Migrenin Doğal Tedavisi Nedir?
Başınızın bir tarafında zonklayan ağrı mı yaşıyorsunuz? Işığa duyarlılık eşlik ediyor mu? Cevabınız evet ise, migren rahatsızlığından muzdaripsiniz. Nabız atma hissine neden olan ve bazen kusma, mide bulantısı ve artan susuzluk gibi belirtiler gösteren, güçten düşüren bir durumdur. Bazı insanlar, gerçek ağrıdan yaklaşık 2 gün önce migren atağı geliştirdiğine dair işaretler alır. Görme bozuklukları, konuşma güçlüğü, işitme kaybı gibi ciddi rahatsızlıklar gösterebilir. Migren atağından sonra kişi bitkin, kafası karışmış ve solgun hisseder. Bu sorundan olabildiğince erken kurtulmak istiyorsanız, güvenli oldukları ve herhangi bir yan etkisi olmadığı için bazı ev ilaçlarından yardım alabilirsiniz. Onlar hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Migren Rahatsızlığı Sırasında Neler Yapılmalı?
• Soğuk kompres uygulayın.
Migren sırasında alnınıza soğuk kompres uygulamak biraz rahatlama sağlayabilir. Biraz buz küpü alın ve bir havluya sarın. Ağrıdan kurtulmak için bu soğuk kompresi yaklaşık 15 dakika alnınızda tutun. Bunu her 15 dakikada bir aradan sonra yapmaya devam edebilirsiniz.
• Başınızın üzerindeki baskıyı azaltın
Saçınızı bağladıysanız, çözün. Ağrıyı şiddetlendirebileceğinden, migren sırasında kafa derinize veya başınıza herhangi bir ek baskı olmamalıdır. Şapka, gözlük veya kafa bandı gibi basit şeyler bile durumu daha da kötüleştirebilir.
• Bir fincan çay veya kahve için
Kafein içeren içecekler migreni daha hızlı emebilir. Bu nedenle, hafif bir rahatlama için, tercihinize göre bir fincan kahve veya çay içmeyi deneyebilirsiniz.
• Işıkları kapatmak
Migren sırasında ışık, ağrınızı daha da kötüleştirebilir. Ağrı anında gözleriniz ışığa aşırı duyarlı hale gelir. Bu nedenle, tüm ışıkları kapatmanız ve bir süre karanlık bir odada yatmanız önerilir.
Migren İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Migren ağrısı yaşadıysanız, bunun ne kadar korkunç olduğunu bilirsiniz. Migren ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek ilaçlar olmasına rağmen, belirtilerin artmasını önlemek için önleyici tedbirler alınabilir. Migren atağı gibi acil durumlarda güçlü ilaçlar verilir.
Alternatif veya tamamlayıcı tedaviyi deneyen kişiler, semptomların yönetilmesine yardımcı olduklarını iddia ederler. Migreniniz varsa ve bazı alternatif çareler denemek istiyorsanız, işte migren ağrısı için yapabileceğiniz tedavi seçenekleri:
1. Uçucu yağlar:
Evet, uçucu yağlar çeşitli ağrıları gidermede işe yarar ve migren de bunlardan biridir. Nane yağı, baş ağrısı veya migren ağrısının tedavisinde kullanılan en yaygın yağlardan biridir. Nane yağı içerisindeki mentol, kasları gevşetir ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Yağı seyreltebilir ve şakaklara uygulayabilirsiniz.
2. Akupunktur
Akupunktur, terapiyi ne için yaptırdığınıza bağlı olarak uygulayıcıların vücudunuzun bazı belirli bölgelerine ince iğneler soktuğu eski bir Çin tekniğidir. Enerji dengesizliklerini düzelterek ve vücudunuzun hastalıklara direnmesini sağlayarak baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğu söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sadece migreni değil, akupunktur 30'dan fazla durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
3. Masaj
Masaj, stresi ve gerginliği azaltmanın harika bir yoludur. Masaj, özellikle başın, boynun ve omuzların arkasındaki hassas kasların gerginliğine yardımcı olmak için özellikle iyidir. Aynı zamanda kan akışını artırmaya da yardımcı olur. Bu nedenle, bazı insanlar için masaj, kas gerginliğinin neden olduğu baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
4. Şifalı bitkiler
Migrene yönelik önleyici bir tedavinin parçası olarak alınabilecek doğal ürünler, belirli vitaminler, mineraller ve belirli aktif bileşenleri içeren şifalı bitkiler açısından zengin müstahzarları içerir. Bu konuda migrene iyi gelen şifalı bitkiler şunlardır:
• Nane
• Zencefil
• Kırmızıbiber
• Feverfew (gümüş düğme)
• Kediotu
• Dong Quai (Çin melekotu)
• Biberiye
Bu bitkilerin migrenden mustarip hastalara nasıl yardımcı olabileceklerine daha yakından bakalım:
• Nane
Diğer bitkilerle birleştirilip karıştırıldığında, doğrudan şakaklara ve kaşların hemen üstündeki alın boşluğuna uygulandığında baş ağrılarını durdurmada ve mide bulantısını azaltmada çok etkilidir. Günlük olarak az miktarda nane yağı kullanmak migren ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir.
• Zencefil
Birçok tıbbi araştırma, baş ağrılarının tedavisinde zencefilin etkinliğine işaret etmektedir. Zencefil iltihaplanmanın giderilmesinde hızlı bir etkiye sahiptir ve en çok baş ağrısı sırasında dil altından alındığında faydalıdır. Önleyici bir yöntem olarak, haftada birkaç kez zencefil çayı içmek iyi gelecektir.
• Kırmızıbiber
Kırmızıbiberinin, güçlü baş ağrılarının neredeyse anında kesilmesi de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı vardır. Kırmızıbiber kapsaisin haline getirilip burun spreyi olarak şişelendiğinde, migren ağrılarını yaklaşık bir saat kadar durdurabilir. Çok etkili ve reaktif bir tedavi olarak genellikle migren hastalarına tavsiye edilir. Kırmızıbiber normal bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, gelecekteki migren ağrılarının önlenmesine yardımcı olabilir.
• Feverfew (gümüş düğme)
Bu güzel kır çiçeği olan ferevfew, dünyanın hemen hemen her yerinde yetişir ve hem analjezik hem de antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu bitkisel ilaç genellikle influenzanın neden olduğu semptomların tedavisi için alınır, ancak baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Feverfew herkes için değildir ve hamile olan migren hastalarına tavsiye edilmez.
• Kediotu
Bu kır çiçeğinin kökü ve tomurcukları eski çağlardan beri nörolojik ve duygusal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Modern tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat bile kediotunun tıbbi faydalarını övmüştür. Migren hastaları için kediotu, gevşeme ve stresi azaltma açısından etkili olduğu için önleyici yaklaşımın bir parçası olarak kabul edilir.
• Dong Quai (Çin melekotu)
Bu bitkinin kökü, çeşitli Çin yemeklerinde baharat olarak kullanılır ve maydanozdan biraz daha güçlüdür. Antik çağlarda, Dong Quai bir çeşit her şeyi iyileştiren bir çare olarak reçete edilmişti, ancak esasen analjezik ve anti-enflamatuar bir bitkidir. Son dönemde, Dong Quai kökü genellikle analjezik amaçlar için diğer bitkilerle karıştırılır. Bu kökün özellikleri ve migreni önlemedeki etkinliği üzerine yapılan tıbbi araştırmalarda olumlu sonuçlar alınmıştır.
• Biberiye
Terapötik masajda kullanılan birçok yağ ve losyon, temel bileşen olarak biberiye içerir. Bu aromatik ve lezzetli bitki, yüzyıllardır eklem ağrısı ve artritik rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılmıştır, ancak migren ağrısını hafifletmedeki etkinliği yalnızca 20. yüzyılın sonlarından beri incelenmiştir. Biberiye çoğunlukla migren ağrılarının en yaygın tetikleyicisi olan stresi azaltmak için bir gevşetici olarak kullanılır. Etki için bu bitki topikal bir yağ olarak doğrudan şakaklara, alna ve boyna uygulanabilir.
Özellikle biberiye tentürü ve isveç şurubu ( ikisi birlikte) düzenli kullanılırsa migren için şifadır. Biz bunları yazarken; eğer ki migren hastasının mide ve bağırsaklarında problem varsa hangi doğal ilaç olursa olsun hiçbir faydası olmaz. Hacamat ve sülük de migren için şifadır. Ehil bir haccam veya haccame bulunmalıdır.
Makale yazdığımız için bütün görüşleri yazdık. Neredeyse her yazımızda görüşlerini yazdığımız Dr. Aidin SALİH' in migren hakkındaki görüşleri aşağıdadır:
MİGREN: Migren ağrısı, safra kesesi ve kalın bağırsakla bağlıdır. Kabızlık olsa, kalın bağırsağın sonundaki kısım genişliyor. Makat etrafında yaklaşık 100 tane akupunktur noktaları vardır ve hepsi beyinle bağlantılıdır. Bu ceplerde toplanan pislik akupunktur noktalarına baskı yapıyor, migren ağrıları meydana geliyor.
Migren ağrısı başlasa hemen lavman yapılmalı, gusül abdesti alınmalıdır. Mide bulantısı olursa ılık su içilmeli ve kusulmalıdır.
Tedavisi: Bağırsak boşaltılıp çalıştırılmalı, yemekler düzeltilmeli ve sonra da sırayla temizlemeler yapılmalıdır. ( Gerçek tıp kitabına göre; öncelikle mide ve bağırsak tedavisi sonra karaciğer sonra kireç sonra böbrek en son akciğer temizliği)
Dr. Aidin SALİH Hanımefendi bir konferansında da şunları söylüyor:
"Bende diyorum ki sen oruç tutan biri olsaydın, ya da orucun ehemmiyetini anlasaydın geçmişten bu yana, zaten bu halde olmazdın. Gençler haftada en az bir gün ömür boyu oruç tutmalıdırlar;Her zaman. Vücutta ne kadar çok toksin toksit ağır metal vs varsa o kadar açlık kişiye zor gelir. Hücreleri temiz olan yediği için hasta olur. Vücut tepki verir. Baş ağrısı migren tansiyon; Bunlar hastalık değildir. Sadece vücudun bir savunmasıdır. Ağrısı çok olan biri ağrı kesici alıyor sonra tekrar hazır gıda. Kozmetik hep aynı hata. Bak sana ne dokunuyor bırak onu. Sana ne zarar veriyor çıkar hayatından bu kadar kolay."
Beslenme düzeltilmeli, yediğimiz gıdaları azaltmamız gerekir, yapay gıdalardan vazgeçilmeli, vücut bakım ürünleri ve deterjanları kullanmamalıyız.
24 Ocak 2020 tarihli """Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısının Doğal Çözümleri!""" yazımızda migrenden bahsettik.