Aidin SALİH Kimdir?

Aidin SALİH Kimdir?

Aidin Salih 4 Mart 1943 yılında Ukrayna’nın Brusovka köyünde dünyaya gelmiştir. O yıllar 2. Dünya Savaşı dönemiydi ve Ukrayna Alman Ordusu’nun işgali altındaydı. Aidin Salih’in çocukluğu zor şartlar altında geçmiştir. Savaş sonrası dönemde; ilkokul, ortaokul ve liseyi başarıyla tamamlamış, devamında Lugansk şehrinde Tıp Koleji’nden mezun olmuştur. Hastanelerde çalışmış, modern tıpla fiilen ve yakından tanışmıştır. Hayatını değiştirecek olan ilk tıp tecrübelerini savaş sonrası yapılandırılan hastanelerde edinmiştir. Modern tıbbın temel prensiplerine karşı skeptik bakış açısı o dönemde şekillenmiştir. Bu kuşkuları bertaraf etmek için araştırmalarını sürdürürken Taşkent Üniversitesi’nin biyoloji bölümünde okumaya karar vermiş, 1977 yılında mezun olmuştur.

 

Aidin Salih, tıp fakültesinde aldığı bilgilerden çok biyoloji fakültesinden istifade ettiğini, insan müdahalesi olmadan, tabiatın ve canlıların ne kadar mükemmel bir sistemle çalıştığını müşahede ettiğini de anlatmıştır. 1970’li yılların başlarında Sovyetler Birliği’nde, hastalıklar ve tedavi şekillerinin alternatif yöntemlerini konu alan geniş bir akım başlamıştır. Aidin Salih, su oruçları ve daha birçok tedavi yöntemiyle o dönemde tanışmış ancak bunların hiçbiri kendisini tatmin etmemiştir. 1970’li yılların sonunda İbn-i Sina’yı incelemeye başlamış, büyük faydalar görmüş, fakat aradığı soruların hakikatine ulaşamamıştır. Ancak 40 yaşından sonra müslüman olup, Kuran-ı Kerim ve Hadis-i şeriflerle tanıştıktan sonra, hakikatin farkına varmış; aradığını bulduğunu anlamıştır.

 

Aidin Salih, çocukluğundan itibaren çevresinde olup biten her hali dikkatle inceleyen; hadiselerin sonuçlarına hikmet nazarıyla bakabilen biri olmuştur. Burnu yaralı bir köpek gördüğünde, yaranın etrafındaki kurtları fark edip durumu annesine aktardığında; annesinin “demek ki yara iyileşecek” cevabını alması; tuttukları bir balığın karnında, önceden oltayla yaralanmış alanın üzerinin, mükemmel bir şekilde kapanmış olduğunu görmesi; hakikatle ilgili düşüncelerinin pekişmesine vesile olmuştur.

 

Hekim Aidin SALİH, Ortodoks bir aileden gelmesine rağmen İslam fıtratı üzerine hissettiğini, öyle yetiştirildiğini söyler. Kümeslerindeki tavuklara yem verdiği günlerden birinde; annesinin “Onları beslendiğin, onlara baktığın gibi; bizlere de bakan, besleyen biri var” demesini hiç unutmaz. Öğrencilerine o cümlenin kalbindeki yankısını, tekrar tekrar söyler.

 

Ömrünün son on yılını Türkiye’de geçirmiş olan Aidin Salih bu sürede İslam Tıbbı alanında büyük hizmet etmiştir. Binlerce hastanın iyileşmesine vesile olmuş aynı anda talebeler yetiştirmiştir.  Bu sürede verdiği seminerlerde tutulan notların eksik ve hatalarını tespit ettikçe “Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde” kitabı 2007 Temmuz ayında yayınlanmıştır.

 

Bu kitap hakikati aradığı uzun yıllar sonucunda sentezlediği bilgilerin neticesidir. Eşi Muhammed Salih; doktor olarak çalıştığı ilk yıllarda kendisinin de defalarca hastalandığını, öyle ki neredeyse bütün hastalıkları bünyesinde yaşadığını; eğitimini aldığı yöntemlerle iyileşmediğini fark ettiğinde doktorluk yapmayı bıraktığını; kendisine faydası olmayan bir doktorun, hastalarına da fayda veremeyeceğine inandığını dile getirmiştir.

 

 

Aidin Salih’in hayatı kadar, ölümü de önemli dersler içermektedir. Ölümü özlemle bekleyen sayılı kullardan olduğunu her merhalede göstermiştir. Ölümünün yaklaştığını hissetmiş ve yaşamı boyunca, ölüm anında yapmak istediği hazırlıkları duru bir akıl ile gerçekleştirme nasibine erişmiştir.

 

Hakka kavuşmasının ardından; çok az suyla yıkanmak istediğini, tabutunun sirkeyle silinmesini, içine gül suyu dökülmesini, kefeninin içine çörek otu konulmasını, yıkandıktan sonra birkaç defa daha tütsü yapılmasını, kimsenin ağlamamasını, ardından sadece Kur’an okunmasını vasiyet ederken ki hali; yüzündeki nur, bakışlarındaki aydınlık; ders gibi okutulmaya değerdi.

 

Dr. Aidin SALİH 9 Kasım 2014 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.  Hekim Aidin Salih’in, eğitimlerinin daha sistemli yürütülmesi için, kendisinin “En büyük hayalimdi” dediği İstanbul Doğal Sağlık Enstitüsü kurulmuş, Aidin Salih’in onursal başkanlığında beş dönem dersler yürütülmüştür. Bu merkez bünyesinde Türkiye’yi il il dolaşmış, çeşitli vilayetlerde seminerler yapmış, öğrenciler yetiştirmiştir. Farklı ülkelerde konferanslar vermiştir. Konferanslarından derlenen 2 kitabı daha vardır. Son Söz 1 ve 2. 

 

Sitemizin 2. Yazısı: Aidin Salih Yaşam Tarzımı Nasıl Değiştirdi?