Menisküs Nedir? Menisküsün Bitkisel Tedavisi!

Menisküs Nedir? Menisküsün Bitkisel Tedavisi!

 

Menisküsünüz, her dizdeki kıkırdak ve kas liflerinden oluşan hilal şeklinde bir yastıktır. Uyluk kemiği (femur) ile alt bacağınızın incik kemiği (tibia) arasında bulunurlar. Menisküs, bu iki kemik arasında yer alan ve diz için bir amortisör görevi gören bağ dokusudur.


 Menisküsün ana işlevi şudur:
•    Koşu ve yürüyüş sırasında ağırlığı dizinize dağıtır
•    Rotasyon olduğunda dizinizi sabitler
•    Eklemi yağlar
Yırtık bir menisküsünüz varsa, menisküs yırtığından ameliyatsız nasıl kurtulacağınızı ve bu tedavi seçeneğinin iyileşme süresini size bildirmek istiyoruz.

 

Menisküs Yırtığı Nedir?

 

 

Menisküs yırtığı, futbol, basketbol ve teniste yaygın olan dönme hareketleri nedeniyle meydana gelen bir yaralanmadır. Ayrıca menisküsü dejenere olmaya başlayan ve büküldüğünde yırtılma olasılığı daha yüksek olan yaşlı hastalarda da ortaya çıkar.

 

Menisküs Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

 

Başlangıçta, sporunuzu yapmaya devam etseniz bile, gözyaşından sonra herhangi bir ağrı hissetmeyebilirsiniz. Ancak bir veya iki gün sonra ağrı, dizde şişlik ve sertlik olacaktır. Yırtık uzunsa, dizinizi düzgün şekilde bükmenizi engelleyebilir ve dizinizin "kilitlenmesine" neden olabilir. Öte yandan, küçük bir yırtık, dengesiz bir diziniz varmış gibi görünebilir.


Bir yırtılmadan sonra, iltihap olarak da bilinen dizde şişme ve özellikle diz tamamen uzatıldığında ağrı hissedebilirsiniz. Bazen eklem kilitlenmesi veya klik sesi ve ardından dizinizde bir güçsüzlük hissi yaşayabilirsiniz.


Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde menisküs yırtığınızın olup olmadığını anlamak için sizi dikkatlice inceler. Dizinizin fiziksel muayenesini ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrason ile bir görüntüleme çalışması yapılır ve teşhis konulur.

 

Menisküs Yırtığı Bitkisel Tedavisi ve Doğal Yöntemler

 


Dinlenme

 

Yapmanız gereken ilk şey, ani hareketleri (futbol gibi) durdurmak, ancak yine de yürüyüş veya yüzme gibi hafif hareketler yapmaktır. Çünkü bu sporlar ağırlık taşımıyor ve dizinize herhangi bir baskı uygulamıyor.

 

Hareket Aralığı

 

Oturabileceğiniz, uzanabileceğiniz ve dizinizi rahatça büküp düzeltebileceğiniz egzersizlere odaklanarak yaralı dizinizin hareket açıklığını korumak veya iyileştirmek gerekir. Bu durum, sertliği önlemeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur.

 

Kuvvet antrenmanı

 

Dizini stabilize etmek ve gelecekte yırtık bir menisküsü önlemek için sinerjik olarak çalışan kuadriseps, hamstringler ve kalça kasları gibi diz etrafındaki kaslarda güç sağlamak veya güçlendirmek önemlidir. Egzersizler, ağrı olmadığı sürece merdiven çıkma, bacak presleri yapılabilir.


Denge eğitimi

 

Genellikle bir menisküs yaralanmasından sonra diz ve bacaktaki propriyosepsiyon değişir, yani dengemiz bozulur ve bu da dizde daha fazla yaralanmaya ve dengesizliğe yol açabilir. Bunun üzerinde çalışmanın basit yolları, tek ayak üzerinde durmak ve baldırı tek ayak üzerinde kaldırmak gibi denge egzersizleridir.


Dizinizdeki hareket kabiliyetini kaybetmek zaten yeterince korkutucudur. Deneyimli bir fizyoterapistle yapılandırılmış bir fizik tedavi programı gibi bir şey yapmanın ağrısız hareketin geri kazanılmasına yardımcı olabileceği ve hareket aralığı, kuvvet ve denge eğitimi için rehberlik sağlayabileceği muhakkaktır.

 

Beslenme desteği 

 

Susuz kalmamak ve besleyici yoğun ve antienflamatuvar gıdalar açısından zengin bir beslenme, yırtık menisküsünüzü iyileştirmede ve eklemlerinizi yağlı tutmada vücuda yardımcı olabilir. Ağrınızın temelinde iltihap vardır. 

 

Zerdeçal

 

Çoğu zaman beslenme yeterli değildir ve iyileşirken iltihabı azaltmanın güvenli ve etkili bir yolu olan zerdeçal özü gibi besin takviyeleri eklemeniz gerekebilir.


Kurkumin, zerdeçalın aktif bileşenidir ve vücuttaki bazı iltihap belirtilerini azaltır. Günde 1500 mg alındığında, diz ve menisküs yırtılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan herhangi bir artrit dahil olmak üzere tüm vücutta anti-enflamatuar, antioksidan ve ağrı giderici faydalar sağlanmasına yardımcı olabilir.

 

Ardıç yağı

 

Bu yağ, romatizmal ve anti-spazmodik özellikleri sayesinde uzmanlar tarafından ağrıyı hafifletmek için yaygın olarak önerilmektedir.


Artritiniz varsa, menisküsün yırtılma olasılığı daha yüksektir. Ardıç esansiyel yağı burkulmalarınızı, şişmiş kaslarınızı ve diz yaralanmalarınızı etkili bir şekilde hafifletebilir.


Ağrıyı hafifletmenin yanı sıra, bu yağ, kas spazmlarını, yırtık menisküsü iyileştirmede etkilidir.

 

Keklik üzümü yağı

 

Keklik üzümü yağı, ısıtılmış, suya batırılmış keklik üzümü yapraklarından buharla işleme yoluyla çıkarılır. Şiddetli ağrı ve iltihaplanmanın giderilmesi söz konusu olduğunda önemli bir seçimdir.


Bu yağ %99 metil salisilat içerir, yani kas, kemik ve eklemlerdeki herhangi bir ağrı ve iltihaplanmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. 


Keklik üzümü yağı, topikal bir ağrı kesici olarak popüler bir seçim olmuştur. Araştırmalar, bu terapötik yağın, ağrı ve iltihabı hafifletme söz konusu olduğunda aspirin gibi etki ettiğini göstermektedir.


Papatya yağı

 

Papatya yağı bir dizi sağlık yararına sahiptir, ancak en çok topikal uygulamada kullanım için güçlü bir anti-enflamatuar olarak popülerdir. Bu uçucu yağ, analjezik, antienflamatuar ve antioksidan özellikler açısından zengindir.


Bir araştırmada, papatya yağının nitrik oksit üretimini engelleyerek ağrıyı ve iltihabı azaltabileceği bulunmuştur.

 

Menisküs tedavisi için ameliyat tercihi haricinde birçok doğal yöntem size faydalı olabilir. Küçük kupalarla az vakumlu hacamat yapmak, menisküs üzerine bebek sülük 5 er adet kullanılacak haftada bir kere uygulamak, aşağı yukarı 3 aylık uygulama sürecinde yırtık fazla değilse iyileşme sağlanıyor.


 


Menisküs yırtığı bitkisel tedavisi ve uygun egzersizler sayesinde ameliyata gerek duymadan eski sağlığınıza kavuşma imkânınız vardır. Ancak bu uygulamalara başlamadan önce yırtığınızın boyutları ve ciddiyeti için mutlaka doktorunuzdan randevu alıp kontrollerinizi yaptırın.