Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
Muşmula (mespilus germanica), gül ailesine ait bir meyvedir. Kuzey İran'ın Hazar Denizi bölgesinde 3000 yıl önce yetiştirildiği söylenmektedir. Muşmula, eski Asurlular ve Babilliler tarafından sevilen bir meyvedir. Günümüzde Türkiye, Kafkasya, Transkafkasya, Güneydoğu Asya ve Güneydoğu Avrupa'ya özgü yetiştirilen çiçekli bir bitki türüdür.
Binlerce yıldır şifalı özellikleri nedeniyle sayısız uygarlık tarafından kullanılmıştır. Ancak zamanla diğer meyveler, sebzeler ve baharatlar bilindikten sonra unutulmaya başlamıştır. Ancak bu şifalı meyve besleyici ve sağlıklı bileşenlerinin bolluğu nedeniyle haklı olarak günlük menülere tekrar dönmüştür.
Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
• Muşmula, tüm organizma üzerinde faydalı etkileri olan güçlü bir anti-enflamatuar ilaçtır.
• Bağırsak ve mide iltihabını hafiflettiği, şişkinliği ortadan kaldırdığı ve güçlü bir müshil görevi gördüğü için sindirim rahatsızlıklarında kullanılmıştır.
• Antiviral ve antibakteriyel özelliğinden dolayı bademcik ve solunum yollarının iltihaplanmasının giderilmesine yardımcı olur.
• Muşmula, beslenme ve iyileştirici bileşenler açısından zengindir. Proteinler, karbonhidratlar, tanen, pektinler ve organik asitler (malik, tartarik ve sitrik) içerir.
• C vitamini ve B vitamini kompleksi bakımından zengindir. Potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum kaynağıdır.
• Olgun meyveleri mükemmel bir müshil ve idrar söktürücüdür. Mide mukozasının iltihaplanması üzerinde faydalı bir etkisi vardır.
• İçerdiği zengin C vitamini sayesinde iskorbüt hastalığının tedavisi için de tavsiye edilmektedir.
• Bu meyvede bulunan pektin, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, bağırsak aktivitesini uyarır, kabızlığı önler ve organizmadaki çeşitli enflamatuar süreçlerin tedavisine yardımcı olur.
• Muşmulaların hem erkek hem de dişi üreme sistemlerini desteklediği bulunmuştur. Meyvelerin kadınlarda adet döngüsünü düzenlediği ve aylık döngünün başlamasından önce ağrı ve mide bulantısından kurtulduğu bulunmuştur. Ek olarak, muşmulalar özellikle erkeklerde doğurganlığı artırmada ve prostat kanserinin başlamasını önlemede faydalıdır.
• Muşmulalar, kırmızı kan hücresi üretimini uyaran ve vücuttaki genel kan dolaşımını destekleyen bol miktarda demir kaynağına sahiptir. Yüksek demir içeriği nedeniyle, muşmulalar böbrek yetmezliği anemisi, bağırsakların ve boşaltım sisteminin kronik rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumların tedavisinde etkinlikleri ile dikkat çekmektedir.
• Bitkide bulunan bol miktardaki demir sayesinde yorgunluğu önlediği ve kasların elastikiyetini iyileştirdiği bulunmuştur. Aynı şekilde, bu süper yiyeceğin huzursuz bacak sendromunu tedavi ettiği bilinmektedir. Ayrıca vücudun ısısını düzenlemede yardımcı olur.
• Muşmulalar, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle lanse edilir. Meyvenin bilişsel sağlığı artırdığı, Alzheimer hastalığı ve bunama gelişme olasılığını düşürdüğü bilinmektedir. Beyne giden kan akışını iyileştirdiği, böylece vücudun bilişsel performansını artırdığı bilinmektedir.
• Yeşil meyveleri tüketime uygun değildir ancak birçok sağlık sorunu için tedavi ve rahatlama amaçlı çay olarak kullanılabilir.
Muşmulalar, vücudun düzgün çalışması ve hastalıkların önlenmesi için ihtiyaç duyduğu önemli besinlerle doludur. Muşmulalarda bulunan temel vitamin ve minerallerin listesi aşağıdadır.
• Beta karoten
• Kalsiyum
• Bakır
• Demir
• Manganez
• Niasin
• Pektin
• Potasyum
• Riboflavin
• Sodyum
• A vitamini
• B1 vitamini
• B2 vitamini
• C vitamini
Muşmula Yapraklarının Faydaları Nelerdir?
1. İltihaplanmış deriyle savaşır
Bitkisel tedavide muşmula yaprakları iltihaplı ve tahriş olmuş ciltle savaşmaya yardımcı olur. Oluşan ödem ve alerjilerin artmasını önlediği için etkili bir şekilde iyileşmesini sağlar. İltihaplı cilt çoğu zaman ağrıya neden olur, bu nedenle muşmula yaprakları cilt üzerindeki sakinleştirici etkisinden dolayı son derece faydalıdır.
2. Kanserle savaşmaya yardım eder
Muşmula yapraklarının özleri, belirli kanser türlerine karşı kemoprotektif özellikler göstermiştir. Deneysel çalışmalarda, muşmula yapraklarının etanol özlerinin meme kanserini durdurduğu, bu nedenle gelişimini engellediği ve tümör hücrelerinin başlamasını ve genişlemesini baskıladığı bulunmuştur.
Muşmula yapraklarında bulunan kimyasallar ise cilt kanserini yavaşlatmaya yardımcı olurken, muşmula yapraklarının faydaları arasında kanser hücrelerinin oluşması, büyümesi ve çoğalma kabiliyetini azaltma gücü bulunmaktadır.
3. Solunum sorunlarıyla mücadele eder
Solunum sisteminde öksürüğü ve pulmoner tahrişleri gidermek için yapraklar kaynatılıp içildiğinde fayda sağlar. Besin içerikleri, solunum sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur.
4. Kas dokusunu güçlendirir
Muşmula yaprakları, kas dokusunu korumaya yardımcı olan, büyümesini destekleyen ve yağın azalmasına katkıda bulunan bir madde olan ursolik asit içerir. Ursolik asit, vücut geliştiriciler ve iyi kas kütlesini korumak isteyenler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
5. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarla mücadele eder
Virüslerin ürettiği enfeksiyonlar vücudu önemli ölçüde etkiler ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Muşmula yaprakları, polifenolik bileşiklerin yanı sıra virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan triterpen içerir. Bu asitler, virüsler üzerinde etkisi olan antijenler üretir. Aynı şekilde triterpen, soğuk algınlığı ve rinovirüsün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
6. Vücuttaki toksinlerle savaşır
Muşmula yapraklarının faydalarından biri, organizmanın toksinleriyle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içermesidir.
7. Daha iyi beyin sağlığına katkıda bulunur
Muşmula yapraklarında bulunan antioksidanlar, oksidatif stres ve dejenere hücreler üreten serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Kaynatıp tüketilmesi, iltihaplanmayı önlediği için beyin hücreleri üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.
8. Mukolitik işlevi yapar
Muşmula yaprakları, vücudun birçok toksik madde içeren kalın mukusu akışkanlaştırmasına yardımcı olur ve mukolitik bir madde görevi gördüğü için mukoza zarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
9. Şekeri normalleştirir
Muşmula yaprakları, asit ve triterpenler içerir. Bunlar polisakkaritlerin üretimini uyaran asitlerdir. Torment asidi, şeker hastalarının, kan şekerini kontrol etmesi ve vücut üzerindeki etkisini azaltmasına hizmet eden insülin üretimini artırmak için gerekli bir bileşendir.
Diyabet, insülin etkisinin bir sonucu olarak hiperglisemi ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Uzman araştırmalarına göre, muşmula yaprakları, tip 1 ve 2 diyabetin önlenmesi ve kontrolünde yararlı olan büyük antidiyabetik potansiyele sahiptir.
Aynı şekilde, muşmula yaprakları, insülin üretimini artıran doğal kimyasal ürünler olan polisakkaritleri üretir ve böylece kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.
10. Karaciğer sağlığını güçlendirir
Karaciğerin temel işlevi toksinleri işlemek ve ortadan kaldırmaktır. Muşmula yaprakları, bitki sterolleri ve linoleik asitler içerdiği için işleyişini canlandırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, karaciğer fonksiyonlarının iyi işlenmesine yardımcı olan bir antioksidan olan amigdalin veya B-17 vitamini içerirler. Bu süreç, karaciğer bozukluklarına karşı koyarak ve vücudun detoksifikasyon işlevlerini yerine getirerek vücuttaki zehirleri ortadan kaldırır.
Muşmula yapraklarının faydalarını artık bildiğiniz için haftada bir tüketmeye özen gösterin.