Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Yaklaşık 5 sene önce okuduğum Dr. Muhammed BOZDAĞ'ın Zihinsel Şifâ kitabında beyin sağlığı için Yaban Mersini, Hindistan Cevizi Yağı ve açlık öneriliyordu. Yazıyı okuduktan sonra aktara gittiğim zaman yaban mersini her zaman olmasa da aldım. Fakat yaban mersini turna yemişi ile karıştırılıyor. Yaban mersininin kilosu 400-500 TL arasında değişir. Dr. Muhammed BOZDAĞ kitabında " Bilinen en etkili antioksidan olan yaban mersininin beyinde gelişmiş tahribatı bile düzeltebildiği tespit edilmiştir. Ben analgamın ve tansiyonun beynimde ürettiği tahribatı azaltmak için Gümüşhane'nin dağlarında yaban mersini topladım." diyor. En etkili antioksidanlar yaban mersini, dağ çileği, ıspanak. 

 

Yaban Mersini Çeşitleri

 

 

 

Yaban mersininin çeşitleri vardır. Doğal (Yabani) Yaban Mersini Türleri: (likapa) a) Adi yaban mersini (Vaccinium myrtillus) Doğu Karadeniz ve Uludağ’da doğal olarak yetişen üzümsü bitkidir. Çalı formunda bir bitki olup puslu bir yüzeyi olan mavi ve siyah üzümsü meyveleri vardır. Giresun ve Ordu’da çalı formundaki bitkide yetişmelerinden dolayı “çalı çileği” olarak adlandırılan bu bitki Batı dillerinde “mavi çilek” olarak (örneğin İngilizce’de blueberry) adlandırılmaktadır. Ülkemizde değişik adlarla tanınmaktadır. Örneğin Rize’de “likapa”, Rize’nin Pazar ilçesinde “kaskanaka”, Ardeşen’de “çera veya çela”, Trabzon’da “ligarba”, “lifos” veya “Trabzon üzümü”, Artvin’de “morsivit” veya “mahabak” ve diğer bölgelerde “ayı üzümü”, “çay üzümü” veya “çoban üzümü” gibi adlarla tanımlanmaktadır. Ülkemizde yapılan bazı bilimsel çalışmalarda “yaban mersini” olarak adlandırılmakla birlikte Akdeniz’de doğal olarak yetiştirilen “mersin” ile karıştırılabilmektedir.

 

b -)Kafkas yaban mersini (Vaccinium arctostaphylos):

 

 

 

Bu tür 1-6 m yükseklikte bir ağaççıktır. Kışın yapraklarını döker. Yapraklar 4-10 cm uzunluk ve 2-3 cm genişlikte, kenarları dişlidir. Meyve kırmızımtrak siyah renklidir. Doğu Karadeniz bölgesi ve kuzey Anadolu bölgesi dağlarının orman açıklarında yetişir. Yaprakları tanen, organik asitler ve glikozitler taşımaktadır. Taze yaprakların elle büküldükten sonra kurutulması ile elde edilen ürün eskiden “Trabzon çayı” veya “Sapanca çayı” ismiyle çay yerine kullanılır veya çayın içine ilave edilirdi. Halk arasında kullanılan diğer isimleri, Anadoluotu, Avcıüzümü.

 

Yaban Mersini Faydaları

 

Yukarıda da belirtmiştik; antioksidan özelliği en yüksek olan besin sayılan yaban mersini bu sayede vücudu serbest radikallere karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor.  Yapılan araştırmalar yaban mersini içindeki yüksek lif içeriği ve bol miktardaki antioksidanların LDL (kötü) kolesterolün erimesine yardımcı olabileceğini ve onları birçok kalp hastalığına karşı mücadelede ideal bir besin takviyesi haline getirdiğini göstermektedir. Yaban mersininin içeriğinde bulunan yüksek lif içeriği, sindirim ve kilo kaybını arttırır. 

 

Yaban Mersini Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminiz güçlü olduğunda, bakteri ve virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklara yakalama şansını azaltır. Tansiyonun dengeli ve sağlıklı bir şekilde seyretmesine yardımcı oluyor. Düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabeti olanlara olumlu etkilerde bulunuyor. Var olan göz sorunlarının iyileşme sürecine destek oluyor. Besin lifleri sayesinde sindirimi düzenlediğinden kabızlık gibi sorunların da üstesinden gelmenizi yardımcı oluyor. 

 

Can Boğazdan Çıkar

 

Yazar Mehmet Ali BULUT Can Boğazdan Çıkar Kan Gruplarına Göre Beslenme kitabında; Yaban Mersini için A ve O grubu için ŞİFÂ, B ve AB grubu için yenilebilenler sınıfında olduğunu söylüyor.  Yâni zararlı olduğu kan grubu yok. 

 

Sitemizin en fazla okunan yazılarından:  Aidin Salih Kan Grubuna Göre Beslenme