Stres Belirtileri Nelerdir? Strese Ne İyi Gelir? Stresin Zararları Nelerdir?

Stres Belirtileri Nelerdir? Strese Ne İyi Gelir? Stresin Zararları Nelerdir?

 

PAS NASIL DEMİRİ ERİTİRSE

STRES DE İNSANI ÖYLE ERİTİR!!!

 

Temel olarak, "stres" terimi İngilizce'den gelir ve "baskı" veya "gerilim" olarak adlandırılır. Stres, vücutta çeşitli dış uyaranların neden olduğu psikolojik ve fiziksel reaksiyonlara yol açar. Bu dış uyaranlara ayrıca stresörler de denir. "Stres altında" olan herkes, değişen gereksinimleri karşılamak için normal durumlardan farklı davranır. Stres aynı zamanda insanlar için fiziksel ve zihinsel bir yüktür, böylece stres patolojik hale gelebilir, yani çeşitli hastalıklara yol açabilir.


Stresden muzdarip olanlar kendilerini rahatsız veya güvensiz hissederler. Gerilme ve zorlanma arasında bir ayrım yapılmalıdır. Ergonomide, işle ilgili faaliyetler ve bunların çalışan üzerindeki etkileri arasında farklılaşan bağlantıların tanımlandığı “stres-zorlanma” kavramı vardır.

 

Neden Stres Yaşıyoruz?

 

Olumlu stres bizim için iyidir. Bizi daha dikkatli yapar ve cesaretlendirir. Birdenbire çok hızlı tepki verebiliyor ve görevleri normalden daha hızlı yönetebiliyoruz, bu da bizi mutlu yapıyor ve gururlandırıyor. Bu yüzden kısa süreli stresin ödüllendirici bir etkisi vardır.


Çok eski zamanlardan beri stres, insanın hayatta kalması için çok önemlidir. Atalarımız tehlikeli bir durumla karşılaştılarsa, hızlı bir karar vermeleri gerekiyordu: kaçmak mı, savaşmak mı? Birkaç saniye (veya dakika) boyunca adrenalin yükselir ve hayal edilemeyen güç harekete geçerdi. Bu, olağanüstü başarılar elde etmelerini sağlanırdı. Durum bittiğinde vücut tekrar sakinleşti. Stres biter ve iyileşme başlardı.


Atalarımız motor becerileriyle hala gerilimlerini yaşarken, bugün aşırı stres aracılarını azaltmayı başaramıyoruz. Yeterli egzersiz yapmıyoruz, rahatlama ve uyku için çok az zaman ayırıyoruz.


Bu yüzden birçok insan sürekli olarak stresli, bunalmış ve huzursuz hissediyor. Ancak vücudumuz kalıcı stres için programlanmamıştır ve bunu hissetmemize izin verir.

 

Stres Vücuda Ne Yapar? (Belirtiler ve Sonuçlar)

 

 

Stres azalmazsa ve sizi sürekli olarak kontrol altına alırsa, bu vejetatif sistemde bozukluklara yol açabilir. Güç dengeniz daha sonra tamamen karışır. Sürekli stres, adrenalin seviyenizi kronik olarak artırır ve kortizol de sürekli olarak salınır. Sonuç: yağ hücreleri daha hızlı depolanır ve bağ dokusu jelatinleşir.

 

Genel olarak stres belirtileri şunlardır:

 

•    Çarpıntı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, titreme
•    Mide ve bağırsak hastalıkları
•    Boyun, baş ve sırtta ağrılı gerginlik
•    Uyku bozuklukları
•    Zihinsel bozukluklar

 

Birçoğunun bilmediği bir şey vardır: Oksidatif stres olarak bilinen bir durum vardır. Vücudunuz üzerinde doğrudan etkisi vardır. Stres çok artarsa ve ısı, soğuk, UV ışığı, kirleticiler ve çevresel toksinler nedeniyle serbest radikallerin sayısı, örneğin çok yüksek olursa, bu sağlığınıza kalıcı olarak zarar verebilir. 


Hücreleri oksidatif stresten korumak için besin takviyeleri: B2 vitamini, C vitamini, E vitamini, bakır, manganez ve çinko. 

 

Herkes Stresi Aynı Şekilde Mi Yaşar?

 

 

 

Herkes strese farklı tepki verir. Bazı insanlar kalıcı stresli bir duruma veya bir kereye mahsus, aşırı (hatta travmatik) stresli bir duruma katlanırken, diğerleri hastalanır. Bu, biyolojik olarak içimizde yerleşik olan ve muhtemelen hayatın ilk yıllarında şekillenen bireysel stres toleransı ile ilgilidir.


Ayrıca tutum ve beklentilerimiz de önemli bir rol oynar. Olumlu ve proaktif bir zihniyet benimsemeyi başarırsanız, stresi kendiniz yavaşlatabilirsiniz.
Sosyal olarak iyi hisseden insanların stres faktörlerinden etkilenme olasılığı daha düşüktür. Aile, arkadaşlar, komşular veya topluluklardan oluşan sağlam ve destekleyici bir ortam, stresi azaltmada olumlu bir etkiye sahiptir.

 

Stresi Azaltmak İçin Bitkisel Çözümler

 

Bitkisel yağlar, bitkilerin yapraklarından, çiçeklerinden, kabuklarından ve köklerinden elde edilir ve stres duyguları için doğal bir çare sunar. Düzenli olarak stresli hissediyorsanız ve ilaca güvenmek istemiyorsanız veya sınav, iş görüşmesi gibi durumlarda kısa süreli rahatlama istiyorsanız bunlar yararlı olabilir.


Her biri farklı bir stres tetikleyicisini hedefleyen, stres duygularını hafifletmeye yardımcı olabilecek birçok esansiyel yağ vardır. Seçim çok zor olabilir, bu yüzden işte stres için en iyi 5 bitkisel yağ:

 

•    Lavanta yağı


Lavanta, en popüler uçucu yağlardan biridir. Sakinliği ve rahatlamayı teşvik etmek gibi çeşitli faydaları vardır. Sinir sisteminizin yenilenmesine yardımcı olabilir, uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, panik atak, sinirlilik ve genel sinir gerginliğine yardımcı olur.
Stres giderici olarak, kullanılacak en sakinleştirici yağlardan biridir.

 

•    Gül yağı


Gül esansiyel yağının belirgin bir kokusu vardır ve stresi azaltmak için kullanılması açısından lavantadan hemen hemen sonra gelir. Birçok kişi tarafından anksiyete, depresyon, panik atak, yas ve şoku hafifletmek için kullanılır. Zihinsel gücü artıran ve kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayan canlandırıcı bir bitkisel yağdır.

 

•    Papatya yağı

 

Papatya, aşırı düşünmeyi, kaygıyı ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabilecek huzurlu ve sakinleştirici bir bitkidir. Stresi ve gerginliği azaltmada ve iyi bir gece uykusunu teşvik etmede özellikle faydalıdır.

 

•    Buhur yağı

 

Egzotik kokusuyla sakinliği ve rahatlamayı teşvik ederek, iç huzur duygusunu teşvik eder. Baş ağrısı ve sığ, hızlı nefes alma gibi stres duygularını ve bununla ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olur.

 

•    Vanilya yağı

 

Vanilya esansiyel yağını solurken hafıza şeridinde bir yolculuğa çıkın. Zihninizi rahatlatacak ve daha net düşünmenize yardımcı olacaktır. Doğal bir yatıştırıcıdır, anti-depresandır ve ruh halinizi yükseltir. Çoğu insan için bu aroma, çocukken dondurma yemeyi hatırlatır.

 

Bitkisel yağlar stresi nasıl azaltır?

 

Bitkisel yağlar, vücut tarafından hızla emilen küçük moleküller içerir. Bu hızlı emilim, yağın faydalarını 20 dakika içinde hissedebileceğiniz anlamına gelir.

 

•    Soluma


Bitkisel yağların aromalarını solumak, burnunuzdaki koku alma sinirlerini uyarır. Bu sinirler daha sonra beyninizdeki limbik sistemle iletişim kurar. Genellikle "duygusal beyniniz" olarak bilinen limbik sistem, kalp atış hızı, kan basıncı, nefes alma, hafıza, stres seviyeleri ve hormon dengesini kontrol eden beynin diğer bölümlerine doğrudan bağlıdır.


Koku duyumuzun duygusal tepkilerimizle ve ruh halimizle bu kadar yakından bağlantılı olmasının ve bazı kokuların bize geçmiş deneyimleri hatırlatmasının nedeni budur.

 

•    Cilde uygulama


Bitkisel yağlar, tatlı badem yağı veya zeytinyağı gibi bir krem veya bir taşıyıcı yağ içinde de cilde uygulanabilir. Yağın küçük molekülleri hızla kan dolaşımına yayılır ve vücutta taşınır, kas gerginliğini ve stresin neden olduğu genel ağrı ve ağrıları giderir.


Unutmayın: Tüm Bitkisel yağlar doğrudan cilde uygulanamaz, seyreltmek için önce bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Bu aynı zamanda cildin onları emmesini de kolaylaştırır. Her zaman denediğiniz herhangi bir yeni yağla önce bir kısa bir test yapın.

 

Stresle Mücadele Etmenin Yolları

 

İşte en sevdiğiniz bitkisel yağın sakinleştirici faydalarını elde etmenin birkaç kolay yolu:

•    Bir dokuya birkaç damla ekleyin ve hızlı, sakinleştirici rahatlama için aromayı içinize çekin.
•    Sakinleştirici bir etki için bir sprey şişesinde suyla karıştırın (bir fulara püskürtmeyi ve gün boyunca yanınızda taşımayı deneyin)
•    Ilık, rahatlatıcı bir ıslanma için banyonuza birkaç damla sürün.
•    Dinlendirici bir gece uykusu için yastığınıza biraz sürün.
•    Evinizin etrafında uzun süreli sakinlik için bir difüzör kullanın
•    Gergin kasları uzaklaştırmak için bir taşıyıcı yağ veya kokusuz vücut losyonu ile karıştırın.
Stresi azaltmak için hangi bitkisel yağın sizin için uygun olduğunu mu merak ediyorsunuz? En çok hoşunuza giden kokuyu seçin. Bu yöntem, vücudunuzun size hangisinin doğru olduğunu söyleme şeklidir!

 

Sayfamızda daha önce yazılan """ Olumsuz Duygu ve Düşüncelerin Vücuda Zararları """ makalemizi de tavsiye ediyoruz :)