Reishi Mantarının Faydaları Nelerdir? Reishi Mantarı Nasıl Tüketilir?

Reishi Mantarının Faydaları Nelerdir? Reishi Mantarı Nasıl Tüketilir?

Çince'de Reishi veya Lingzhi, "ölümsüzlük mantarı" olarak da bilinir. Reishi  mantarı taze olduğunda kırmızı renkli, böbrek şeklinde bir başlığı vardır ve akçaağaç gibi yaprak döken ağaçların tabanlarından ve kütüklerinden toplanır.
Binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde bile reishi mantarı çok yönlü bir bitkisel ilaç olarak kabul edilmekte ve çeşitli hastalıklar için kullanılmaktadır. Grip, uykusuzluk, AIDS veya kanser gibi hastalıklara Reishi yardımcı olabilir. Japonya'da Reishi mantarı uzun zamandır kanser tedavisinin bir parçası olmuştur.
Reishi mantarının faydaları nelerdir? Reishi mantarı nasıl tüketilir? diye merak edenlere reishi mantarının hangi hastalıklara karşı yardımcı olabileceğini yazımızın devamında açıklıyoruz.

 

Reishi mantarı: 4000 yıldır tıpta kullanılıyor.

 

Reishi mantarı yaklaşık 4000 yıl önce ilaç olarak kullanılmıştır. Dünya çapında yaygın olmasına rağmen daha çok Doğu Asya geleneksel tıbbında kullanılmıştır. İnsanoğlunun bildiği en eski çarelerden biridir. Shiitake gibi mantarların aksine, Reishi saf bir şifalı mantardır ve yenilebilir bir mantar değildir. Eti çok sert ve tadı acıdır. Ağaç mantarının, AIDS veya kanser gibi ciddi hastalıklar da dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıklara karşı yardımcı olduğu söyleniyor. Reishi mantarı geleneksel Çin tıbbında, hala aşağıdaki hastalıklar için kullanılmaktadır:
•    Kronik hepatit
•    Kanser
•    Zayıf bağışıklık sistemi
•    Yüksek tansiyon
•    Kalp hastalığı
•    Bronşit
•    Astım
•    Mide ülseri
•    Uykusuzluk hastalığı
•    Böbrek iltihabı
•    Eklem iltihabı

 

Reishi mantarını bu kadar sağlıklı yapan maddeler nelerdir?

 

 

Reishi'nin birçok olası kullanımı, özel aktif maddelerinden kaynaklanmaktadır. Reishi'deki iki grup aktif bileşen özellikle önemlidir: Polisakkaritler ve triterpenler. Bunlar ikincil bitki maddelerine aittir ve sağlık üzerinde özellikle faydalı etkilere sahiptir.


Reishi, anti-virüs etkisine sahip olan, grip ve diğer viral hastalıklara karşı koruyucu olarak tavsiye edilen sülfatlı polisakkaritler de dahil olmak üzere 100'ün üzerinde oldukça etkili polisakkarit içerir. Hatta polisakkaritler, birçok patojenin vücutta yerleşemeyeceği şekilde insan bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için HIV üzerinde şaşırtıcı bir etki göstermiştir. Ancak yeni koronavirüs SARS-CoV-2'ye karşı bir etkisi olduğu henüz kanıtlamamıştır.


Triterpenler, insan vücudunda güçlü bir antibakteriyel, sakinleştirici ve antiinflamatuar etkiye sahiptir. Reishi mantarıkendisini mikroorganizmaların saldırısına karşı korur. Tıbbi mantar, diğer şeylerin yanı sıra kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşüren, kardiyovasküler sistemi güçlendiren, karaciğer yetmezliğine karşı koyan, (histamin) alerjilerine karşı koruma sağlayan ve tümör oluşumunu önleyen yaklaşık 140 yüksek aktif triterpen içerir.

 

Reishi mantarı kanser tedavisinde katkı sağlar

 

Bilimsel araştırmalar Reishi'nin bazı kanser türlerine karşı kullanılmasının kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini göstermiştir. Ek olarak, Reishi mantarı radyasyon veya kemoterapinin yan etkilerini hafifletebilir. Aynı zamanda uykuyu teşvik edebildiğinden, ağrıyı azaltabildiğinden ve iştahı artırabildiğinden, kanser tedavisinde kullanılması uygun görülmüştür.


Reishi mantarı, anti-enflamatuar etkisi nedeniyle, artrit gibi eklem iltihabı veya nörodermatit gibi cilt iltihabı için de kullanılabilir. Reishi'nin kızarıklığı, şişliği ve kaşıntıyı hafiflettiği gösterilmiştir. Kortizon gibi ilaçlara göre avantajı, Reishi mantarının yan etkisinin olmamasıdır.

 

Reishi bağışıklık sistemini destekliyor

 

Bağışıklık sistemimizin mücadele etmek zorunda olduğu kirleticiler ve toksinlere sürekli maruz kalıyoruz. Araştırmalar, reishi mantarının bu bağışıklıkta çok önemli bir rol oynayan beyaz kan hücrelerini olumlu yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Bu hücrelerin sayısını artırarak, vücudumuz enfeksiyonlardan başarılı bir şekilde kurtulmak ve bunlarla savaşmak için daha fazla güce sahip olur.

 

Reishi stresi azaltır

 

Reishi bir adaptojendir, yani vücudun ve zihnin stresle savaşmasına yardımcı olur. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hatta anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletmeye kadar gidebileceğini gösteren bazı sonuçlar vardır. 


Reishi'nin yorgunluğu ve depresyonu azaltmaya yardımcı olduğuna ve genel olarak yaşam kalitemizi iyileştirmemize yardımcı olabileceğine inanılıyor. 


Bir çalışmada, ağrı, ağrı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik durumu olan132 kişide reishi mantarının etkileri incelenmiştir.
Sadece 8 hafta içinde çalışma, reishi ile takviye alarak yorgunluğun azaldığını ve refahın iyileştiğini bulmuştur.
Başka bir çalışma, 48 meme kanserinden kurtulan bir grupta 4 hafta reishi tozu aldıktan sonra yorgunluğun azaldığını ve yaşam kalitesinin arttığını buldu. İnsanlar daha az depresyon ve anksiyete yaşadıklarını bildirdiler.

 

Reishi mantarı iltihabı azaltır

 

Reishi mantarı, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip çok sayıda antioksidan içerdiğinden, iltihabı azaltmak için de kullanılabilir. Cilt yanması, alerji, astım, ağrılı kaslara kadar çoğu enfeksiyonun giderilmesine katkı sağlar.

 

Reishi doğal bir uyku yardımı görevi görür

 

Daha düşük tansiyon ve daha az stres ile muhtemelen kendinizi daha iyi uyurken bulacağınız mantıklıdır. Bunların her ikisi de kesinlikle önemli bir faktördür. Reishi mantarı aslında vücudun doğal uyku döngülerini de destekler. Bunu uyku vaktinizin bir parçası haline getirin ve hiç vakit kaybetmeden iyi dinlenmiş duruma geçin.

 

Reishi bağırsak sağlığını artırır
 

Reishi, çoğu kronik hastalığın başladığı yer olan bağırsak sağlığını büyük ölçüde iyileştirebilir. Bunun nedeni, mantardaki beta-glukanların iyi bakteri türü olan probiyotik bakterilerin büyümesini teşvik etmesidir (evet, bu gerçek). Güçlü, çeşitli bir mikrobiyom = Güçlü bir siz.


Reishi mantarı beyin sağlığını destekler
 

Beyin, tüm vücudunuzun kontrol merkezidir, bu nedenle bu değerli organı korumak bir zorunluluktur! Araştırmalar, reishi mantarlarının yalnızca beyni desteklemekle kalmayıp aynı zamanda hafızanızı iyileştiren ve bazı beyin hastalıklarının semptomlarını yatıştıran nöroprotektif özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Neuropharmacology bilimsel dergisi Reishi mantarlarının bunamanın en yaygın biçimlerinden biri olan Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere bazı nörodejeneratif bozuklukların etkileri için oldukça terapötik olduğu sonucuna varan 2012 tarihli bir çalışma yayınlamıştır. Reishi mantarlarının vücudun, beynin sağlıklı çalışması için son derece önemli olan özel proteinler olan sinir büyüme faktörlerini üretmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Beyin, kaslarımızı, vücut işlevlerimizi, hafızamızı, hareketimizi ve duyularımızı kontrol eden sinirlere iletişim merkezi olarak hizmet ettiğinden, sağlıklı işleyen bir beyin, sağlıklı işleyen bir sinir sistemi anlamına da gelir!

 

Reishi, karaciğer sağlığını destekler

 

 

Her organ önemli olsa da, karaciğer tüm refahınız için en önemli olanlardan biridir! Bunun nedeni, vücudunuzun zararlı toksinlerden temizlenmesinden karaciğerin sorumlu olmasıdır. Karaciğer fonksiyonunuzun desteklendiğinden emin olarak, vücudunuzun kan ve besinleri doğru şekilde işlemesini, depolamasını ve dolaşımını sağlamış olursunuz. Dr. Aidin SALİH der ki : " Karaciğer iyi ise tüm vücut iyidir."
 

Reishi mantarları sağlıklı bir karaciğeri geliştirmeye yardımcı olabilir. 2013 yılında Gıda ve Kimyasal Toksikoloji'de yürütülen umut verici bir hayvan çalışması, reishi mantarı takviyelerinin, kimyasal olarak tetiklenen bazı karaciğer hasarını gerçekten tersine çevirebildiğini gösterdi. Reishi mantarlarında bulunan aktif bileşikler olan triterpenler, karaciğer hücresi yenilenmesinin desteklenmesine yardımcı olabilecek serbest radikallerin salınmasında oldukça yararlı görünmektedir. Bu nedenle, diyetinize reishi mantarları eklemek karaciğeri desteklemeye yardımcı olabilir ve dolayısıyla karaciğer hastalığının gelişmesini engelleyebilir. 

 

Reishi mantarı nasıl kullanılır?

 

Reishi mantarı odunsu ve serttir. Damak tadımıza göre tüketime daha az uygundur. Bu nedenle kurutulmuş, rendelenmiş veya toz haline getirilmiş ve ayrıca toz mantar, sıcak su ile tüketilmektedir. Ancak Çin gibi başka yerlerde, hala yumuşak, beyaz kenarlı genç meyve veren gövdeleri de sebze olarak tüketilir.

 

Reishi mantarını kapsül, toz veya hatta kahvede katkı maddesi olarak almanın birçok yolu vardır. Bu varyantlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen herkese önerilir. Belirli hastalıklar söz konusu olduğunda aktif bileşenler b20 kata kadar daha yoğun olduğu için bir Reishi mantarı özü kullanılması daha tavsiye edilir. Ancak hangi biçimde olursa olsun, doktorun yerini almaz! Şüpheniz varsa, daima doktorunuza danışın.