El Ayak Uyuşması Neden Olur? El Ayak Uyuşması Nasıl Geçer?

El Ayak Uyuşması Neden Olur? El Ayak Uyuşması Nasıl Geçer?

 

El ayak uyuşması veya karıncalanma hissediyor musunuz? Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma herhangi bir yaşam sürecinde herkesin başına gelebilir ve genellikle acil bir bir değildir. Tipik vakalar düzenli olarak kısa sürelidir ve vücut üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Yaygın olarak "karıncalanma" olarak bilinen bu tür uyuşmalar anlık olarak farkedilir ve ağrılı değildir. Öte yandan, epizodik, kronik uyuşma ve karıncalanma, aşağıdaki hastalıklar gibi daha ciddi bir sorunu gösterebilir:

•    Şeker hastalığı
•    Çoklu skleroz
•    Karpal tünel Sendromu
•    Raynaud 
•    Nöbetler
•    Migren
•    Tiroid

 

El Ayak Uyuşması Nedenleri

 

 

El ayak uyuşmasının kronikleşen yaygın nedeni şunlardır:

•    Servikal radikülopati: Boyundaki bir servikal sinir kökü, iltihaplandığında veya sıkıştığında, omuzda, kolda, ellerde veya parmaklarda nörolojik karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük hissedilebilir. Servikal radikülopatiye bazen şok benzeri ağrı eşlik edebilir. Birincil belirtilerin elde ağrı ve uyuşma olması mümkündür.

•    Karpal tünel sendromu: Bu durum, median sinirin, bilek içinden ve ele geçen bir tendon ve karpal tünelde tahriş olmasını veya sıkışmasını içerir. Karpal tünel sendromu, servikal radikülopatiye benzer hissedebilir çünkü her ikisi de el ve bilekte semptomlara neden olabilir. Bununla birlikte, servikal radikülopatiye, ek ağrı, karıncalanma, uyuşma veya halsizlik gibi kolun yukarısındaki diğer rahatsızlıkların eşlik etme olasılığı daha yüksektir.

•    Romatizmal eklem iltihabı: Bu otoimmün hastalık, ellerde ağrı, karıncalanma veya uyuşmaya neden olabilir, ancak genellikle simetrik olarak hissedilir. Yani sol eldeki belirli bir eklem etkilenirse, sağ eldeki aynı eklem de muhtemelen etkilenir. Bununla birlikte, sinir sıkışması tipik olarak vücudun sadece bir tarafında hissedilir.

 

El Ağrısı ve Uyuşmanın Diğer Nedenleri

 

Elde ayak uyuşması semptomlarıyla birlikte nöropati olarak da bilinen sinir işlev bozukluğuna neden olabilen diğer bazı sorunlar şunlardır:

•    Şeker hastalığı: Diyabet ilerlerse veya ilaçlarla tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Diyabetin en ciddi komplikasyonlarından biri nöropatidir. Diyabet hastaları için bu karıncalanma ve uyuşma belirtileri genellikle ayaklarda başlar, ancak ellerde de ortaya çıkabilir.

•    B12 vitamini eksikliği: Bazı insanlar, beslenmedi bozukluklar veya tıbbi bir durumun tedavisinin yan etkisi olarak yeterli B12 vitamini almazlar. B12 vitamini sinir sağlığı için kritiktir, bu nedenle düşük seviyeler sinirlere zarar verebilir ve uyuşma veya halsizlik ile sonuçlanabilir. Kan testi B12 vitamini eksikliğini doğrularsa, doktor diyet değişiklikleri veya B12 takviyeleri önerebilir. Sığır eti, balık, yumurta ve tahıllar, iyi B12 vitamini kaynaklarıdır. Vejeteryanlar ve veganlar dikkatli bir planlama ile yeterince B12 alabilirler. 


•    Alkol kullanımı: Aşırı miktarda alkol sinirlere zarar verebilir. Sinirlerin alkolden nasıl zarar gördüğü her zaman bilinmemektedir, ancak uzmanlar, besin emiliminde artan zorluklar ve buna bağlı zayıf beslenme dahil olmak üzere birçok faktörün olabileceğinden şüpheleniyorlar. Uzun süreli alkol kullanımı, B12 vitamini eksikliği riskini de artırabilir. 

 

El Ayak Uyuşmasını Önlemek İçin Tedbirler 

 

 

•    Sabit hareketleri kısıtlayın.
•    Yeterince dinlenin.
•    Daha uzun süre oturuyorsanız her 30-60 dakikada bir hareket edin.
•    Sinir sıkışmasını rahatlatmak için gece atel gibi bilek desteğini kullanın.
•    Kan dolaşımını artırmak için omuz döndürme, boyun kaldırma, bükülme ve ayak bileği parmak hareketleri gibi düzenli olarak germe egzersizleri yapın.
•    Kan dolaşımını yeniden sağlamak ve karıncalanma hissini önlemek için boyun ve sırt germe gibi basit egzersizler yapın.
•    Vücudun normal işleyişini desteklemek için gerekli vitamin ve minerallerle yüklü sağlıklı ve dengeli bir beslenme yapın.

Ağrıyı hafifletmeye ve koşulları iyileştirmeye yarayan birçok doğal ve geleneksel ilaç mevcuttur. Sinir fonksiyonlarını geliştirmek ve karıncalanma hissini tedavi etmek için bu etkili ev ilaçlarından bazılarını deneyin.

 

El Ayak Uyuşması Bitkisel Tedavisi

 

•    Bitkisel yağlar

 

Bitkisel yağlar ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi nörolojik sorunları iyileştirmek için inanılmaz bir güce sahiptir. Lavanta esansiyel yağı, sinir ağrısını hafifletmeye ve sinir hasarlarını onarmaya yardımcı olan güçlü anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. Bu sayede uyuşma hissini tedavi etmek için kullanılan en iyi yağlardan biri olarak değerlidir. Lavanta veya selvi esansiyel yağları ile düzenli masaj yapmak sinir hasarını onarmaya ve sinirlerin işleyişini eski haline getirmeye yardımcı olur.

 

Nasıl uygulanır?


Hindistan cevizi veya zeytinyağı gibi bir yağla birlikte 10-12 damla lavanta yağı ekleyin, iyice karıştırın ve bu yağı ellerinize ve ayaklarınıza iyice masaj yaparak gece boyunca bekletin. En iyi sonuç için bunu günde bir kez tekrarlayın.

 

•    Elma sirkesi 

 

Elma sirkesindeki güçlü anti-enflamatuar etki ve geniş asetik asit içeriği rezervleri, hasarlı sinirleri onarmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra, elma sirkesindeki hayati besin maddelerinin zenginliği enerjiyi artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.  

Nasıl uygulanır?


Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin ve biraz bal ekleyin , iyi bir sonuç için bu suyu günde bir kez için.

 

•    Sıcak su torbası 

 

Sıcak su, etkilenen ellerde ve ayaklarda kan dolaşımını teşvik etmek için en iyisidir. Sıcak kompres uygulamak kan dolaşımını hızlandırır ve sinirlerin işleyişini iyileştirir ve karıncalanma hissini tedavi etmeye yardımcı olur.

Nasıl uygulanır?


Ilık bir kompres alın ve etkilenen bölgelerin üzerine 5-7 dakika bekletin. Ağrıyı ve karıncalanma hissini hafifletmek için bunu günde üç kez tekrarlayın.

 

•    Epsom tuzu

 

Epsom tuzu, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan önemli miktarda magnezyum içerir. Uyuşma hissine neden olan etkilenmiş ve iltihaplı sinirleri rahatlatır.

Nasıl uygulanır?


Suyla dolu bir küvete bir bardak Epsom tuzu ekleyin ve yaklaşık 15-20 dakika küvete el ve ayaklarınızı daldırın ve banyo yapın, kan dolaşımını iyileştirmek ve karıncalanma hissini azaltmak için bunu günde bir kez yapın.

 

•    Masaj terapisi

 

Masaj Terapisi, el ayak uyuşması hissini azaltmada çok etkilidir. Masaj, sinirleri uyarır, kan dolaşımını hızlandırır ve normal sinir fonksiyonunu geri kazandırır, böylelikle sinir sağlığının korunmasını kolaylaştırır.