Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Kereviz, çok yönlü ve sağlıklı bir sebzedir. Kereviz yüksek su içeriği ile bilinen düşük kalorili bir besindir. Bu yeşil sebzenin besin değeri yüksektir, dünya çapında bulunabilir ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Pek çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olan yararlı antioksidanlar, bitki besinleri, vitaminler ve mineraller içerir. Bu çıtır çıtır sebzenin düzenli bir diyete eklenmesi kanser riskini azaltmaya, iltihaplanmayı azaltmaya, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve sindirime yardımcı olur. Bu yazıda kerevizin faydaları, beslenme profili ve potansiyel yan etkilerini sizlerle paylaşacağız.
Kerevizin Faydaları
Kökü, yaprakları ve sapları da dahil olmak üzere kerevizin her parçası yenilebilir ve besin açısından zengindir. Kereviz yaprakları genellikle çorbalara ve kızartmalarda tüketilir. Ezilmiş kereviz tohumları baharat olarak kullanılabilir. Kereviz tohumlarında bulunan yağlı bir bileşik olan apiol, farklı bir tada ve birçok tıbbi kullanıma katkıda bulunur. Kereviz, B6 vitamini, kalsiyum, C vitamini, potasyum, A vitamini, folat, K vitamini, lif ve protein ile yüklüdür. İşte kerevizin sağlığa faydaları:
* Kereviz iltihabı azaltır
Kereviz, polisakkaritler ve antioksidanlarla yüklüdür. Antioksidanlar, iltihaplanmaya katkıda bulunan serbest radikal hasarını iyileştirme yeteneğine sahiptir. Kalp hastalığı, kanser veya artrit gibi kronik hastalıklara iltihap neden olur.
Kereviz, ferulik asit, kafeikasit ve kecetin gibi bir düzine yararlı antioksidan türüne sahiptir. Kereviz, karaciğer ve böbrek enfeksiyonları, nöbet, eklem ağrısı, irritabl bağırsak sendromu, cilt bozuklukları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi çok çeşitli iltihaplı durumlar için etkili bir doğal şifa kaynağıdır.
* Kereviz, yüksek kolesterolü düşürebilir
Düzenli kereviz tüketimi yüksek kolesterolü düşürmede etkilidir. Kalp sağlığını korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olması için diyetinize kereviz ekleyebilirsiniz. Kerevizde bulunan benzersiz bir bileşik olan 3-n-butilftalid (BuPh), alipid düşürücü etkiye sahiptir. Kereviz takviyesi almak lipoprotein kolesterolü, toplam kolesterolü ve trigliserit konsantrasyonunu azaltabilir.
* Kereviz sağlıklı kan basıncını destekler
Yüksek tansiyon, ölümle sonuçlanan koroner kalp hastalığı riskini artırabilir. Neyse ki, yüksek tansiyon için birçok doğal tedaviler vardır. Kereviz tohumu özleri, anti-hipertansif özelliklerinden dolayı yüksek tansiyonu tedavi edebilir. Kereviz, potasyum ve kalsiyum ile yüklüdür. Kerevizin kas gevşetici etkisi kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kereviz özü genel kalp sağlığınızı iyileştirebilir.
* Kereviz, karaciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir
Kereviz, karaciğer temizliği için ideal bir besindir. Düzenli kereviz tüketimi böbrek sağlığının korunmasına ve karaciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Kereviz, A vitamini, B vitamini, C vitamini ve demir bakımından yüksektir. İdrar söktürücü özelliklere sahip kereviz, vücudunuzdaki toksinleri, atıkları ve kirleticileri temizleyebilir.
* Nörogenezi teşvik edebilir ve hafıza kaybını önleyebilir
Kereviz hafıza kaybı riskini azaltabilir. JiNan Üniversitesi'nde (Çin) yapılan bir araştırma, luteolin (kerevizde bulunan bir flavonoid) ile yaşa bağlı daha düşük hafıza kaybı oranları arasında bir bağlantı olduğunu buldu. Luteolin beyin iltihabını yatıştırır ve nöroinflamatuar bozuklukların tedavisinde yardımcı olabilir. Böylece nörodejenerasyon riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.
Kerevizde bulunan biyoaktif bir flavonoid olan apigenin'in nörojeneze (sinir hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi) yardımcı olduğuna inanılıyor. Bununla birlikte, bu faktör henüz insanlarda kanıtlanmamıştır. Apigenin ayrıca nöronların sağlığına da katkıda bulunabilir. Ancak bu konuda araştırma net değildir.
* Sindirime yardımcı olabilir
Bu konuda da araştırmalar sınırlıdır. Bununla birlikte, anekdot niteliğindeki kanıtlar, kerevizin sindirim sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir. Kerevizde bulunan doğal lif, onu sindirim sistemi için önemli bir besin haline getirir. Kerevizdeki çözünür lif, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bu fermantasyon işlemi, kısa zincirli yağ asitleri üretir ve bunlardan biri (butirat) gastrointestinal sağlığı destekler. Kereviz ayrıca çözünmeyen lif içerir ve bağırsak hareketini artırabilir.
* Böbrek taşlarını tedavi edebilir
Kereviz yağı, luteolin ve böbrek taşlarının tedavisinde kullanılabilecek diğer temel bileşikleri içerir. Ayrıca, kerevizdeki ana flavonoidlerden biri olan apigenin, böbrek taşlarında bulunan kalsiyum kristallerini parçalayabilir.
* Kereviz, enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir
Kereviz tohumları antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler içerir ve yüzyıllardır enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılmıştır. Kereviz özünün kullanımı bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır, bağışıklık sistemini iyileştirir ve bakteri büyümesini engeller.
* Kereviz idrar yolu enfeksiyonları riskini azaltır
Kerevizin idrar üretimini artırma ve ürik asidi azaltma özelliği vardır. Bu nedenle düzenli olarak kereviz yemek, sindirim sistemi ve üreme organlarındaki bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Kızılcık gibi kereviz de mesane bozuklukları, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek sorunları ve üreme organlarındaki kistler için etkili bir ev ilacıdır.
* Kereviz ülseri önlemeye yardımcı olur
Düzenli kereviz tüketimi ağrılı ülserleri önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kerevizde bulunan özel bir etanol özütü, sindirim sistemi zarında ülser oluşumunu önlemede etkilidir.
Kerevizde faydalı kimyasal bileşenler olan tanenler, flavonoidler, alkaloidler ve uçucu yağlar bulunur. Bu kimyasal bileşenler kolon, mide ve bağırsakları besleme özelliğine sahiptir.
* Kilo vermeye faydalıdır
Kerevizin kalorisi son derece düşüktür ve hayati besinleri sağlama ve lipit (yağ) metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olma özelliği nedeniyle kilo vermenize yardımcı olacak değerli bir gıdadır.
Besin içeriği, özellikle antioksidan, elektrolit, vitamin ve minerallerin yanı sıra öğünlerinize hacim katarak kendinizi tok hissetmenize yardımcı olabilecek su ve lif içerir.