Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?

Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?

Bilimsel olarak Malva sylvestris olarak bilinen Ebegümeci, çiçek açan otsu bir bitkidir. Sakinleştirici, canlandırıcı, antienflamatuar ve antispazmodik özellikleri nedeniyle antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için şifalı bir bitkidir. Mukoza zarının iltihaplanmasına karşı savaşmaya ve toksinleri emmeye yardımcı olan müsilajlar içerir.

 

Ebegümeci Nedir ve Nerede Yetişir?

 

Ebegümeci hem güzel bir yabani çiçek hem de Batı Avrupa, Asya, ABD, Kanada ve Avustralya'da bulunan güçlü bir şifalı bitkidir. Diğer isimler arasında yabani ebegümeci, ebegümeci, uzun veya yüksek ebegümeci (yüksekliği 3 metreye kadar ulaştığı için), mavi ebegümeci veya kır ebegümeci bulunur. Türün çiçekleri, yaprakları ve tohumları çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Örneğin çiçekler çeşitli bitkisel müstahzarlarda, yapraklar salatalarda, güveçte veya yaralarda, tohumları da doğal boyaları yapmak için kullanılır.

 

Ebegümeci Neye Benziyor?

 

Ebegümeci, koyu yeşil damarlı, parlak pembe, mor veya leylak rengi kırışık yaprakları olan uzun bir tarla çiçeğidir. Kuru çiçekleri (ve yaprakları) demlendirirken, çayınızın neredeyse güzel bir lavanta mavisi rengine döndüğünü fark edeceksiniz. Ebegümeci tohumları, olgunlaşmadığında yeşil, olgunlaştığında kahverengileşen minik, bakla benzeri meyveleri bulunur. Tohumları ve gövdeleri küçük tüylere sahip olabilir veya olmayabilir. Ebegümeci çiçekleri, tohumları ve yaprakları geleneksel tıpta çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.

 

Ebegümecinin Kullanımı ve Faydaları

 

 

•    Solunum problemlerine faydaları


Ebegümeci, soğuk algınlığı ve astım için etkili bir bitkisel ilaç olarak kabul edilmektedir. Araştırmaya göre, yapraklar ve çiçekler güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve bu nedenle boğaz rahatsızlıklarında iltihabı etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca ebegümeci tohumları, iltihaplı dokuyu kaplayan ve dokunun iyileşmesine izin veren koruyucu bir tabaka oluşturan maddeler içerir.


Ebegümeci, ağızdaki iltihapları ve tahrişleri tedavi etmede oldukça etkilidir. Kuru öksürük vakalarında rahatlama sağlayarak iyi bir doğal öksürük kesicidir. Ağzınızı veya boğazınızı ebegümeci gargarası ile çalkalamanın, boğaz tahrişini azaltmaya, sağlıklı bir ağız ve boğaz mukozası kaplamasına yardımcı olduğu söylenir.

 

•    Gastrit için faydaları


Ebegümeci, gastrit ağrısını yatıştırır, mide ve sindirim sisteminde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Boğaz ağrısının iyileşmesine yardımcı olan aynı müsilajinöz maddeler, mide mukozasının ve bağırsak duvarlarının aynı mekanizma yoluyla iyileşmesini sağlar. Gastrit veya mide asidinden mustaripseniz, günde bir veya iki fincan ebegümeci çayı (köklü) içmek işe yarayabilir. Ebegümeci sadece tahrişi yatıştırmakla kalmaz, aynı zamanda gastrointestinal sistemdeki iltihabı da azaltır. Araştırmalar, köklerin iltihabı azaltmada özellikle etkili olduğunu göstermektedir.

 

•    Kızarıklıklara, böcek ısırıklarına, yanıklara ve egzamaya iyi gelir


Kızarıklık, ülser, böcek ısırıkları, yanıklar ve egzamayı tedavi etmeye yardımcı olur. Cildi rahatlatmak, kaşıntıyı, kızarıklığı, şişliği azaltmak ve yatıştırmak için etkilenen bölgelere olarak ezilmiş çiçeklerden ve tohumlardan yapılmış ebegümeci püresinin uygulanması önerilmektedir.

 

•    Diş eti iltihabına iyi gelir


Düzenli aralıklarla kullanılan ebegümeci gargarasının ağrılı diş eti iltihabını azalttığı söylenir. Bunun antibakteriyel özelliklere sahip bileşiklerin varlığının bir sonucu olduğuna inanılmaktadır.

 

•    Böbrek sorunları için faydaları


Ebegümeci böbrek sorunlarına iyi gelir. Geleneksel tıpta ebegümeci, böbrek taşlarını, böbrek iltihabını ve safra taşlarını tedavi etmek için kullanılır.

 

•    Diğer faydaları


Ebegümeci infüzyonlarının baş ağrısı, uykusuzluk ve kabızlığı tedavi ettiği bilinmektedir. Krampları ve ağrıyı hafifletmek için bazen mideye uygulanabilir. Ebegümeci faydalarını, serbest radikal hasarına karşı önemli koruma sağlayan flavonoidler, tanenler ve diğer polifenoller gibi güçlü antioksidan ve antienflamatuvar doğal bileşiklere borçludur. Ayrıca yüksek müsilaj içeriği, yutak, ağız ve mide mukozası üzerindeki yatıştırıcı etkilerini desteklemektedir.

 

Genel olarak ebegümeci güzel bir süs bitkisi ve güçlü bir şifalı bitkidir. Güçlü antienflamatuar etkisi nedeniyle inanılmaz yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bitkinin kökleri, yaprakları, çiçekleri ve tohumları yenilebilir. Yine de, büyük miktarlarda tüketildiğinde ebegümeci, ishal, kusma ve gastrointestinal rahatsızlık gibi yan etkilere neden olabileceğini unutmayın. Ebegümeci ayrıca şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu bitkiye alerjisi olanlar uzak durmalıdır.