Lavanta ve Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta ve Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta, yüzyıllardır çeşitli amaçlarla kullanılan güzellik ürünlerinde temel, hoş kokulu bir bileşen olmuştur. Lavanta yağı, lavanta bitkisinden son derece konsantre bir uçucu yağ olarak damıtılır. Lavanta ve lavanta yağı birçok yönden bize faydalıdır. Hoş kokusunun yanı sıra cilt üzerindeki iyileştirici özellikleriyle de bilinir. Özellikle saçlara çok faydalıdır.  Sivilceyi temizlediği ve hatta baş ağrısına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Pek çok yönüyle hayatımızda yer alan lavanta ve lavanta yağının faydaları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için okumaya devam edin.

 

Lavanta

 

Lavanta çok yıllık ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. 40'tan fazla lavanta çeşidi vardır. Yaygın olan ve tıbbi amaçlar için kullanılan en yaygın türü Lavendula angustifolia'dır. Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine özgü lavanta, artık dünyanın diğer bölgelerinde de yetişiyor.

 


Lavanta nerdeyse yetiştiği her yerde bol miktarda büyür. Hızlı bir şekilde yayıldığı bilinen ve bazı insanların onu bir ot olarak düşünmesine neden olan bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve yağının tamamı doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. Lavanta, genellikle anksiyete, depresyon, uykusuzluğun yanı sıra baş ağrısı ve diş ağrısı da dahil olmak üzere fiziksel ağrıyı tedavi etmek için ek olarak ağızdan alınabilir. Lavanta, cilt ve saç tedavileri için losyonlarda ve kremlerde topikal olarak, ayrıca yaraları ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Genellikle uyku problemlerinde, ruh halini iyileştirmek ve stresi azaltmak için aromaterapi aracı olarak kullanılır.

 

Dr. Aidin SALİH Sedef hastalığında lavanta şurubu tavsiye ediyor. Sedef ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz. 

 

Lavanta Yağının Faydaları

 

 

 

 

Cilt için lavanta yağının birçok faydası vardır. Çeşitli cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahip güçlü bir bitkidir. Bir koku olarak yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri açıkça bilinir. Lavantanın bazı özelliklerini ve en önemli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.

 

Saç İçin: Saç için çok faydalıdır. Saçı besler. Sizlere bir terkip: Kekik suyu ile saçlar yıkanır, dibine lavanta yağı sürülür. Kantoron yağı sürülür, saç diplerindeki cerahat boşalır. Dibinden saç çıkar. Ayrıca saç dökülen bölgelere sülük de tutturabilirsiniz. 

 

Sivilceyi Azaltır: Lavanta yağı, sivilceye neden olan bakterileri ve tıkanmış gözenekleri öldürmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Lavanta, gözenekleri açarak ve cildinize sürdüğünüzde iltihabı azaltarak mevcut lekeleri tedavi ederken sivilcenin gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

 

Enflamasyonu En Aza İndirir: Lavanta kokusunun sakinleştirici etkilerine benzer şekilde, doğal antienflamatuvar özellikleri nedeniyle tahriş olmuş cildi de iyileştirir. Sonuç olarak lavanta, egzama veya sedef hastalığı gibi belirli cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Aynı şekilde lavanta, güneş yanığı ve cildin diğer ağrı ve iltihaplarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.  
 

İyileştirmeyi hızlandırır: Bazı araştırmalar, lavanta yağının cilt dokusunun iyileşmesini destekleyebileceğini göstermektedir. Bir kesik, sıyrık veya başka bir yara olduğunda iyileşme sürecini hızlandırmak için lavanta yağı kullanılır.

 

Yaşlanmayı yavaşlatır: Lavanta antioksidanlar içerdiğinden, cildi önemli ölçüde yaşlandırabilecek zararlı serbest radikallere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu serbest radikaller, yüzdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların gelişiminden kısmen sorumludur. Bu nedenle onları bir antioksidanla bloke etmek bazı yaşlanma belirtilerini azaltacaktır.

 

Uykuyu düzenler: Lavanta yağı, uyku ve rahatlama için popüler bir aromaterapi seçeneğidir. Çeşitli çalışmalar bunu göstermektedir. Aromaterapi için lavanta yağı kullanarak uyku kalitesini artırmak, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete gibi problemlere çözüm bulabilirsiniz.

 

 

Lavanta Yağı Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

 

 

 

Lavanta yağını nasıl kullanacağınız, ne tedavi ettiğinize bağlıdır. Bir losyon oluşturmak için onu bir kremle veya tek başına cildinize sürebilirsiniz. Cildinizin kusurlu bir yerine koyacaksanız pamuk kullanmak en iyisidir. Kırışıklıklar ve kuru ciltler için yağı doğrudan ellerinizle uygulayabilirsiniz.

 


Lavanta yağı hap şeklinde de alınabilir veya aromaterapi için buhar olarak kullanılabilir. Lavanta yağı nispeten güvenli olsa da bazıları için rahatsızlığa neden olabilir. Herhangi bir olumsuz yan etki yaşarsanız bu yağı kullanmayı bırakmalısınız.