Mercanköşkün Faydaları Nelerdir?

Mercanköşkün Faydaları Nelerdir?

Mercanköşk Akdeniz çevresinde yetiştirilen  bir bitkidir. Genelde yemek pişirirken kekik yerine kullanılır, fakat daha yumuşak bir tada ve ince dokuya sahip bir bitkidir. Mercanköşk bitkisindeki yağlar, sindirim sisteminin hareketlerini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Mide ve bağırsak gazı, şişkinlik, hazımsızlık, kramp ve bulantı gibi sindirim ile ilgili genel durumların tümü yemek sonrası bir bardak mercanköşk çayı ile hafifletilebilir. Mercanköşk yağının; sinirleri sakinleştirme, dolaşımı iyileştirme ve kalbi koruma gibi konularda faydalı olduğu biliniyor. Ayrıca öksürük, sindirim sorunları, depresyon, migren, baş ağrısı ve sinirlilik hali için de doğal bir destek olarak yararlanılır. 

 

Romatizmaya İyi Gelir

 

 

Eklemlerin iltihaplanması ile oluşan ve soğuk havalarda daha çok belirti gösteren romatizma şiddetli eklem ağrılarına neden olur.  Mercanköşk düzenli olarak kullanılması halinde romatizma ağrılarını ve şikayetlerini azaltır ve romatizmanın iyileşmesine yardımcı olur. Astıma iyi gelen bitkilerden olan mercanköşk, bronşların ferahlamasına yardımcı olur ve astım ataklarının azalmasını sağlar. Uykuya dalmakta güçlük çekenler ile gece sık sık uyananlar tarafından düzenli biçimde tüketildiğinde uyku problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırdığı için zayıflamak isteyenlerin başvurabileceği bir gıdadır. Sindirimi hızlandırdığı için yağ yakılmasına da destek olur.

 

Hem taze hem kurutulmuş hem de toz olarak olarak kullanılabilen mercanköşkünü dilediğiniz her yemekte kullanabilirsiniz. Ancak dünya mutfağında en çok çorbalara, salatalara ve etlere eklendiğini söylemekte fayda var. Eğer siz de tıbbi ilaçlar kullanmak yerine doğal yollar ile rahatsızlıklarınıza çözüm arayanlardansanız mercanköşk ile mutlaka tanışmalısınız. Zira kendisinin bağırsaklara yardımcı olmak ve mideyi rahatlatmak gibi faydaları var. Mide ve bağırsaklar tedavi edilirken, tüm vücut tedavi görmüş olur. Çünkü, Allah'ın yarattığı mükemmel mekanizma böyle çalışır. 

 

Mercanköşk kalp sağlığınız için son derece yararlı olabilir. Kalbi ve diğer ana organları hastalıklardan korumaya yardımcı olabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca doğal olarak yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kan damarlarını gevşetip genişletebilir. Kadınlık hormonlarının dengesinin ve menstrüasyonun düzenlenmesine yardımcı olabilir. Sadece bu döngüyü düzenlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kadınların aylık dönemlerinde yaşayabildiği semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Şeker hastalığının yani diyabetik bir hastanın kan şekeri seviyelerini yönetme yeteneğine çok yardımcı olabilir.

 

Saçları Güçlendirir

 

 

Mercanköşk esansiyel yağı da topikal olarak cildinize uygulanabilir. Cildinizi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Saçınızı güçlendirmek için doğrudan saçlarınıza uygulayabilir veya şampuanınıza birkaç damla mercanköşk yağı ekleyebilirsiniz.