Mutluluk Veren Besinler

Mutluluk Veren Besinler

Uzun zamandır aklımızda mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninden bir makalede bahsetmek vardı. Bugüne nasipmiş. Serotonin eksikliğinin, depresyonun en önemli biyolojik faktörü olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda yolda karşılaştığımız, restoranda otururken göz göze geldiğimiz, alışveriş merkezinde yürürken izlediğimiz hemen herkesin gergin, huzursuz ve mutsuz olduğu sizin de dikkatinizi çekmiştir.  Bugünlerde en çok gereksinim duyduğumuz şey artık mutluluk. Beslenme değişmeden hiçbir şey değişmez dedik. Yediğimiz besinler dolayısıyla da bağırsak ve beyin arasında çok önemli bağ var. İkisi birbirini tamamlıyor. ( Bağırsak- Beyin)

 

Gün ışığı, mutluluk hormonunu artırır. Gün ışığında daha fazla kalın, çalışma ortamınızı gün ışığına eşdeğer aydınlatın. Yapılan çalışmalar, gün ışığının D vitamini artırdığı, D vitamininin de serotonin yapımında rol oynadığı biliniyor.  Egzersiz ve spor, serotonin yapımını artırır. Düzenli egzersiz yapın. Stresten uzak durun, stres serotonini azaltıyor. Pas nasıl demiri eritirse stres de insanı öyle eritir. Bir yıldır üzerinde durduğumuz yanlış beslenme  serotonini baskılar ve mutsuzluk verir. Yapay tatlandırıcılar, katkı maddeli yiyecekler kafein kullanımı da serotonin düzeyinin azalmasına neden olur. Bunlardan uzak durun. 

 

Gelelim asıl konumuza; Mutluluk Veren Yiyecekler. Mutluluk veriyor diye besinlerin miktarını kaçırısak yani fazla yersek zararlı olabilir. 

 

1- Ceviz

 

Yapısında bulunan triptofan isimli aminoasit ,vücudun serotonin üretimini arttırdığından ceviz, mutluluk hormonu sağlar. Günde 3-5 ceviz tüketmek, stresinizi azaltır ve kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. 

 

2- Muz:

 

Serotonin içeriği yüksek bir meyve olan muz aynı zamanda ara öğün olarak da günde 1 tane tüketilebilir.

 

3- Kuru İncir

 

Serotonin içeren kuru meyvelerin başında gelir. Ara öğün olarak tercih edilen kuru incir kan şekerini düzenler, bağırsakları çalıştırır ve kaygı seviyenizi azaltır. 

 

4- Peynir

 

 

Kahvaltıların olmazsa olmazı peynir, güne serotoninle başlamanızı, gün boyu daha enerjik ve mutlu olmanızı sağlar. Cevizle tüketilirse şifadır.

 

5- Ispanak

 

 

İçeriğindeki potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle beyne kan akışı sağlayarak moral sağlar. Ayrıca vücudun kan eksikliğini giderme özelliği sayesinde demir eksikliği tedavisinde yenmesi öneriliyor. 

 

6- Somon Balığı

 

 

Somon balığı, dünyanın en iyi antidepresanlarından biri kabul edilen omega-3 esansiyel yağ asitleri bakımından çok zengin olduğundan depresyonla mücadele konusunda birebirdir. 

 

7- Bezelye

 

 

Bezelye serotonin üretmek amacıyla vücuda yardımcı olan yüksek miktarda folat içerir.

 

Yukarıda saydıklarımıza ilave olarak çilek, bal, kuşkonmaz, hindistan cevizi, pazı, kabak çekirdeği ve yumurta da mutluluk veren yiyeceklerdendir.