Melisa Otu ve Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?
Bahçenize başka bir bitki eklemeyi mi düşünüyorsunuz? Cevabınız evet ise melisa (limon otu) mükemmel bir seçim olabilir. Sadece harika kokmakla, yararlı arıları çekmek ve sivrisinekleri kovmakla kalmaz, aynı zamanda antik çağlardan beri çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için tıbbi olarak kullanılmaktadır. Melisa güçlü antioksidanlardan ferulik asit, kafeik asit, rosmarinik asit ve kuersetin içerir. Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri sayesinde iltihabı etkili bir şekilde tedavi ettiği bulunmuştur. Bu yazımızda melisa (limon otu) ve melisa çayı hakkında bilmeniz gereken her şeye bir göz atacağız.
Melisa (limon otu) Nedir?
Melisa bitkisi (Melissa officinalis), nane ailesinin bir üyesi olan çok yıllık bir bitkidir. Akdeniz'e özgüdür ancak Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da kolayca büyür. Nane gibi görünür, ancak yaprakları ezildiğinde hoş bir limon kokusu yayar. Bu sebeple melisaya limon otu da denir. Melisa yaprakları, Antik Yunanistan'da MS 60'lı yıllara kadar uzanan bitkisel tıpta kullanılmıştır. O zamanlar, ateşi ve gaz spazmını tedavi etmek ve insanların moralini iyileştirmek için limon otu kullandığı düşünülmektedir.
Günümüzde melisa otu yemek pişirmede bir bitki olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tıbbi çaylarda, tentürlerde, merhemlerde ve yağlarda mevcuttur.
Dr. Aidin SALİH'in Melisa otunun neye faydalı olduğu ile ilgili görüşünü 15.01.2020 tarihli " Öksürük ve Akciğer İçin Bitkisel Çözüm! " makalemizde yazmıştık.
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?
Melisa çayı, Melissa officinalis bitkisinden yapılan kafeinsiz bir bitki çayıdır. Melissa officinalis, limondaki sitrik asidin neden olduğu ekşilik ve asitlik olmadan doğal bir limon kokusuna sahip bir bitkidir. Yeterli yağış alan ılıman iklimlerde melisa otu yetiştirmek çok kolaydır. Sıcak bir içecek haline getirilebilir veya demlendirilebilir, ardından buzlu bir bitki çayı oluşturmak için soğutulabilir. Tek başına tüketilebileceği gibi diğer bitkilerle harmanlanabilir. Melisa çayının sağlığımıza faydaları oldukça fazladır.
Şifalı bitkinin bazı faydaları şunlardır:
• Küçük yaraları ve cilt rahatsızlıklarını iyileştirir. Bakteriyel enfeksiyonları durdurmak, küçük kesikleri, sivilceleri ve egzamayı iyileştirmek için kullanılır. Yaklaşık 1/2 fincan taze doğranmış melisa yaprağını bir cam kavanoza koyun. 1 bardak kaynar su ile örtün. Demlenmesi için biraz bekleyin. Karışım soğuduktan sonra yaprakları süzün. Pamuklu bir pedi çayla doyurun ve iyileşmeyi desteklemek için cilde sürün. Elinizde bu bitki yoksa, cildin etkilenen bölgesine bir damla melisa esansiyel yağı veya badem yağı ile karıştırılmış özü uygulayın.
• Böcek ısırıklarının ağrısını ve şişmesini giderir. Böcek ısırığı veya arı sokması olduğunda limon otu bitkisinden yardım alabilirsiniz. Bitkinin yağını çıkarmak için bir veya iki yaprağı ezin veya çiğneyin. Ağrıyı hafifletmek ve şişmeyi azaltmak için doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın.
• Uçuklara iyi gelir. Melisa yağı şişliği azaltmaya, rahatsızlığı gidermeye ve uçuğun iyileşmesine yardımcı olur. Yarım çay kaşığı jojoba veya badem yağında bir veya iki damla limon otu esansiyel yağını (veya özünü) seyreltin ve doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Topikal bir çay yapın. Soğuduktan sonra yaprakları süzün. Etkilenen bölgeye çayla ıslatılmış pamuklu bir ped ile uygulayın.
• Ağrıyan kasları rahatlatır. Bir poşet torbaya veya beze 1 fincan Epsom tuzu, ½ fincan karbonat ve ½ fincan limon otu yaprağı ekleyin. Bezi uzun bir ip ile sabitleyin. Küvet musluğuna asın ve küveti doldururken sıcak suyun torbadan geçmesine izin verin. Sonra poşeti çözün ve içindekileri suya boşaltın. 30 dakikaya kadar bekleyin. Sakinleştiren ve ruh halinizi değiştiren banyoda suyun keyfini çıkarın.
• Sivrisinekleri kovmada etkilidir. Bahçede çalışırken veya dışarıda vakit geçirirken sivrisineklerin ısırmasını önleyin. Birkaç melisa otu yaprağını ezin ve açıkta kalan cildinize sürün.
• Dinç olmayı artırır, kaygıyı azaltır ve ruh halini yükseltir. Limon otu (melisa) yapraklarını ezin ve onları kulaklarınızın arkasına, bileklerinize topikal olarak ovalayarak uygulayın. Ruh halinizi ve zihinsel odağınızı yükseltin. Elinizde melisa otu yoksa cilde bir damla limon otu esansiyel yağı veya badem yağı ile karıştırılmış özü sürün. Bir fincan limon otu çayı içmek aynı zamanda gerginliği gidermeye, ruh halini iyileştirmeye, uykuya yardımcı olmaya ve konsantre olma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.
• Kan şekerini düzenler. Melisa çayı kan şekeri seviyelerini dengelemeye ve normalleştirmeye yardımcı olur, böylece diyabetle savaşmaya yardımcı olur.
• Beyni korur. Melisa çayındaki antioksidanlar, sağlıklı beyin hücrelerini destekler ve serbest radikal hasarına karşı korur.
• Karaciğeri destekler. Limon otu (melisa), karaciğer metabolizmasını ve işlevini geliştirirken karaciğeri hasara karşı korur.
• Kan basıncını düşürür. Melisa otundaki birkaç bileşiğin yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.
Melisa çayı nasıl yapılır?
Sakinleştirici bir çay için melisa otundan faydalanmak harika bir yoldur. Akşamları rahatlamak ve gevşemek istediğinizde melisa çayını yudumlamanız yetecektir. Sıcak bir yaz gününde bir sürahi buzlu limon otu çayı ferahlatıcı bir içecektir. Araştırmalar, en yüksek miktarda antioksidan içeren çayların evde demlendiğini ortaya koymuştur.
Melisa çayı, bahçede yetişen taze melisa otundan kolayca yapılan mükemmel bir ferahlatıcı yaz çayıdır. Mağazadan satın alınan veya evde yetiştirilen melisa otu yapraklarını kullanarak evde yapmak kolaydır. Aşağıdaki tarifi hem taze hem de kurutulmuş melisa yapraklarından çay yapmak için kullanabilirsiniz.
• Yapmak istediğiniz her fincan çay için yaklaşık tutam melisa yaprağı seçin
• Yaprakları elinizle bir top haline getirin. Bunları biraz parçalamak uçucu yağların ve aromaların salınmasına yardımcı olur.
• Yaprakları biraz balla (isteğe bağlı olarak tatlandırmak için) demliğinize yerleştirin. Kaynar su ekleyin.
• 5-10 dakika bekleyip servis için bardaklara koyun.
Afiyet, şifa olsun.