İdrar Yolları Enfeksiyonu İlaçları Nelerdir?

İdrar Yolları Enfeksiyonu İlaçları Nelerdir?

 

Şifalı bitkilerle tedavi edilebilen üriner sistem bozuklukları arasında idrar enfeksiyonları başta yer alır. İdrar yolunu (İYE) etkileyen enfeksiyonlar, erkeklerden daha fazla kadınları etkileyen en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir.


Etkilenen bölgeye göre şu şekilde sınıflandırılırlar: mesane, prostat ve üretra (sistit, prostatit ve üretrit) etkilediklerinde alt idrar yolu enfeksiyonları; böbreklerde ve üreterlerde meydana geldiğinde üst idrar yolu enfeksiyonları (piyelonefrit) adı verilir. Genel olarak, üriner sistemin üst bölgelerindeki enfeksiyonlar daha az sıklıkta görülür, çünkü bulaşıcı girişinin olağan yolu üretradır. Ancak enfeksiyon etkeninin virülansına bağlı olarak üreterler yoluyla böbreğe ulaşabilir. 


Bulaşıcılar genellikle bakteri ve bazen de virüs veya mantardır. Bakteriler arasında Escherichia coli, kadınlarda sistit vakalarının % 80'inden fazlasından sorumludur (sindirim sisteminde ve vajinada yaygın bir mikroorganizma). Erkeklerde akut üretritin etken maddesi genellikle Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia ve Trichomonas vaginalis'tir.


Normalde bu mikroorganizmalar, idrarın kendisinin oluşturduğu yıkama etkisiyle dışarı atılır. Ancak nem nedeniyle vajinal floranın değişmesi (ıslak mayoların neden olduğu gibi), antibiyotiklerin kötüye kullanılması, mesane veya tıkayıcı süreçler (taşlar) nedeniyle idrar retansiyonu yapışmayı destekleyebilir. Mikroorganizmaların idrar yolu duvarlarına bulaşması, enfeksiyonu başlatması için bir sebeptir.


Antibiyotiklerin yanlış kullanımından kaynaklanan idrar yolu mikroorganizmalarına karşı yüksek oranda direnç tespit edilmiştir. Enfeksiyonları tedavi edip önleyebilen ve dolayısıyla direnç oluşturabilen antibiyotik kullanımını azaltabilen şifalı bitkiler şunlardır:

 

Isırgan otu

 

Isırgan otunun güçlü bir su etkisi vardır, yani idrar söktürücüdür, ancak aynı anda elektrolit atımı desteklenmezken, yüksek potasyum içeriği ek bir alkali etkiye sahiptir ve idrarı seyreltmesi görülmektedir. Bu şekilde elde edilen idrarın mesanede tutulma süresinin kısalması bakterileri hızla vücuttan atar.

 

Kızılcık

 

Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonları için başka bir etkili bitkisel tedavidir. Kızılcık etkinliği, esas olarak bakterilerin idrar yolunun kaplaması sırasında yapışmasını önleyen proantosiyanin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Kızılcık, taze olarak, şekersiz meyve suyu içerek veya kızılcık tabletleri alarak tüketilebilir. 

 

Yeşil yulaf ve şerbetçiotu

 

Yeşil yulafın idrar söktürücü ve iltihap önleyici etkisi vardır, şerbetçiotu antispazmodik, antibakteriyel ve analjezik etkiye sahiptir. Her ikisi de, özellikle hormon düzenleyici özellikleri nedeniyle kronik mesane enfeksiyonlarına yardımcı olur.

 

Yeşil çay

 

Yeşil çay, içerdiği bol miktarda antioksidan nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar için her derde deva olarak gösterilmektedir. Omurilik yaralanmalarının tedavisinde etkinliğine bakan çalışmalar bile var. Hayvan deneyleri, yeşil çay verilen hayvanların kontrol grubuna göre daha az oksidatif stres ve nöronal hücre kaybına sahip olduğunu göstermiştir. Stafilokoklarla savaşması ve güçlü bir anti-enflamatuar ve idrar söktürücü etkiye sahip olması beklenen Sencha çayının akut mesane enfeksiyonlarına yardımcı olduğu söyleniyor. Ayrıca idrar yaparken ağrı ve yanmaya karşı da yardımcı olabilir.


Yeşil çay antiseptik, antiinflamatuar, mesane ve sindirim için uyarıcı olan Güney Afrika Buchu çayı ile birlikte önleyici olarak kullanılabilir ve ürik asidin atılmasına yardımcı olur. Orta ve uzun vadede idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan üç mikrop kombinasyon halinde temizlemeli, stresi azaltmalı ve idrar söktürücü ve antiinflamatuar etkiye sahip olmalıdır.

 

Papatya

 

Roma papatyası şifalı bitkilerin kraliçesi olarak kabul edilir ve antibakteriyel, antiinflamatuar, sakinleştirici ve antispazmodik özelliklere sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kalça banyosuna ek olarak da önerilir.

 

Karahindiba

 

Karahindiba bitkisi fruktoz içeren potasyum, fenolik asitler ve terpen bileşiklerinin açısından zengindir. EMA, üriner eliminasyonu etkinleştirmek ve hafif idrar koşullarında yardımcı olarak bu bitkinin toprak üstü kısımları ile yaprak ve kökün geleneksel kullanımı iyi gelir.

 

At kuyruğu

 

Son olarak, sistit gibi hafif idrar enfeksiyonları için bir başka yardımcı at kuyruğudur. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da flavonoidler açısından zengin, bol miktarda bulunan bir bitkidir. EMA, idrar yolunu yıkamak için uzun süreli geleneksel kullanımını bir diüretik olarak onaylamaktadır. Ek olarak, belirtildiği gibi hafif üriner bozuklukların tedavisi için de kullanılabilir.

 

Kedi bıyığı otu

 

Kedi bıyığı otu, potasyum tuzları ve fenolik bileşiklerin içeriği yüksek olan, Endonezya menşeili bir bitkidir. İdrar yolunun yıkanması için bir terapi olarak ve özellikle böbrek taşları gibi iltihaplı yapıdaki idrar rahatsızlıklarında veya bakteriyel tedavide yardımcı olmaktadır.

Bu şifalı bitkiler, tekrarlayan sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarına yardımcı olabilir.  Kullanmadan önce en iyisini önerebilecek bir sağlık uzmanının talimatlarına uyulmalıdır. Tıbbi bitkiler kesinlikle güvenilir yerlerden temin edilmelidir.

 

Maydanoz ve Limon 

 

 

Bu 2 doğal ilacı yazmasaydım makale eksik kalırdı. Maydanozun da idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Çiğ olarak, özellikle de üzerine limon sıkılıp tüketilen maydanoz idrar yolu enfeksiyonuna oldukça iyi geldiği bilinmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkilerin genel özellikleri arasında idrar miktarını arttırmasıdır. İdrar miktarının artması sonucunda iltihap hızlı bir şekilde çözülebilir. Limonda idrarı arttırmaya yarayan önemli besinler arasında yer almaktadır. Limon suyu içerek idrar yolu enfeksiyonunun tedavi edildiği söylenmektedir.

 

Sayfamızda daha önce yayınladığımız İdrar Kaçırma Neden Olur? İdrar Kaçırma Tedavisi!  yazımızı da tavsiye ediyoruz.