Kuşkonmaz Nedir, Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmaz Nedir, Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

 

Zambak ailesinin bir üyesi olan kuşkonmaz (bilimsel olarak Asparagus officinalis olarak adlandırılır), adını Yunanca 'filiz' veya 'sürgün' anlamına gelen kelimeden alır. Bu sebze günümüzde yaygın olarak yetiştirilmektedir ve yaklaşık 2.000 yıl önce Doğu Akdeniz bölgesinde ortaya çıktığına inanılmaktadır.


İdeal koşullar altında, bu bitki sadece 24 saat içinde 25 cm büyüyebilir. Bu bitki, her yerde bulabileceğiniz, beslenme açısından da en sağlıklı sebzelerden biridir.


Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

 

 

Kuşkonmazdaki (inulin) çözünür lif, sindirim sağlığına büyük faydalar sağlar ve hatta kişiyi kolon kanseri ve kardiyovasküler hastalıklardan korur. Sebzedeki folat, beyin fonksiyonuna fayda sağlar ve hamilelik sırasında doğum kusurlarını azaltmaya yardımcı olur. C ve E vitaminleri cilt ve saç sağlığına fayda sağlar.

 

1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

 

Kuşkonmazda çözünür bir lif olan inülin bulunur. Kilo kaybı için lifin önemi çok büyüktür. Bir çalışma, sadece 6 gram inülinin 260 kalorili bir öğün kadar doyurucu olduğunu gösteriyor.
Sebzenin kalorisi oldukça düşüktür ve bu, onu kilo verme diyetinize mutlu bir şekilde ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Kilonuzu korumanıza yardımcı olur.

 

2. Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olur

 

Amerikan Kanser Derneği tarafından yayınlanan bir raporda, kuşkonmazın kanser semptomlarını hafifletmedeki önemi hakkında bilgi verilmiştir. “Kanserden Kurtulanlar” adlı rapor, kanser hastalarının kişisel deneyimlerinden ve kuşkonmaz alımından nasıl faydalandıklarından bahsediyor.


Kuşkonmazdaki saponinler adı verilen bazı bileşiklerin, başka bir çalışmada kanser hücresi ölümüne neden olduğu bulundu. Bu bileşikler, kanser hücrelerinin daha fazla büyümesini engellemiştir. Kuşkonmazdaki sülforafan adı verilen başka bir bileşik, şu anda kemopreventif özellikleri nedeniyle incelenmektedir.
Kuşkonmazdaki folat, pankreas, kolon ve yemek borusu kanseri riskini azaltmaktadır.
Kuşkonmazın kanser tedavisine kesinlikle yardımcı olabileceği sonucuna varabiliriz, ancak kendi başına bir tedavi edemez.

 

3. İdrar Yolu Sağlığını İyileştirir

 

İdrar yolu sağlığı, mesane, böbrekler ve üretra sağlığı anlamına gelir ve kuşkonmaz hepsini korur. Kuşkonmaz, antibakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin büyümesini engeller. Kuşkonmaz, doğal bir idrar söktürücü olarak çalışır, idrar çıkışını artırır ve farklı idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder. Aynı zamanda böbreklerdeki atıkların atılmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarının önlenmesine sağlar. 


4. İltihapla Savaşır

 

Sebzedeki yüksek antioksidan seviyeleri, onu iltihaplanma ile savaşmak için güçlü bir besin haline getirir. 
Daha ileri çalışmalar, kuşkonmazın anti-enflamatuar özelliklerinin ağrıyı ve baş ağrısı, sırt ağrısı, romatizma ve gut gibi diğer sorunları gidermeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. 

 

5. Kalp Sağlığını Destekler

 

Kuşkonmazdaki K vitamini, kalp sağlığında koruyucu bir rol oynar. Vitamin, arterlerin sertleşmesini engeller. Ayrıca kalsiyumu arter astarlarından uzak tutar.
Aynı zamanda kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve bu sağlıklı bir kalp anlamına gelir. Sebzedeki çözünür lif, kalp hastalığı riskini azaltır. 
Kuşkonmaz B vitamini olan tiamin içerir. Bu besin, amino asit homosistein seviyelerini düzenler. Kandaki fazla homosistein kalp sağlığı için risk oluşturabilir.
Başka bir çalışma, kuşkonmaz kökündeki fito bileşenler (yani fitosteroller, saponinler, polifenoller, flavonoidler ve askorbik asit) kandaki aşırı kolesterolü ortadan kaldırmaya ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Kuşkonmazdaki folat da kalp hastalığını önler.

 

6. Beyin Sağlığını Artırır

 

Kuşkonmaz, iyi bir E ve C vitamini kaynağıdır ve araştırmalara göre, iki besin, Alzheimer riskini azaltmak için güçlü bir kombinasyon oluşturur.
Kuşkonmazın yaşlılarda bilişsel bozukluğu ve bilişsel gerilemeyi önlediği bulunmuştur.
Bu yeşil sebzenin depresyon tedavisine de yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu sebzedeki folat, moralinizi yükseltebilir ve sinirlilik tedavisine yardımcı olabilir. Çalışmalar, düşük folat seviyeleri ile depresyon arasında bir bağlantı kurmuştur.
Kuşkonmazın epilepsi veya nöbet geçiren insanlara faydalı olduğu belirtilmiştir. 

 

7. Sindirime Yardımcı Olur

 

Lifin, gıdanın bağırsaktan geçmesine yardımcı olarak sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir. Kuşkonmazdaki bir başka eşsiz diyet lifi olan inülin, sindirim sürecini iyileştirir.
Lifin yanı sıra, kuşkonmaz da su bakımından zengindir ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur, sindirim sisteminin sağlığını iyileştirir.
Kuşkonmaz da bir prebiyotiktir. Prebiyotikler, bağırsaktaki iyi bakterileri besleyen ve aynı zamanda iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge oluşturan bitki lifleridir.
Şişkinlik hakkında konuşurken kuşkonmaz mutlaka önde gelir. İdrarınızın bir süre kokmasına neden olabilir, ancak fazla suyu dışarı atar ve şişkinliği giderir.

 

8. Kemik Sağlığını İyileştirir

 

 

Düşük K vitamini seviyeleri her zaman kemik kırıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Kuşkonmaz bu besin maddesi ile doludur, bir fincan kuşkonmaz, günlük önerilen K vitamini alımının yarısından fazlasını verir.
Yeterli K vitamini alımı da kalsiyum emilimini artırır. Aynı zamanda idrardan atılan kalsiyum miktarını azaltır, sonuçta kemik sağlığına katkıda bulunur ve osteoporoz gibi hastalık riskini azaltır. K vitamini ayrıca kemik mineralizasyonunu düzenler ve kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur.
Kuşkonmazdaki demir ise kemikleri ve eklemleri güçlendirir.
Kuşkonmazın prebiyotik olduğunu gördük ve bir araştırmaya göre prebiyotikler kalsiyum emilimini de artırabilir.

 

9. Bağışıklık Oluşturur

 

Kuşkonmazdaki bilmemiz gereken bir diğer önemli bileşik, kanserojenleri yok etmeye yardımcı olan bir detoksifikatör olan glutatyondur. Bu bileşiğin bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynadığı bulunmuştur.
Kuşkonmazdaki prebiyotikler ayrıca bağışıklığı geliştirmeye ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olur. Kuşkonmaz, bağışıklık sistemini güçlendiren başka bir bileşik grubu olan antioksidanlar açısından da oldukça zengindir.
Kuşkonmaz ayrıca B vitamini içeriği nedeniyle sunduğu enerji artışıyla da bilinir. Yiyecekleri yakıta dönüştürerek enerji seviyelerini iyileştirir ve ayrıca kan şekerini sabitleyen lif içerir.

 

10. Diyabetin Tedavisine Yardımcı Olur

 

Kuşkonmaz, kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasını sağlar. Aynı zamanda vücudun glikozu emmesine yardımcı olan hormon olan insülin çıkışını da artırır.
Bir çalışmada, kuşkonmazın vücudun kasları ve dokuları tarafından glikoz alımında yüzde 81'lik bir artışa yol açabileceğini ve böylece kan şekerinin düşmesine ve diyabet semptomlarının iyileşmesine katkıda bulunabileceğini göstermiştir.

 

11. Hamilelik İçin İyidir

 

Folat, fetüsün düzgün gelişimine yardımcı olur ve doğum kusurları riskini azaltır. Hamile kadınlar her gün en az 400 mikrogram folat almalıdır. 
Kuşkonmazın, yumurta kalitesini artıran glutatyon sayesinde doğurganlığı artırdığı da bilinmektedir. 

 

12. Görme Sağlığını İyileştirir

 

Kuşkonmazdaki A vitamini burada harika bir iş çıkarır. Bu vitamin, retinanızın ışığı emmesine yardımcı olur ve bu süreçte göz sağlığını iyileştirir. Ve aynı zamanda bir antioksidandır, bu yüzden makula dejenerasyonu gibi görme ile ilgili diğer sorunları önlemeye yardımcı olabilir.
Kuşkonmaz ayrıca E vitamini ve süper güçlü antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin açısından da zengindir. Lutein ve zeaksantin gözlerinizi katarakt gibi hastalıklardan korurken E vitamini görüşü artırır.

 

13. Adet Sağlığını İyileştirebilir

 

Kadınlar adet dönemlerinde kendilerini yorgun ve daha uyuşuk hissederler. İşte o zaman B vitaminine ihtiyaç duyarlar. Kuşkonmaz, B vitamini bakımından zengindir ve bu ihtiyacı karşılayabilir.
Bazı raporlar, adet bozukluklarını tedavi etmek için kuşkonmazın tıbbi kullanımını önermektedir. Hatta adet öncesi sendromu hafifletebilir. 
Kuşkonmazın östrojen ürettiği ve menopoz semptomlarını tedavi ettiği de bilinmektedir. Yine de çok fazla araştırma yoktur.

 

14. Tüberkülozu Tedavi Eder

 

Kuşkonmaz bitkisinin kökleri sıklıkla tüberküloza çare olarak kullanılmıştır. Ancak kuşkonmazın, devam eden tedavinin yerine değil, ek bir tedavi olarak (tabii ki doktorunuza danıştıktan sonra) kullanılabileceğini belirtmek isteriz.

 

15. Cilt ve Saç Sağlığını İyileştirir

 

Cildinizi temizlemek için kuşkonmaz özü uygulamak faydalı olacaktır. Ayrıca sivilce tedavisine de yardımcı olabilir. C ve E vitaminleri de cilt tonunu iyileştirir. Özellikle C vitamini cildi besler ve cilt kuruluğunu önler.
Somut bir araştırma olmamasına rağmen, kuşkonmazdaki folat ve C vitamini, saçlarınız için çok önemli olduğundan saç sağlığını iyileştirebilir.