azaltır.
Zona Hastalığı Belirtileri
Zona hastalığının başlıca semptomu ağrılı deri döküntüsüdür. Bu, ilk başta kırmızı veya rengi bozulmuş kabarcıklar şeklinde görülür. Döküntü ortaya çıkmadan önce, mevcut olabilecek zona hastalığı erken uyarı işaretleri şunları içerir:
• Kızarıklığın gelişeceği yerde kaşıntı, yanma ağrısı, uyuşma, karıncalanma
• Titreme, ateş, baş ağrısı, yorgunluk veya grip benzeri semptomlar
• Mide bulantısı
İlk cilt şikayetleri zona döküntüsü haline geldikten sonra, durum tipik olarak iki ila dört hafta sürer. Ağrı, kızarıklık geliştikçe kötüleşir ve iyileştikçe hafifler.
Zona Hastalığına Ne Sebep Olur?
Zona, suçiçeği zoster virüsüne neden olan aynı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bir kişi suçiçeği geçirdiğinde, bağışıklık sistemi sonunda enfeksiyonu temizler, ancak bazı virüs parçacıkları sinir hücrelerinde kalır. Virüs, daha sonraki yaşamda yeniden aktif hale gelene ve zonaya neden olana kadar yıllarca inaktif (uykuda) bir formda kalır. Virüs "uyandığında", duyu siniri lifleri boyunca merkezi sinir sisteminden derideki sinir uçlarına kadar ilerler. Virüs hızla çoğalarak karakteristik kabarcıklı kızarıklığa neden olur.
Zona Hastalığı İçin Doğal ve Bitkisel Tedaviler
Sarı Kantaron (Hypericum perforatum)
Sinir ağrısı ve zona için kullanılan bir bitkidir. Aktif bileşenler hiperisin ve hiperforindir ve bitkilerin antiviral, antienflamatuvar, sinir koruyucu ve sinir onarıcı özelliklerine katkıda bulunurlar. Herpes zoster virüsünün ağrısını ve süresini büyük ölçüde azaltır. Önerilen günlük dozlar 900 mg toz bitki kapsülü veya günde üç ila dört kez 2-3 ml bitki yağı olacaktır.
Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra)
Bağışıklık sisteminin işlevini düzenleyen glukokortikoid etkilere sahiptir. Herpes zoster virüsü için antiviral, anti-inflamatuar ve etkilenen sinir dokusunu yatıştırır. Meyan kökündeki ana bileşen, glisirizin olarak da bilinen glisirizik asittir. Önerilen günlük dozlar 900 mg toz bitki kapsülü veya günde üç ila dört kez 2-3 ml bitki yağı olacaktır.
Yulaf Ezmesi
Tıp uzmanları, evde zona tedavisine yardımcı olmak için yatıştırıcı banyoların yapılmasını onaylıyor. Nişasta banyoları gibi yatıştırıcı banyolar yapılabilir. Yulaf ezmesi banyoları, kızarıklığı iyileştirip, kaşıntı ve rahatsızlığı giderebilir.
Yulaf ezmesi banyosu yapmak için ılık suyla dolu bir küvet hazırlayın ve öğütülmüş yulaf ezmesini karıştırın. Küvette 5 ila 10 dakika bekleyin, ardından hafifçe kurulama yöntemiyle kendinizi tamamen kurulayın. Bu yöntem, kaşıntı ve tahrişi gidermeye yardımcı olacaktır.
Esansiyel Yağlar
İnsanlar, genellikle cilt rahatsızlıkları için uzun yıllardır bitkisel ilaçlar olarak uçucu yağları kullanmışlardır.
Bazı uçucu yağların cilt tahrişinin iyileşmesine yardımcı olabilecek özellikleri vardır. Bu yağlar şunlardır:
• Papatya yağı, antienflamatuvar özellikleri sayesinde bazı yaralarını iyileştirebilir
• Antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve kanser hastalarının yaralarının iyileşme hızını artırabilen okaliptüs yağı.
• Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan ve yara iyileşmesini destekleyebilen çay ağacı yağı.
Soğuk kompresler
Kızarıklık bölgesine soğuk bezler veya kompresler tutmak, kaşıntıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Doğal bir pamuklu bezi veya havluyu soğuk suyla hafifçe ıslatabilir ve ağrılı, kaşıntılı bölgelere uygulanabilir. Daha sonra bunu gerektiği gibi tekrarlayabilirler.
Cildi aşırı sıcaklıklara maruz bırakmamak da en iyisidir, bu nedenle insanlar buz banyosu veya çok sıcak su kullanmaktan kaçınmalıdır. Sıcak su kan akışını artıracak ve potansiyel olarak yaraların iyileşmesini yavaşlatacak, buz ise cilt hassasiyetini artıracaktır.