Ürtiker ( Kurdeşen) Nedir? Ürtiker (Kurdeşen)’in Bitkisel Tedavisi Nedir?

Ürtiker ( Kurdeşen) Nedir? Ürtiker (Kurdeşen)’in Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, ciltte kaşıntılı, kabarık, kırmızımsı bölgelerdir. Kurdeşen, yaşam boyunca her 5 kişiden 1'ini etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğu zaman kendiliğinden geçer, ancak nüfusun % 1'inde aylarca veya yıllarca süren kronik bir hastalıktır. Bu durum, dünya çapında 70 milyondan fazla insanın kronik ürtikerden etkilendiği ve bu kişilerin üçte ikisine kadar kronik spontan ürtikere sahip olduğu anlamına gelir. Tanımlanabilir bir tetikleyici olmaksızın öngörülemeyen bir şekilde ortaya çıkabilen bir durumdur. Genellikle kendiliğinden kısa sürede geçer. Gerek duyulursa ilaç tedavisi alınabilir. Ayrıca kurdeşen’in bitkisel tedavisi de mevcuttur.


 
Kurdeşen Veya Ürtiker Nedir?

 

 

Kurdeşen veya ürtiker, kaşıntılı, şişmiş, kırmızı lekelerden oluşan bir tür döküntüdür. Kaşıntı hafif veya şiddetli olabilir. Yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, egzersiz, kaşınma, alkollü içecekler, duygusal stres ve diğer birçok faktör, kurdeşenleri kötüleştirebilir. Nadir durumlarda, kurdeşenleri tetikleyen alerjik reaksiyonlar vücutta bir zincir reaksiyonu başlatır. Anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir durumla sonuçlanır. Bazen kurdeşen altı hafta veya daha uzun sürer, kronik (veya idiyopatik) ürtiker adı verilen bir durumdur. Genellikle, bu kronik durum için hiçbir neden bulunmaz ve genellikle birkaç hafta sonra kendi kendine geçer.

 

Kurdeşene Ne Sebep Olur?

 

Çoğu insan alerjik bir reaksiyondan kurdeşen alır. Yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:
•    Polen
•    Hayvan tüyleri
•    Böcek ısırığı
•    İlaçlar
•    Kabuklu deniz ürünleri, balık, kuruyemiş, yumurta ve süt gibi yiyecekler
•    Yün veya lateks gibi belirli malzemeler

Diğer nedenler şunları içerir:
•    Stres
•    Enfeksiyon veya hastalık
•    Yorgunluk
•    Sıkı kıyafetler
•    Vücut ısısında hızlı değişim
•    Aşırı hava değişimi

 

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

 

 

Kurdeşen, ciltte bazen pembe veya kırmızı "kabarıklıklar" (şişlikler) olarak görünür ve etrafı kırmızı bir lekeyle çevrilidir. Tipik olarak yuvarlak veya oval olur. Kurdeşen genellikle kaşıntılıdır. Kurdeşenlerin boyutu değişir ve bazıları daha geniş şişlik alanları oluşturabilir. Kurdeşen, vücudun herhangi bir bölgesinde, özellikle gövde, uyluklar, üst kollar ve yüzdeki cildi etkileyebilir. Döküntülerin çoğu hızla kaybolur, ancak düküntüleri tetikleyen çevreye veya maddeye maruz kalmaya devam ederse, her 24 ila 72 saatte bir yenileri ortaya çıkabilir.

 

Kurdeşen Ne Kadar Sürede Geçer?

 

Kurdeşen değişken bir süreyle vücutta kalır. Genellikle döküntüler birkaç dakika, bazen birkaç saat ve hatta birkaç hafta ila ay sürebilir. Genellikle 24 saatten fazla sürmez.

 


Kurdeşen Nasıl Teşhis Edilir?

 

Çoğu zaman, bir doktor sadece cilde bakarak kurdeşen teşhis edebilir. Nedeni bulmak için tıbbi geçmiş hakkında sorular sorulabilir. Geçirilen hastalıklar, ilaçlar, alerjenlere maruz kalma ve günlük stres faktörleri hakkında bilgi istenebilir.


Kronik kurdeşen varsa, doktor sizden ne yediğinizi ve içtiğinizi, kurdeşenlerin vücutta nerede görünme eğilimi gösterdiği gibi günlük faaliyetlerin kaydını tutmanızı isteyebilir. Kurdeşenin kesin nedenini bulmak için kan testleri, alerji testleri, tiroid hastalığı veya hepatit gibi kurdeşene neden olabilecek durumları içeren tanısal testler yapılabilir.


Fiziksel kurdeşen olup olmadığını kontrol etmek için doktor, soğuğa nasıl tepki verdiğini görmek için cildinize buz koyabilir veya basıncın kurdeşene neden olup olmayacağını görmek için uylukların üzerine bir kum torbası veya başka bir ağır nesne koyabilir.

 

Kurdeşen Önlenebilir Mi?

 

Kurdeşen önlenemez. Çeşitli nedenleri biliyorsanız, tetikleyicilerden kaçınmaya çalışın. 

•    Alerjiniz olan yiyecek veya malzemelerden kaçınmak
•    Uzun süre dar giysilerden kaçınmak
•    Stresli veya aşırı yorgun olduğunuzda mola vermek
•    Ellerinizi düzenli olarak yıkamak
•    Aşırı sıcaklık değişikliklerinden kaçınmak

 

Ürtiker (Kurdeşen)’in Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Geleneksel ilaçların yan etkilerinden endişe ediyorsanız, o zaman bitkisel tedavi ve doğal yöntemleri denemek faydalı bir çözüm olabilir.
Kurdeşenle ilişkili rahatsız edici semptomları hafifletmek için çeşitli evde tedaviler mevcuttur, ancak semptomlarınız devam ederse ve kronik hale gelirse bir doktora danışmanız önemlidir.

 

•    Tahriş edicilerden kaçının: Eğer kurdeşene karşı hassas olduğunuzun farkındaysanız, olası tahriş edicilerden kaçınmak için önleyici adımlar atmaya çalışmalısınız. Örneğin, cildinizin nefes almasına izin verebilecek ancak onu hava koşullarından koruyabilecek bol giysiler giyin. Polene veya belirli yiyecek türlerine alerjiniz varsa, tetikte olun ve her iki uyarıcıyla da temastan kaçınmaya çalışın. Aşırı sıcaklıklara, özellikle de düşük neme ve UV radyasyonuna maruz kalacağınız bir konumda bulunmayın.


•    Elma sirkesi: Elma sirkesi, doğal anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir, bu da onu kurdeşen salgınlarını tedavi etmek için mükemmel bir çözüm haline getirir. Durumla ilişkili şişliği hafifletebilir ve hatta dahili olarak alındığında bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Bu ilacı etkilenen bölgeye suyla seyrelterek sürebilir veya biraz bal ve suyla karıştırıp içebilirsiniz. 


•    Aloe vera: Küçük yanıkların tedavisinde kullanılmasıyla ünlü olan aloe vera, cilt rahatsızlıkları için önde gelen topikal ilaçlardan biri olarak ün kazanmıştır. Doğal anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, cilt hücrelerinizi güçlendirebilir, iyileşme sürecini teşvik edebilir ve herhangi bir şişlik veya kaşıntıyı hafifletebilir. Aloe vera yağını cildinize topikal olarak uygulayabilirsiniz, ancak herhangi bir tahrişi önlemek için her zaman önce formülü sulandırmayı unutmamalısınız. 


•    Yulaf ezmesi: Cilt rahatsızlığınızı tedavi etmek için alışılmadık bir seçim olan yulaf ezmesi, kaşıntı ve tahrişi yatıştırmada mükemmel bir şekilde çalışır ve ölü deri hücrelerini temizleyerek cildinizi pul pul dökebilir. Elma sirkesi ve aloe veraya benzer şekilde, yulaf ezmesi de doğal anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, bu da onu iltihabı ve buna bağlı kızarıklık ve kabarıklıkları gidermede yararlı kılar. Yulaf ezmesini suyla karıştırarak bir macun oluşturduktan sonra doğrudan uygulayabilir veya akşam yatmadan önce banyonuza ekleyebilirsiniz.


•    Isırgan otu: Isırgan otu, anti-histamin nitelikleri nedeniyle kurdeşen semptomlarının tedavisinde son derecede etkilidir. Bu durum cildinize taze ısırgan otu sürmeniz gerektiği anlamına gelmez. Çay veya tentür şeklinde ısırgan otları topikal olarak uygulanabilir veya dahili olarak alınabilir. Bitki alımınızı artırmak için her gün ısırgan otu takviyesi bile alabilirsiniz. 


•    Neem kremi: Neem özleri, bitkisel tıpta yüzyıllardır, genellikle cilt rahatsızlıklarının tedavisinde ve böcekleri kovmanın bir yöntemi olarak kullanılmıştır. Neem kremi özellikle cilt tahrişini ve kaşıntısını yatıştırmada iyidir ve neem yaprağı özleri kullanılarak yapılır. Bu ilacı doğrudan tahriş olmuş bölgeye uygulayabilirsiniz. Neem kremi yetişkinler tarafından kullanılabilir ancak fındık alerjiniz varsa veya hamileyseniz uygun olmayabilir.


•    C Vitamini: C vitamini, vücut onu doğal olarak üretemediği için yiyeceklerinizden emilmesi gereken temel bir besindir. Bu antioksidan, bağışıklık sistemini desteklemek ve kolajen üretimini hızlandırarak cilt hücrelerini güçlendirmek için harikadır. C vitamini içeren besinleri tüketmeniz kurdeşen için faydalı olacaktır.

 

Daha önce sayfamızda yayınlanan ve çok okunan Cilt Hastalıkları yazımızı da tavsiye ediyor ve linkini aşağıya bırakıyoruz :)

""" Cilt Hastalıkları """