Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çilek gülgillerden bir meyvedir. Tatlıdan reçele, suyundan cilt maskelerine kadar pek çok şekilde kullanım alanı vardır. Meyve tabaklarını süsleyen kırmızı enerji kaynakları sağlık için de oldukça faydalı bir meyvedir. Çilek ve suyu bütün kan gruplarına yenilebilenler sınıfında yani gıdadır. Kalori açısından da oldukça düşük olması nedeniyle diyet beslenmelerinde de önemli bir yere sahiptir. Çileğin  %85’i sudur. Özellikle japon kadınların cilt güzellik sırrıdır. Güneşten ve açık havadan dolayı dolan gözeneklerinizi, çilek maskesi ile temizleyebilirsiniz.

 

Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabının doğal ilaçlar bölümünde çilek (fragaria vesca) den şöyle söz eder: " Metabolizmanın normal çalışması için gereken maddeler, organik asitler ve bol miktarda vitamin içeren çileğin mucizevi özellikleri olduğu tespit edilmiştir. Çilekte, guatra, eski, iltihaplı ve hiçbir şeyle tedavi edilemeyen egzamalara, alerjilere, mide-bağırsak yaralarına, basura, kabızlığa, ishale, enfeksiyonlu hastalıklara, böbrek, karaciğer, kalp ve damar hastalıklarına şifa vardır. Çilek kansızlığa karşı tesirli bir ilaçtır. İdrar söktürür, ateş düşürür."

 

Çilek Alerjisi

 

" Çilek hiçbir şeyle karıştırılmadan yenmelidir. Çileğin şifasından faydalanmak için, çilek mevsiminde sabahtan öğleye kadar sadece çilek yemek ( 1 kg.kadar) gerekir. Öğleden sonra yemek yenebilir. Çilekle aynı günde tatlı ve beyaz ekmek yenmemelidir. Haftanın iki gününü ( meselâ, Pazartesi ve Perşembe) sadece çilekle geçirmek yararlıdır. Çilek alerjisinin tedavisi de yine çilekle mümkündür. Bunun için çileği şekerle, kaymakla veya başka meyvelerle karıştırmadan yemek yeterlidir. Mevsimi geçinceye kadar hergün çilek yemek faydalıdır. Mevsiminde doğal çilek yiyenler bütün sene hastalıklardan emin olur. 

 

Çilek alerjisinin en hafif belirtisi ağızda uyuşma ve dudaklarda karıncalanmadır. Dilde ve boğazda şişme olursa o durum alerjinin ilerlediğini gösterir. Bazen de burun tıkanılığı, hapşurma ve baş dönmesi yapabilir. Bunlar da hafif belirtilerdir, korkmaya gerek yoktur. Fakat çilek alerjisinin tehlikeli belirtileri de vardır: Bilinç kaybı, kan basıncının düşmesi ve nefes darlığı. Bir de çok nâdir olsada tehlikeli olan bir durum anafilaktik şoktur. Anaflaksi hayatı tehdit eden ciddi bir reaksiyondur.

 

Dikkat: Sadece doğal olan ve yetiştirme mevsiminde toplanan çilek ve dağ çileği iyileştirici özellik taşır.