Reyhanın Faydaları Nelerdir?
Öncelikle fesleğen ile reyhan aynı bitki değil diyerek yazıma başlamak istiyorum. Çünkü çok karıştırılıyor. İkisi de Ballıgiller ailesinden geldiği için sanırım nedense hep aynı bitkiymiş gibi bahsediliyor. Fesleğenin kokusu daha yoğunken, reyhanın kokusu daha keskindir. Bana göre de Fesleğen cam önlerimizi süsleyen teneke kutularda ekili dokundukça mis gibi koku yayan çiçeksi bitkidir. Reyhan, tıbbi amaçlar için çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Fesleğen ise Otların Kralı ya da Kraliyet otu olarak bilinir. Eski çağlarda kralların hastalıklarına şifa buldukları bitkidir.
Reyhan Mide Koruyucudur
Reyhan; Mide spazmı ve şişliği gibi durumlarda oldukça faydalı olan reyhan, mide problemi olan kişiler için çok şifalıdır. Mide asitlerini dengeleyen reyhan, mide koruyucu etkiye sahiptir. Böbrek hastalığı olan kişilerin reyhanı evinden eksik etmemesi önerilir. Çünkü bu mucize bitki böbrekteki taşın atılmasına büyük yardımcı olur. Böbreklerin temizlenmesi konusunda etkili olan reyhan, birçok kişinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Reyhanda bulunan vitamin ve mineraller, kan dolaşımını hızlandırma konusunda aktif rol oynar. C vitamini içeren bu bitki, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını destekler.Kan akışı da düzenlendiğinde, kalp hastalıklarının oluşma riski en aza iner.
Dr. Aidin SALİH bu şifâlı bitkiden Gerçek Tıp Kitabının Doğal İlaçlar bölümünde aşağıdaki gibi bahsetmiştir:
Reyhan Ocimum basilicum, Cennet çiçeği
Deri, mide, bağırsak ve mesaneyi temizler. Koklanırsa, baş ağrısını, çiğnenirse susuzluğu giderir. Gözü parlatır, kalbi kuvvetlendirir. Migren, baş dönmesi, sara ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak kurtlarını döker. Pilava, yemeklere, çorbalara, yoğurt ve ayrana katılır, çay ile birlikte demlenebilir. Türkistanlı kadınların vazgeçemedikleri reyhanın kullanım alanları çok geniştir: Reyhan çiğnerler, saçlarına, kulakları arkasına takarlar, koklarlar, beşiklere asarlar, tüm yemeklere ve içeceklere katarlar. Kuru reyhanı elbise dolaplarına ve evlere asarlar. Türkistan'da hemen hemen hiç reyhansız avlu bulunmaz. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen reyhanın yararlarından sonuna kadar faydalanmak isterler.
Eskiden hristiyanlar evlerine kuru reyhan asarlar, hatta ölülerini defnederken tabuta koyarlarmış.