Unutkanlık Neden Olur?
Bir zamanlar sadece yaşlı insanlarda görülen unutkanlık problemi günümüzde çeşitli sebepler sonucu gençlerde de görülmeye başlamıştır. Kendinizi unutkan hissediyorsanız, bunun nedeni uykusuzluk, genetik faktörler, fiziksel aktivite eksikliği, yaşam tarzı ve çevresel faktörler gibi birçok neden olabilir. Bununla birlikte, beslenmenin de beyin sağlığında önemli rol oynadığına şüphe yoktur.
Hafızayı ve beyin işlevini desteklemek için sağlıklı beslenme beyne kan akışını teşvik eder. Tıpkı kalbinizi beslemek ve korumak için yediklerinize benzer. Beyni güçlendiren yiyecekler bol miktarda besin içerir. Vitaminler, omega-3 yağ asitleri ve lifler, hem hasarlı hücreleri iyileştirir hem de yeni beyin hücrelerinin büyümesini destekler. Hafızayı ve konsantrasyonu geliştiren, unutkanlığı azaltan yiyeceklere bir göz atalım:
Unutkanlığa İyi Gelen ve Hafızayı Güçlendiren Besinler
1) Yeşil Çay
Birkaç çalışma, yeşil çay içmenin hafızayı iyileştirmeye yardımcı olduğunu bulmuştur. Ancak çok tüketmenin daha iyi olduğu anlamına gelmez. Günde en fazla bir veya iki fincan yeşil çay tüketin. Dr. Aidin SALİH'e göre: yeşil çayı 1 dakikadan fazla demlememek gerekir, faydalı özellikleri azalır.
2) Ceviz
Kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinen ceviz, hafızayı da iyi gelir. Gün içinde açlığı gidermek için bir miktar ceviz atıştırın, yulaf ezmesine veya salataya ekleyin veya ekstra protein için sebze ile tavada karıştırarak tüketin.
3) Yaban mersini
Çok sayıda çalışma yaban mersini ile gelişmiş hafıza ve bilişsel işlev arasında bağlantı kurmuştur. Laboratuvar fareleri üzerinde yapılan araştırmalar, yaban mersinde bulunan antosiyanin adı verilen bir bitki bileşiğinin yaşa bağlı hafıza kaybının bir kısmını tersine çevirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
4) Gingko Biloba
Bu bitki, doğu kültüründe yüzyıllardır kullanılmaktadır ve en çok hafızayı güçlendirmesi ile bilinir. Damarları genişletir, oksijen tedarikini artırır ve serbest radikalleri ortadan kaldırarak beyindeki kan akışını artırabilir. Ancak sonuçları bir gecede beklemeyin. İyileştirmeleri görmeden önce bunun sisteminizde birikmesi birkaç hafta sürebilir.
5) Sebzeler
Lahana, brokoli, karnabahar ve kara lahana gibi turpgillerden sebzelerde bulunan antioksidanlar, Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan 25 yıllık bir çalışmada kadınların hafıza işlevini korumasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
6) Kahve
Araştırmalar, bir fincan kahvenin daha net düşünmenize yardımcı olduğunu göstermiştir. Yüzde 1 veya yağsız süt içeren sade, demlenmiş kahveyi tercih edin. Katkılı, yüksek kalorili çeşitlerden uzak durun.
7) Somon
Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağlarının hafızayı doğrudan etkilediği bulunmuştur. Chicago'daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan bir araştırma, haftada en az bir kez balık yiyenlerin, diyetlerinde somon olmayanlara göre hafızasında yüzde 10 daha yavaş bir düşüş olduğunu bulmuştur.
8) Zerdeçal
Beslenmenize biraz baharat ekleyin! Bir çalışma, zaman zaman zerdeçal tükettiğini bildiren kişilerin hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiğini buldu. Zerdeçal köri tozuna sarı rengini verir ve iltihapla savaşan antioksidanlar içerir.
9) Domates
Domateslerde bulunan güçlü bir antioksidan olan likopenin, özellikle de Alzheimer hastalığının gelişiminde ortaya çıkan hücrelere yönelik serbest radikal hasarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteren önemli kanıtlar vardır. Pişmiş domatesleri tercih edin. Vücudunuzun emilimini ve kullanımını optimize etmek için biraz zeytinyağı kullanabilirsiniz.
10) Kabak çekirdeği
Çinko açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için hayati önem taşıyan minerali sağlar.
11) Nöbet Şekeri:
Az miktarda nöbet şekerini badem ve kimyonla karıştırın. Bu karışımı hafızanızı canlandırmak ve görmenizi geliştirmek için düzenli olarak yatmadan önce tüketin.
Unutkanlık problemi ve iyi bir hafıza için yukarıda saydığımız yiyeceklerden bazılarını günlük beslenmenize dahil etmek çok basittir. Lahana salatası üzerine biraz ceviz ve yaban mersini atabilir, ızgara somonunuzun üzerine zerdeçal serpebilirsiniz. Çorbasını veya salatasını yapabileceğiniz brokoliyi haftada birkaç defa tüketin. Tam tahıllı ekmek ile yapacağınız tostunuzun içine dilimlenmiş avokado ekleyin. Bir sabah kahve molasında birkaç kavrulmuş kabak çekirdeği ve biraz bitter çikolata yiyebilirsiniz.
Beslenmenizde değişiklik yaparken, kendinizi zinde tutmak için diğer olumlu eylemleri de dahil etmeyi unutmayın. Bol su için, düzenli uyuyun, biraz egzersiz yapın ve beyin bulmacaları çözün. Bu sayede hafızanızdaki gelişmeye uzun yıllar sürecek katkıda bulunun.
Sloganımız:
BESLENME ve YANLIŞ YAŞAM TARZI
DEĞİŞMEDEN
HİÇBİR ŞEY
DEĞİŞMEZ!!!