3 Büyük Doktor

3 Büyük Doktor

Bin senedir dünya tıp tarihinin otoritesi İbn-i Sina'nın şu sözü meşhurdur: " Tıp ilmini iki satırda topluyorum. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır." Yemek yemede en önemli kurallardan bir tanesi çok yememektir. İnsan doğal gıda yese de ihtiyacından fazlasını hazmedemez. Çok yemek, zararlı bir yiyeceği yemek kadar zararlıdır. Sindirim sistemi için fazla yemek, sindiremeyeceğinden daha fazlasını yemek demektir. Çünkü midenin, karaciğerin ve kalbin imkanları sınırlıdır. Hareketli insan kolay hazmedebilir, fazla yiyebilir. Evde oturan kişinin enerjiye ihtiyacı yoktur. İnsan hazım sisteminin imkanlarından ( A ve Ab grubu mide suyu az üretilir. Az yemeleri gerekir. 0 ve B mide suyu çok üretilir. Özellikle 0 çok aktif ve hareketli insanlardır) daha fazla yerse, vücut fazlalıkları depolar. Bu durumda muhakkak akıntı çoğalır. Burun akıntısı, öksürük, balgam, kulak problemleri, ishal veya aşırı terleme meydana gelir. Demek ki terleme hastalık değil, asıl hastalık fazla yemektir. Perhiz beslenmede sınırlama yapmaktır. Aslında perhiz kan gruplarına göre beslenmedir.

 

İkinci olarak; vücut bütün işlemlerini yegane eritici olan su vasıtasıtla yapar. Dağ buzullarından ve eriyen karlardan nehirlere akan sular, sağlıklı sulardır. Depolarda muhafaza edilerek satılan suları içmeden önce 3-7 defa bardaktan bardağa boşaltarak suya hareket kazandırmak gerekirki; su hafiflesin.

 

Son olarak; hareketli insan daima sağlıklıdır ve kasları çocukların kasları gibi ömür boyu esnek olur. Sağlığı korumak ve güç kazanmak için insan harekete muhtaçtır.