Çikolata Kisti Nedir? Çikolata Kistinin Belirtileri ve Doğal Tedavisi Nelerdir?

Çikolata Kisti Nedir? Çikolata Kistinin Belirtileri ve Doğal Tedavisi Nelerdir?

 

Çikolata kisti, üreme çağındaki kadınlarda bulunan iyi huylu ve kanla dolu bir kisttir. Bu kist yumurtalıkta oluşturulabilir veya yumurtalığı kaplayabilir. Kistin boyutu 2 ila 20 santimetre arasında değişmektedir. Çikolata kisti adını, içinde bulunan koyu, kahverengi renkli, katran benzeri maddeden almıştır. Bu maddeler arasında eski ve kalınlaşmış adet kanı, endometriyal doku parçaları ve inflamatuar enzimler bulunur. Endometriozisli kadınlarda çikolata kisti olasılığı daha yüksektir. Çikolata kisti, yumurtalık endometriomaları olarak da adlandırılırlar.

 

Çikolata Kistlerinin Belirtileri

 

 

Çikolata kisti belirti ve semptomları kadınlardan kadınlara değişir. Bazı kadınlar şiddetli semptomlar yaşayabilirken, bazıları için çikolata kisti, hiç semptomlara neden olmayabilir. Ayrıca çikolata kisti semptomlarının şiddeti kistin boyutuna veya bu durumun süresine bağlı değildir. Çikolata kisti semptomları, endometriozis semptomlarına neredeyse benzer.


En yaygın çikolata kisti belirtilerini şunlardır:
•    Ağrılı adet dönemleri
•    Anormal vajinal kanama veya lekelenme
•    Abdominopelvik bölgede aşırı ağrı veya şişlik
•    Koyu renkli vajinal akıntı
•    İlişki sırasında ağrı
•    Yorucu aktiviteler sırasında, eğilme ve germe sırasında ağrı
•    İdrar yaparken ağrı
•    Dışkıyı geçerken ağrı
•    Kısırlık

Yırtılmış bir çikolata kisti acil tıbbi müdahale gerektirir. Rüptüre kistin içindeki içerik, yumurtalıklara ve diğer üreme organlarına dökülerek yara izine ve iltihaplanmaya neden olarak aşağıdaki belirtiler görülür:
•    Kistin bulunduğu tarafta şiddetli veya keskin ağrı
•    Ateş
•    Kusma
•    Kanama

 

Çikolata Kistlerinin Doğurganlığa Etkisi

 

Çikolata kisti, bir kadının doğurganlığına birçok yönden müdahale edebilir. Bazı durumlarda, bu kistler kısırlığa yol açan üreme hormonlarını dengesizleştirir. Ayrıca bazen sperm kistin yumurtayı serbest bırakan yumurtalık üzerinde oluşturduğu bariyeri geçemeyebilir veya kist yumurtalığın yumurta oluşturmasını engelleyebilir. Fallop tüpü yara izi de çikolata kisti nedeniyle kadınlarda doğurganlık sorunlarına neden olabilen nedenlerden biridir.

 

Çikolata Kisti Tedavisi

 

 

Yumurtalıktaki çikolata kistlerinin tedavisi aşağıdaki yöntemleri içerir:

İlaçlar

Adet kanının geri akışı kistin büyümesine yol açar. Rüptüre bir yumurtalık kisti veya yumurtalıkların torsiyonu ve bükülmesini önlemek için kistin büyümesini yavaşlatmak gerçekten önemlidir. Kistin büyümesini durdurmak için yumurtlamayı engellemek veya Anovulatuar duruma ulaşmak için ilaçlar kullanılabilir.


Hormonal kontraseptifler, oral kontraseptifler, progesteron enjeksiyonları, danazol ve gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti veya GnRH gibi ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi, semptomlardan kısa bir süre kurtulmak için kullanılabilir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımı, sıcak basması, kilo alımı, yüzde tüylenme, kemik kütlesi kaybı vb. gibi bazı istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

 

Ameliyat

 

Çikolata kisti tedavisi için kist çok büyükse ve semptomlar şiddetli ise cerrahi etkili bir seçim olabilir. Kistlerin cerrahi olarak çıkarılması, malign bir tümörün varlığını yok etmek için boyutu 4 santimetreden büyükse yapılacaktır. Ayrıca, çikolata kisti olan bir kadın şiddetli kronik pelvik ağrı yaşarsa veya açıklanamayan bir kısırlık vakasından etkilenirse, kisti çıkarmak için ameliyat gerekir.
Ameliyat laparoskopi veya laparotomi ile yapılır, burada küçük bir kesi yapılır ve yumurtalık yapışıklıklarının ve endometriomaların çıkarılması için kameralı ve ışıklı uzun, ince bir tüp yerleştirilir.
Ameliyat sırasında, doğurganlık sorunlarına neden olabilecek sağlıklı yumurtalık dokularının alınma olasılığı vardır. Bu nedenle genç kadınlarda doğurganlıklarını korumak için konservatif ameliyatlar yapılabilir. Ancak yine de şiddetli endometriomalarda konservatif ameliyatlar bile bu durumu iyileştirmeyebilir. Çocuk sahibi olan ve 35 yaşını doldurmuş kadınlarda yumurtalık veya rahim alınması düşünülebilir.


Alternatif ve Evde Yapılacak Tedaviler

 

Yumurtalık kistleri için alternatif veya bütüncül tedaviler ve evde uygulanan tedaviler çoğunlukla ağrıyı gidermeye ve ayrıca fiziksel rahatsızlığa eşlik edebilecek stres ve kaygıyı en aza indirmeye yöneliktir.

Akupunktur: Birçok çalışma, Doğu tıbbının bu eski bileşeninin, pelvik ağrı da dahil olmak üzere belirli ağrı türlerini ve kaygıyı azaltabileceğini doğruladı. Vücuttaki stratejik noktalara ince iğnelerin yerleştirilmesine ek olarak, terapi, akupresür masajı, nefes eğitimi, meditasyon ve bitkisel ve beslenme tedavisi dahil olmak üzere Çin tıbbının diğer unsurlarını içerebilir.

Fizik Tedavisi: Gergin kasları gevşetmek için masaj, kan akışını artırmak için ısı tedavisi ve vücudun ağrıya tepkisini değiştirmek için deri altı elektronik sinir stimülasyonu (TENS), yumurtalık kisti ile ilgili ağrıyı hafifletebilecek fizik tedavilerinden bazılarıdır. Evde bir ısıtma yastığı kullanmak da rahatlama sağlayabilir.

 

Egzersiz ve germe: Kadınlar, hem koşu hem de yoga ve esneme gibi hafif hareketlerden yumurtalık kisti ağrısında iyileşme bildirmiştir. (Yorucu egzersiz önerilmez.)

 

Diyet ve takviyeler: Ağrıyı azaltmak için daha fazla sebze ve meyve tüketerek ve ayrıca zencefil, zerdeçal (ek formda kurkumin) ve omega-3 yağ asitleri alımınızı artırabilirsiniz. Papatya çayı ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.


Keten tohumu, bir anti-inflamatuar olmanın yanı sıra, hormon fonksiyonunu düzenleyerek yumurtalık kistlerine yardımcı olabilir. B6 vitamini ayrıca hormon düzenlemesine yardımcı olabilir.
Magnezyumun çeşitli akut ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerde ağrıyı azalttığı ve bu nedenle çikolata kisti ağrısını hafiflettiği gösterilmiştir.

 

Son olarak ehil birine sülük tedavisi yaptırmak da çikolata kisti için çok etkilidir.