Olumsuz Duygu ve Düşüncelerin Vücuda Zararları
Sadece tıp ve felsefe alanında 200'den fazla kitap yazan İbn-i Sina "öfke karaciğeri, keder akciğeri, üzüntü mideyi, stres kalp ve beyni, korku böbrekleri yorar. Bunlar vücutta artınca ve sürekli ise, o organ hasta olur". der. Özellikle stres devamlı olursa organların büyük bir kısmı etkilenir. Pas demiri nasıl eritirse, stres de insan vücudunu eritir. Bu negatif duygular vücutta fazla miktarda hormon üretir. Bu hormonlar kana karışarak zararlı maddeler oluşmasına neden olur. Psikolojik hastalıklara sebep olur. Bu olumsuz duygu ve düşüncelerden ne kadar hızlı kurtulabilirsek o kadar iyidir.
Özellikle nefret, bencillik, stres, kızgınlık, çekememezlik, olumsuz düşünme, korku, ümitsizlik, aşırı merak, endişe, şüphe, üzülmek v.b duygular beyindeki su havuzlarını bulandırır, maddi manevi hastalıklara sebep olur. Karaciğer, kalp ve dalak hastalıklarına yakalanmak istemiyorsak bu duygulardan bir an önce kurtulmamız gerekir. Karaciğer çok önemli bir organdır. Karaciğer iyi ise insan bağışıklık sistemi ile hastalıkları kolay yener. Ama karaciğer hasta ise; işimiz çok zordur. Tevekkül, Sabır, merhamet, tebessüm, iyimserlik, iyi niyet, güzel düşünme, Hamdetmek, güzel ahlak insanın sağlığı için çok yararlıdır.
Bir şeyi zorla yapmayın: Bir şeyi yapmaya direniyorsanız, o zaman onu yapmayın. Bir şeyi yapmaya direnç gösteriyorsak bunun mutlaka bir sebebi vardır. İç sesinize kulak verin. Kendinize ne yapmaktan hoşlandığınızı sorun ve yapmaktan hoşlandığınız şeyleri daha çok yapın. İnsanlara yardım edin. Nerede çok vakit geçiriyorsanız orayı derleyip toparlayın. Düzenli bir alan düzenli bir zihin demek. En önemlisi Şükretmek; insanın ruhunu canlandırır ve ruhun pozitif duygularla dolmasını sağlar. İnsan sağlığına yaptığı ölçülebilen katkılar göz önüne alındığında, şükür ve minnettarlığın iyimserliği arttırdığı, bunun da kişinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yaptığı sonucuna varmışlardır. Devamlı şükreden bir insan pozitiftir.