Muskat'ın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Muskat'ın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yemeklerin lezzetini arttıran en güzel şeylerden biri baharatlardır. Kekik, kimyon, pul biber, karabiber, yeni bahar, reyhan gibi sık kullandığımız baharatlar olsa da, Türk mutfağı olarak yeni tatlara hep açığız. Bu tatlardan biri de Hint mutfağından sofralarımıza gelen muskat. Aktarlarda satılan muskat ( küçük hindistan cevizi) bir balgam çözücü ve söktürücüdür. Geniz akıntısı için muskat cevizi buruna çekilmez, toz olarak içilir. Balgam sadece beyinde değil, nerede olursa olsun muskat cevizi o balgamı söker. Ama beyindeki balgam hemen görülür çünkü akıntı çoğalır. Muskat cevizi ince bir şekilde öğütülerek kullanılır. Fakat bir hususa dikkat etmek gerekir. Öğütücüyle bir ürün öğütürken makineyi kısa kısa çalıştırmak gerekir, sıcak olmaması için. Çünkü makine ısınınca ürünü bozar. Birkaç saniye sonra durdurup, tekrarlayarak öğütmek gerekir. 

 

Muskat cevizinin de miktarı çok önemlidir. Yarım çay kaşığı ile başlamak gerekir. Neden yarım çay kaşığı? Çünkü eğer ki şiddetli bir şekilde balgam söktürmeye başlarsa beyinde ağır bir durum oluşur. Burun ve geniz akıntısı olur ama o akıntılar zehirleyen geniz akıntılarıdır. O zaman mide bulantısı ve kusma olur. Yarım çay kaşığından fazla olursa halüsinasyon veyahutta delirme vuku bulabilir. Daha detaylı bilgi için Aidin SAHİH'in son söz 2 kitabından okuyabilirsiniz. Ayrıca Tabipler eskiden günümüze kadar varise, muskat ve sülükten daha iyi bir ilaç bulamamışlardır. Daha detaylı bilgi için sitemizdeki yazımız : Varis Nedir? Bitkisel Tedavisi Nedir?   

 

Muskat  mide rahatsızlıklarına iyi gelir,  hazmı kolaylaştırması gibi sağlığa birçok faydası vardır. Muskatın iştah açıcı özelliği vardır. Çocuğunuza yemek yedirmekte zorlanıyorsanız, yemeklerine yarım  çay kaşığı muskat katarak iştahını arttırabilirsiniz. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır, stresi azaltır. Böylece mutluluk hissini arttırır. İçeriğindeki myristicin enzimleri sayesinde hafızayı güçlendirici özelliktedir.

 

 Muskat, karaciğer ve böbreklerden toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Muskattaki uçucu yağlar anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu için ağızda kötü nefese neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Muskat, kanseri önlemeye yardımcı olabilecek kemopreventif özelliklere sahiptir. Muskatta bulunan kimyasal miristisin, kanser hücrelerinin büyümesi ve lösemi metastazı ile savaşmaya yardımcı olabilir. Muskatta uçucu yağlar vardır. Bu uçucu yağlar; eklem ve kas ağrısının tedavisinde yararlı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Uçucu yağdan sadece birkaç damla iltihaplanma, şişlik, eklem ağrısı, kas ağrısı ve yaraları tedavi edebilir.

 

HATIRLATMA!  Muskat Cevizi de dahil olmak üzere şu zamana dek hiç denemediğiniz bir bitkiyi kullanmak istiyorsanız  dikkatli olun. Vücudunuz tepki verirse, özellikle kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da bünyeniz alerjik ise mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.