Hızlı ve Az Çiğneyerek Yemek Hastalık Demek

Hızlı ve Az Çiğneyerek Yemek Hastalık Demek

60 bin kişiyi inceleyen araştırmacılar yemeğini yavaş yiyenlerin obez olma ihtimalinin hızlı yiyenlere göre % 42 daha az olduğunu buldu. Ağızdaki besinin sebest enerjisi ağzın enerji akıntılarına karışır. Karışık yemek yense de eğer iyi çiğnenirse, hazım daha iyi olur. Çiğneme hareketini 21 defa uygulamak uygundur ama en mükemmeli bunu 40 defa yapmaktır. Mesela bir insan hızlı bir şekilde 200 gram yiyecek yer ve doymayabilir. Diğer taraftan başka birisi de 50 gramı yavaş iyi çiğneyerek yer ve doyar. Hızlı yiyen insanlarda besinin enerjisi ağızdaki enerji akıntılarına karışmadan mideye iner ve orada kaybolur. O zaman sadece besinin moleküllerinin parçalanmasyla meydana gelen enerji kullanılır.  Aslında insan sadece çiğnemeye dikkat etse, çoğu hastalıktan korunur veya kurtulur. 

 

Büyüklerimizin şu sözü meşhurdur "Küçük lokma ye ve iyi çiğne, aksi halde deli olursun." Peki neden deli olunur? Çünkü iyi çiğnenmeyen besin hazım olmadığı için manevi olarak karaciğer ve dalağı etkiler. Karaciğer ve dalak hastalanınca insan ruhu da dengesini kaybeder. Bu yüzden ruhsal problemleri azaltmak besini iyi çiğnemekle mümkündür. Besini iyi çiğnemek şişmanlığıda önler ama öncelikle beslenmenin doğal olması gerekir. Doğal beslenme olmazsa şişmanlık önlenemez.

Hızlı yenilen gıdaların midede ve bağırsakta hazmedilme süreleri uzar bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına zemin hazırlar. Midenin yeterince öğütülmemiş besinleri hazmetmek için harcadığı fazla çaba mide ağrısı, gastrit veya ülser gibi rahatsızlıklara neden olur. Aynı zamanda hızlı yemek yerken arka arkaya yutulan lokmalarla beraber havada yutulmaktadır, yutulan hava mideyi büyüterek yine obeziteye öncülük etmektedir yine yutulan hava mide ve barsaklarda gaz sancısı yapmaktadır. Eğer gıdalar yeterince çiğnenmezse, SİNDİRİM BAŞINDAN İTİBAREN BOZULACAKTIR.