Kızılcık (Kiren) ve Kızılcık Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kızılcık (Kiren) ve Kızılcık Suyunun Faydaları Nelerdir?

 

Kızılcıkların sağlığa birçok faydası vardır ve birçok kişi tarafından mükemmel gıda olarak kabul edilir. Kızılcık doğal olarak oldukça ekşidir. Ancak birçok faydası bulunmaktadır. Karaciğerden kalbe, tansiyondan kan temizliğine kadar vücudumuza çeşitli şekillerde katkıda bulunur. Tüketilmesi oldukça kolaydır. İster marmelat ister meyve suyu halinde sofranızda bulundurabilirsiniz. Ağustos ve eylül aylarında oldukça yaygın olarak pazarlardan temin edebilirsiniz. 

 

Kızılcık Meyvesinin Sağlığa Faydaları

 

 

1. Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonlarını iyi gelir.


Kızılcıkta bulunan bir bileşiğin, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için mükemmel olduğu kanıtlanmıştır. Kızılcık suyu, yalnızca idrar yolunuzu temiz tutarak enfeksiyonları önlemekle kalmaz, aynı zamanda varsa küçük enfeksiyonları da tedavi eder.

 

2. Kızılcık, doğal bir iltihap önleyicidir.


Kızılcık suyu, kronik iltihabı azaltabilen, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlık riskini azaltan bitkisel besinlere sahiptir. 

 

3. Kızılcık suyu iyi bir antioksidan kaynağıdır.


Antioksidanlar çoğu meyve ve sebzede bulunur, ancak bazı gıdalar diğerlerinden daha fazladır. Antioksidan bakımından en zengin besinler arasında kızılcık da bulunur. 


Antioksidanlar, kan dolaşımınızda yüzen serbest radikalleri temizleyerek bağlanır ve hücrelerinize DNA düzeyinde zarar verir. Uzmanların oksidatif stres dediği şey budur ve kronik inflamasyonun nedenlerinden biridir. Antioksidanlar açısından zengin bir diyet aynı zamanda cildinizi genç ve parlak tutacak ve birçok düzeyde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. 

 

4. Kızılcık, sindirim sağlığını destekler.


Kızılcıklar bol miktarda lif içerir. Kızılcıkların iki tür lifi vardır, bu nedenle dolaşım ve sindirim sistemleriniz için inanılmaz derecede sağlıklıdırlar.

 

5. Kızılcık suyu bazı kanser türlerini önleyebilir.


Kızılcık veya kızılcık suyu tüketmek, bazı kanser türlerinin oluşumunu önlemenin bir yolu olabilir. Antioksidanlar, bitkisel besinler ve lifler vücudunuzun bir saat gibi çalışmasına yardımcı olur.


Enflamasyonun olmadığı, tıkanmış arterlerin oksidatif stresinin olmadığı yerde kolon, meme, prostat ve akciğer kanserine yakalanma riski daha azdır.


Kızılcık suyu kanseri önlemek için tek başına yeterli olmasa da, yardımcı olur, bu nedenle her gün bir bardak kızılcık suyu içmek oldukça faydalıdır.

 

6. Kızılcık karaciğerinizi korur.


Bazı yiyeceklerin vücudunuzu detoks ettiğini söylemek tartışmalıdır, çünkü bunu karaciğeriniz yapar, kanınızdaki zararlı maddeleri ortadan kaldırır. Karaciğerinizi sağlıklı tutmak, sisteminizi detoksifiye etmesine yardımcı olmanın bir yolu vardır. Diyet lifi, antioksidanlar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kızılcık suyu buna yardımcı olabilir.


Kızılcıkların besin düzeylerinin ve sağlıklı bileşiklerinin karaciğerinizi temizlemenize, ömrünü uzatmanıza ve en iyi durumda çalışmasını sağlamanıza yardımcı olma olasılığı yüksektir. Karaciğeriniz kanınızı temizler ve kızılcık suyu da karaciğeri temizler.

 

7. Kızılcık suyu gözlerinizi sağlıklı tutar.


Kızılcık suyu, göz sağlığınızı korumaya yardımcı olacak sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Kan dolaşımındaki yüksek şeker seviyeleri gözlerine zarar verir ve bahsettiğimiz bu onarılamaz bir hasardır. Özetle, kızılcık suyu gözleriniz için iyidir, ancak fazla şekerli olmaması gerekir. 

 

8. Kızılcık suyu kan basıncınızı düşürebilir.


Kan basıncının birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanları tıkanmış arterler ve kronik iltihaplanmaya neden olan oksidatif strestir. Zayıf bir kalp de sorunun bir parçası olabilir, yani iyi durumda olmayabilirsiniz.
Kızılcık suyu, ilk ikisinde size yardımcı olabilir, atardamarlarınızı temizler ve iltihabı uzak tutar. Kan basıncı seviyenizi olması gereken yerde tutmak için egzersiz yapmalı ve aktif kalmalısınız.

 

9. Kızılcık antibiyotik direncini azaltabilir.


Bakteriyel enfeksiyonların çoğu antibiyotiklerle tedavi edilebilir, ancak mikrop öldürücüleri aşırı kullandığımız için bakteriler güçlenir. Kızılcık suyu tüketmek vücudunuzdaki bakterileri antibiyotiklere karşı daha duyarlı hale getirebilir, bu nedenle ortadan kaldırılması daha kolay olur.

 

10. Kızılcık suyu bağışıklık sisteminizi güçlü tutar.


Genel olarak meyvelerde ve sebzelerde çok fazla C vitamini vardır, ancak kızılcıklar özellikle askorbik asit veya C vitaminidir.
Soğuk algınlığını önlemenin en iyi yolunun C vitamini olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve sık sık portakal ve diğer turunçgillerin C vitamini için vazgeçilmez kaynağımız olduğunu düşünsek de, kızılcık lezzetli bir alternatiftir.


Sabahları kızılcık suyu içmek, bağışıklık sisteminizin güçlü tutmanın en iyi yoludur. Vücudumuzdaki virüslerle ve bakterilerle savaşmaya hazır tutar.

 

11. Kızılcık suyu kilo hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.


Kızılcık suyu, kalori bakımından oldukça düşüktür. Bu durum, herhangi bir kilo verme diyetine mükemmel bir katkı olduğu anlamına gelir.


Kızılcık suyu %90'ın üzerinde sudur ve nispeten az miktarda şeker içeren vitaminler, antioksidanlar ve minerallerle doludur. Unutmayın ki ya taze ya da kurutulmuş şekersiz kızılcık yemeniz veya şeker ilavesiz %100 kızılcık suyu tüketmeniz gerekir, kızılcıkların kilo verme özelliklerinin ardındaki sır budur.