MEVSİMLER ve SAĞLIK Yaz Mevsimi

MEVSİMLER ve SAĞLIK Yaz Mevsimi

Yaz Mevsimi ayları Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Meyveleri; erik, karpuz, çilek, kiraz, kayısı, şeftali, üzüm, armut, fındık, böğürtlen, incir, nar... Yaz Mevsimi Güneş'in Dünya'ya en uzak olduğu zamandır. Dünya'nın açısından dolayı Kuzey Yarımküre'de yaz yaşanırken, Güney Yarımküre'de kış mevsimi yaşanır. Kuzey Yarımkürede en uzun gün ışığı görülme 21 Haziran yaz mevsimindedir. 21 Haziran'dan itibaren günlerin kısaldığını, gecelerin de artmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. D vitamini depolamak için en uygun mevsimdir, çünkü D vitamini Güneş ile alınan bir vitamindir.

 

Güneşin Faydalı ve Zararlı Olduğu Saatler

 

 

 

 

Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabının Mevsimler ve Sağlık bölümünde yaz mevsiminden nasıl bahsettiğini aşağıya yazdık:

Yazın sabah 10:00-11:00'e kadar ve 17:00-18:00'den sonra İnsan güneşte kalabilir, ancak 11:00'den 17:00'ye kadar olan zaman diliminde güneş ışınları sağlığa zararlıdır. Bu sırada dışarıda kalmak da faydalıdır, ancak gölgeye sığınmak daha doğrudur. Güneşten korunmak için güneş kremi kullanmak kesinlikle doğru değildir. Güneş ışığı D vitamini ve cildin bronzlaşmasını sağlayan melanin pigmenti oluşumunda aktif rol oynar. Melanin pigmenti cildi kansere karşı korur. Güneş kremi pigment oluşumunu engellediğinden cilt kanserine yol açar. Dolayısıyla, güneş kremi, mevcut olan tümörlerin büyümesine ve kanser hücrelerinin yayılmasına neden olur. Güneşin etkisiyle terleme çoğalır ve yemeklere ihtiyaç azalır.

 

Yaz Meyveleri

 

 

Zararlı maddelerden terle kurtulma fırsatını kaybetmemek için, insan yazın mümkün olduğu kadar bol meyve, kavun, karpuz, çiğ sebze tüketmeli ve suyun kalitesine dikkat etmelidir. Yalınayak yürüme, denizde, ormanda, dağlarda yürüyüşe çıkma fırsatı kaçırılmamalıdır. Deniz suyu vücuttan fazlalıkları çeker, bağışıklık sistemine, bütün uzuvlara ve sinirlere direnç kazandırır. Yüzmeyle kaslar kireçten temizlenir ve güçlenir. Deniz suyu, alerji, cilt, kas, kemik hastalıklarına ve romatizmaya şifa verir.