Aronia Bitkisi Nedir? Aronia Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Aronia Bitkisi Nedir? Aronia Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

 

 

Aronia, yaban mersini, kızılcık ve ahudududan daha fazla antioksidan içeren sağlıklı bir meyvedir! Çok sayıda çalışma, aronia meyvelerini kardiyovasküler hastalıklarla savaşmaya yardımcı olma, kan basıncını normalleştirme, diyabet önleme ve yardım, idrar yolu sağlığı, kilo kontrolü, anti kanserojen etki ve daha pek çok potansiyel sağlık yararları ile ilişkilendirmiştir. Aronia bitkisinin meyveleri neden bu kadar faydalıdır? Çeşitli bitkisel gıdalarda bulunan antioksidan aktiviteye sahip mikro besinler olan yüksek düzeyde polifenoller içerirler. 


100 g taze aronia meyvesinde, 1.480 mg antosiyanin içeren, antosiyanin adı verilen son derece yüksek bir flavonoid konsantrasyonu bulunur.

 

Aronia Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

 

 

Aronia bitkisinin sağlığa faydalarını öğrenmek için bir dizi laboratuvar çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalar hayvanlar üzerinde yapılmış olup, erken sonuçlar bu meyvelerin kanser, diyabet ve organ hasarı gibi durumlara yardımcı olabileceğini gösteriyor. 

 

İşte Aronia Meyvelerinin Sağlık Faydaları

 

•    Bağırsakları ve bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir
•    Kanser  - Aronia sayesinde kısmen 5 kat daha fazla tümör hücresi öldürülür, örneğin meme kanseri, beyin tümörleri, bağırsak kanseri veya lösemiye karşı etkilidir.
•    Kan basıncı - kan damarları daha elastik hale geldikçe kan basıncını düzenler; kan trombositlerinin birbirine yapışmasını önlediği için arterlerin sertleşmesini azaltır.
•    Diyabet tip 2 - glikoz metabolizmasını iyileştirir ve kan şekeri seviyelerini düzenler, insülin direncini azaltır.
•    Kan kolesterolü - geliştirilmiş LDL kolesterol transferi nedeniyle azalır.
•    Doğal anti-inflamatuar ilaçtır.
•    Kan inceltici - trombin ve plazminin amidolitik aktivitesini önler; fibrinojeni korur, kan pıhtısı oluşumu için genel potansiyeli azaltır.
•    Metallerin (kurşun, alüminyum, kadmiyum) drenajını destekler.
•    Süperoksit radikallerinin salınımı önemli ölçüde azaldığından hücre mutasyonlarına karşı koruma sağlar.

 

Aronia'yı Bizim İçin Bu Kadar Özel Yapan Nedir?

 

 

1.    Vitaminler, Mineraller ve Lifler

Aronia şunları içerir:

•    Provitamin A
•    B, C, E, K vitaminleri
•    Polifenoller
•    Proantosiyanidinler
•    Potasyum, Çinko, Demir, Manganez

 

2.    Yararlı ve çok yönlü


Aronia meyveleri, taze ve meyve suyu da dahil olmak üzere birçok biçimde tüketilebilir. Ayrıca fırınlanmış ürünlerde ve diğer tariflerde bileşen olarak kullanılabilirler, örneğin: Aronia kekleri, Aronia reçeli, Aronia çayı, Aronia suyu olarak tüketilebilir.

 

3.    Yüksek Pigment İçeriği

 

Başka hiçbir meyve Aronia meyvesi kadar çok antosiyanin ve OPC içermez. Aronia, vücudumuzu sözde serbest radikallere karşı korur. Serbest radikaller oksidatif strese, erken hücre yaşlanmasına ve çok sayıda hastalığa neden olabilir.

 

4.    Kilo Kontrolü

 

Aronia meyveleri kilonun düzenlenmesine yardımcı olur. Buna ek olarak, Aronia, birçok insanın sürekli olarak karşılaştığı bir problem olan vücudun karın çevresinde yağ depolamasını önlemeye yardımcı olabilir. Diyetinize aronia meyveleri dahil etmenin ek bir yararı, vücudun iyi kolesterol üretmesine yardımcı olarak kolesterol ve lipit seviyenizi de iyileştirebilmesidir.  

 

5.    Gözü Koruması

 

Aronia meyvesinin diğer tüm faydaları arasında, gözlerimiz için iyi koruma sağlar. Bu meyveler, hücreleri hasardan ve gözleri katarakt oluşumundan koruyan büyük miktarda karoten içerir. Ayrıca luteinler ve zeaksantinler gibi flavonoid antioksidanlar açısından da zengindirler. Zeaksantin, UV ışınları üzerinde fotofiltre edici etkilere sahiptir ve bu nedenle gözleri yaşlılarda yaşa bağlı makula hastalığından (ARMD) ve göz iltihabından (üveit) korur. Japonya'daki araştırmacılar, aronia ham özütünün (ACE) göz iltihabı üzerindeki etkilerini tespit etmişlerdir.

 

6.    İdrar Yolu Sağlığı

 

Aronia bitkisinin diğer bir faydası, idrar yollarının sağlıklı kalmasını sağlamaktır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) dünya çapında milyonlarca insanın başına gelir. Ana nedensel sorun Escherichia coli'dir. Semptomlar, sık idrara çıkma hissi veya ihtiyacı, idrar yaparken ağrı ve bulanık idrar şeklindedir. Kızılcıkların İYE ile mücadelede iyi olduğu iyi bilinir, ancak araştırmalar, aronia meyvelerinin, idrar enfeksiyonlarını önlediği kanıtlanmış daha yüksek dozda kinik asit nedeniyle beş ila on kat daha etkili olduğunu göstermektedir.