Maküla Ödemi Nedir? Maküla Ödemi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Maküla ödemi , merkezi görmeden sorumlu olan retinanın merkezi bölgesinin şişmesidir. Maküla, göz bebeğinin karşısında, gözün optik sinirle birleşim yerinin biraz üzerindedir. Diğer adı sarı noktadır. Hücrelerdeki sarı pigment içeriği nedeniyle bu adı almıştır. Makülanın orta kısmında, retina çok incedir ve çok sayıda fotoreseptör içerir, en büyük görme keskinliği alanı olan merkezi görmeyi oluşturan ışığa duyarlı koni hücreleridir. Koniler sayesinde kişi gün ışığında iyi görebilir ve renkleri ayırt edebilir. Bu nedenle, maküler patolojiler görmeyi önemli ölçüde bozabilir.
Maküla ödemi bağımsız bir hastalık değil, belirli göz hastalıklarının veya durumlarının bir tezahürüdür: diyabetik retinopati (diabetes mellitusta retina damarlarında hasar), göz yaralanması veya ameliyatın sonuçları, üveit (koroid iltihabı), retina ven tıkanıklığı sebep olabilir. Retina ven tıkanıklığı, geri dönüşü olmayan görme kaybı ile tehdit edebilen gözün en tehlikeli patolojilerinden biridir. Ne yazık ki, son yıllarda uzmanlar, retina ven tıkanıklığı teşhisi konan kişilerin sayısında bir artış eğilimi olduğunu belirtmişlerdir.
Retina ven tıkanıklığı, retinanın damarları ve kılcal damarlarının tıkanmasıdır. Çoğu zaman hipertansiyon ve ateroskleroz nedeniyle ortaya çıkar.
Maküla Ödem Oluşumuna Sebep Olan Faktörler
• 40-50 yaş üstü
• şeker hastalığı
• hiperlipidemi (anormal derecede yüksek lipid seviyeleri (yağlar), insan kanındaki kolesterol)
• obezite
• hipodinami (azalmış fiziksel aktivite)
• artan göz içi basıncı
• eşlik eden enflamatuar hastalıklar
• artan kan viskozitesi
• edinilmiş ve konjenital tromboflebi.
Ortaya çıkan trombüs, damardan kan akışını bozar. Kılcal damarlardan ve damarlardan kan çıkışı olmaz. Kan retinaya girer ve bunun sonucunda kalınlaşmaya başlar. Ödem oluşur.
Etkilenen bölgenin etrafındaki trombozun bir sonucu olarak, iskemi gelişir "oksijen açlığı", yani kandaki hemoglobin konsantrasyonunda bir azalmadır. Vücut, yeni damarların büyümesiyle oksijen eksikliğine karşı savaşır. Ancak hepsi, kanın sıvı kısmının retinaya girdiği patolojik olarak ince duvarlarla oluşturulmuştur. Kan damarlarının duvarları, örneğin yüksek tansiyonla yırtıldığında, kan retinaya girer. Etkilenen alan genişler. Ödem nedeniyle, Maküla ana görevi ile başa çıkmaktan vazgeçer. Zamanla maküla ödemi giderilmezse görme sonsuza kadar kaybolabilir.
Maküla Ödemi Belirtileri
• Bulanık görme
• Görüntü bozulması: düz çizgileri dalgalı, eğri görme
• Görüntüde pembemsi bir ton belirmesi
• Işığa karşı artan hassasiyet
• Günün belirli bir saatinde görme keskinliğinde döngüsel bir azalma olabilir (daha çok sabahları)
• Çok nadiren gün içinde renk algısında farklılıklar olur.
Maküla Ödemi Teşhisi Ve Tedavisi
Bir göz doktoru, lamba muayenesi sırasında belirgin maküla ödemi tespit edebilir. Ne yazık ki, bu aşamadaki tedavi her zaman olumlu bir sonucu garanti etmez. Uzun bir süre tedavi ve büyük çabalar gerektirir.
Erken dönemdeki hastalık veya gelişimine yatkınlık optik koherens tomografi ile tespit edilebilir. Excimer kliniğindeki göz doktorları, damarlarda ve retina kılcal damarlarında kan pıhtısı oluşumuna katkıda bulunan faktörlere sahip kişilerin periyodik olarak böyle bir muayeneden geçmesini önermektedir. Bu, maküla ödemini erken aşamada tespit etmenin ve ortadan kaldırmak için acil önlemler almanın tek yoludur.
Excimer kliniği, yeni nesil optik koherens tomografı RTVue-100'ü (Optovue, ABD) çalıştırmaktadır. Uyumlu tomografi RTVue-100, retina yapısının ve optik sinir başının yapılarının iki ve üç boyutlu görüntülerinin elde edilmesini sağlar , bu da patolojileri gelişimin erken bir aşamasında tanımlamayı mümkün kılar.
Maküla ödemini rahatlatmak için konservatif bir yöntem kullanılır. Çeşitli anti-enflamatuar ilaçların (enjeksiyonlar, tabletler, damlalar) kullanılmasıdır. Çok sayıda çalışma sonucunda, sentetik glukokortikosteroid analoglarını (adrenal kortekste üretilen hormonlar) içeren ilaçların oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Maksimum sonuç için, doğrudan vitröz gövdeye intravitreal olarak enjekte edilirler.
Maküla Ödemi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Retinadaki maküla ödeminin tedavisi için basit, güvenli, doğallık ve kullanılabilirlik açısından geleneksel yöntemler kullanmak mantıklıdır, ancak kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Bazı bitkisel ve doğal yöntemleri kullanmanın olumlu sonuçları olmuştur. Özellikle aşağıdakilerin faydalı olduğu görülmüştür.
• Bal, tarçın, kivi, deniz yosunu, ıspanak, domates, kereviz, dereotu, maydanoz, buğday diyeti uygulayın.
• Keçi sütü 1: 1 oranında su ile göze 2 damla damlatılabilir, üzerlerine koyu renkli bir bandaj koyun. Gözlerinizi dinlendirin, bir süre bandajı çıkarmayın.
• Banyo suyunda kullanmak için, 1 saat boyunca 400 ml su başına 2 yemek kaşığı at kuyruğu demleyin, soğutun, yemeklerden 30 dakika sonra banyo yapın.
• Yulaf kaynatma: 500 gram yulafı suda kaynatın. 4 saat sonra suyu boşaltın ve 30 dakika daha kaynatın, elde edilen sıvıyı günde 4 kez 200 gram kullanın.
• Soğan kabuğu suyu: Et suyu, soğan kabuğu, kuşburnu ile hazırlanır. 10 dakika pişirmeniz gerekiyor. Bir ay boyunca günlük olarak içilir.
• Peygamber çiçeği ve kimyon tohumu kaynatıp soğuduktan sonra gözlere iki damla damlatılır.
Nitelikli teşhis ve yardım olmadan retina maküla ödeminin çok hızlı ve geri döndürülemez bir şekilde ilerlediğini hatırlamak gerekir. Bu durum tamamen görme kaybına yol açabilir.
Bunu önlemenin en kesin yolu, sağlığınıza ve hastalıkların önlenmesine sürekli dikkat etmektir.
Daha sonra, gerekli tüm maddeleri alan, güçlü bir bağışıklık sistemine ve güçlü kan damarlarına sahip olan vücut, herhangi bir hastalığa etkin bir şekilde direnebilecektir. Ve özellikle gözün maküla ödemine karşı savaşmasında etkili olacaktır.