Her Derde Deva Bitki Çayları
Bitki çayı seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Kullanacağımız bitkinin tam olarak o olup olmadığını anlamamız gerekir. O bitkiyse eğer, doğru zamanda toplanıp toplanmadığını, temiz olup olmadığını, küf taşıyıp taşımadığını, taze olduğunu bilmemiz mühimdir.
Bir tıbbi bitki çayı, ortalama 18 aylık bir raf ömrüne sahiptir. Mutlaka taze olanlarını almalıyız. Bitkinin nasıl kurutulduğu da önemlidir. Kurutma sırasında içindeki maddeleri kaybetmemiş olması lazımdır. Köklerin güneşte kurutulması gerekirken, çiçeklerinden yararlanacağımız bitkilerin gölgede ve rüzgarda kurutulmuş olması önemlidir.
*Yeşil Çay: Kolon,mide, karaciğer, akciğer, göğüs ve cilt kanserlerinden korur. Yüksek tansiyonu düşürür, düşük tansiyonu normale döndürür. Yemekten önce veye yemeğin dışında ayrı olarak, bal ile veya sade içilebilir. Ancak yeşil çayı 1 dakikadan fazla demlememek gerekir, faydalı özellikleri azalır.
Zayıflamak için hangi bitki çaylarını içelim?
Fazla kilo ödemden kaynaklanıyorsa, ödemin boşaltılması gerekir. Bunun için, eğer doktor da izin vermişse, idrar söktürücülere başvurulur.
- Maydanozun yaprak sapları özellikle ödemin boşaltılmasında son derece etkilidir. Fazla kilo, bağırsak tembelliğinden kaynaklanıyorsa, bağırsakları yumuşak tututarak şişkinliğin önüne geçilir. Bunun için müsilaj içeren bitkilerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
Mide sorunlarına karşı hangi bitkisel çayları içebiliriz?
Midede rahatsızlık etkeni, doktor tarafından da belirtilmiş çok önemli bir rahatsızlık değilse, pek çok bitkiyi kullanabiliriz.
*Keten Tohumu: Gastrit veya aşırı alkol almaktan kaynaklanan tahriş söz konusuysa, müsilaj içeren bitkileri kullanabiliriz. Örneğin keten tohumu yararlıdır. Keten tohumunu parçalamadan kullanmak gerekir. Ilık suda veya oda sıcaklığında bir suda 8-10 saat bırakılan keten tohumu süzülür ve su gün içinde içilirse iyi gelir.
*Anason Çayı: Gaz çıkartmada çok etkilidir. Anason çayı baş ağrıları için de çok faydalıdır. Görme kuvvetini arttırır. Çayı, 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır, ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülür. Sıcak olarak günde 2-5 fincan içilebilir.
*Papatya Çayı: Mide rahatsızlığı, bir gerginlik sonucu meydana gelmiş bir şişkinlik ve huzursuzluksa eğer, papatya çayını içebiliriz. Papatyayı bir bardağa koyuyoruz, üzerine bir bardağın alacağı kaynar suyu ekledikten sonra 10 dakika demleyip içiyoruz.
**Biberiye Çayı: Mide ve bağırsaklarda oluşan gazları söktürür, hazımsızlığı ve mide ekşimesini giderir, saç dökülmesini durdurmada çok etkilidir. Baş ağrılarına iyi gelir. Bir tatlı kaşığı biberiye 150 gram kaynayan suda 15 dakika demlendikten sonra süzeriz ve içeriz. Bu şekilde demleyerek günde 3 kez içilebilir.
**Adaçayı: Adaçayı, özellikle bağışıklık sistemine takviyesi ile sonbahar ve kış aylarında daha çok kullanılan bir bitkidir. Depresyona iyi gelir, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, beyin fonksiyonlarını geliştirir, Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, karaciğeri temizler, İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur. Adaçayı demlemek için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya tepeleme 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı yeterli olacaktır. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın veya ocağı iyice kısarak adaçayını atıp 5-7 dakika demlenmesini bekleyin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acıması nedeniyle pek tavsiye edilmemektir.