Madımak Otu Nedir? Madımak Otunun Faydaları Nelerdir?

Madımak Otu Nedir? Madımak Otunun Faydaları Nelerdir?

Madımak otu farklı yörelerde keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği ve çoban ekmeği gibi farklı isimlerle de anılır. Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Tam da şu sıralar en tazesini ve en güzelini bulmak mümkün oluyor. Madımak, doğada kendiliğinden yetişebilen ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olduğundan ülkemizin birçok yerinde yetişebilen bir ot. Sivas ve Tokat yörelerinin yöresel yemeği kabul edilir. Farklı yörelerimizde bu ot farklı hastalıklara kullanılıyor. Meselâ: Burdur’da şeker hastalığı ve egzema için kullanılır ve guatr için lapası boğaza sarılır. Erzurum’da jinekolojik hastalıklar için sütte haşlanır ve buğusu kullanılır. Tunceli’de romatizma hastalığı için kullanılır.

 

Madımak Otunun Faydaları Nelerdir?

 

 

Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. İdrar söktürücü özelliği var. Madımak tüketildiğinde mide ve bağırsakta oluşabilecek hastalıkların önüne geçiyor. Özellikle çayı  yapılarak içildiğinde mide ve bağırsağı rahatlatıyor.

 

Madımak Nasıl Tüketilir?

 

 

Taze taze alacağınız şu zamanlarda ondan, bir salata yapabilirsiniz. Dilerseniz ev yapımı yufkaların içine serip  afiyetle yiyebilirsiniz. Bunun dışında çorbalar hazırlayabilir, gözleme ve börek gibi hamur işlerine ekleyeceğiniz iç harçta yer verebilirsiniz madımak otuna. Zeytinyağlı, yumurtalı, pastırmalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis madımak yemeği de sık sık yapılanlar arasında. Kurutulmuş madımağa aktarlardan ulaşabilirsiniz. Madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilirsiniz.

 

Doğal ya da doğal olmayan herhangi bir yiyeceği, düzenli olarak kullanmaya karar verirseniz öncesinde mutlaka doktorunuza danışın. Özellikle ciddi bir rahatsızlığınız varsa sağlığınızı riske atacak beslenme alışkanlıklarından uzak durmak için mutlaka doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket edin.

 

Unutmayalım: Beslenme Değişmeden Hiçbir Şey Değişmez. Alternatif şifadan sizlere 4 tavsiye: 1- Besinleri İyi Çiğneyelim 2-Hazım imkânlarından fazla yemeyelim. ( Kan grubuna göre beslenmeye dikkat ederek) 3- Kaliteli su tüketelim. 4- Yürüyüş yapalım. Vücudunuzun ve Ruhunuzun Sağlığı dâim olsun.