Kan Grubuna Göre Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kan Grubuna Göre Beslenme Nasıl Olmalıdır?

 

Kan grubuna göre beslenme Amerikalı doktor, Peter D'Adamo tarafından geliştirilmiştir. Teorisine göre, gıdanın sindirilebilirliği, vücut tarafından kullanımının etkinliği, bir kişinin genetik özellikleri, yani kan grubu ile doğrudan ilgilidir.


Doğru beslenme her bireyin kan türüne göre belirlenmelidir. Kan grubuna göre beslenme şimdi oldukça popüler hale gelmiştir. 


Kan grubu diyeti, kan grubunuza göre yemeniz ve kaçınmanız gereken yiyecekleri önerir. Kan grubuna göre beslenme sayesinde hastalıkları önleyebileceğiniz, kilo verebileceğiniz ve daha fazla enerjiye sahip olabileceğiniz iddia ediliyor.


Şimdi hangi kan grubunun nasıl beslenmesi gerektiğini inceleyelim.

 

•    0 Kan grubu 

 

 

0 kan grubu, en eski ve en yaygın olarak kabul edilir. Bu tür kanı olan insanlar, kalıcı bir sindirim sistemi, aşırı aktif bağışıklık sistemi, yeni diyete zayıf adaptasyon ile et tüketicileri olarak doğarlar. Enerjik ve zayıf kalmak için verimli bir metabolizmaya ihtiyaçları vardır. Onlar için stresi azaltmanın en iyi yolu yoğun fiziksel aktivitedir. Bu kan grubunun üyeleri, kümes hayvanları ve balıkların yanı sıra yağsız kırmızı et (tercihen sığır eti ve kuzu eti) yemelidir. 0 kan grubu olanlar, süt ürünleri ve tahıllardan biraz uzak durmalıdır. Sindirim sistemi bu ürünlere uyum sağlamaz. Gluten (glüten) de onlar için kötüdür, insülin metabolizmalarını yavaşlatır ve verimli kalori kullanımına müdahale eder.


Sağlıklı ürünler şunlardır: 


•    Deniz ürünleri, deniz yosunu, iyotlu tuz, kırmızı et, karaciğer. 
•    Sebzeler arasında kara lahana, kuşkonmaz (brokoli), ıspanak bulunur. Bu besinler metabolizmayı hızlandırır ve dolayısıyla kilo vermenize de yardımcı olur.


•    A Kan grubu 

 

A kan grubu sahipleri, hassas bir sindirim sistemine ve toleranslı bağışıklık sistemine sahip vejeteryanlardır. Çevrelerine ve beslenme koşullarına iyi uyum sağlarlar. Onlar için stresi azaltmanın en iyi yolu kendi kendini rahatlatmaktır (meditasyon). Çevre dostu doğal gıdalara ihtiyaçları vardır. Ve her şeyden önce, et gibi bir ürünü diyetlerinden çıkarmaları gerekir. Süt ürünleri de zayıf bir şekilde sindirilir, metabolizmayı yavaşlatan insülin reaksiyonlarına neden olur. Ayrıca süt ürünleri, kalbe zarar veren doymuş yağlar açısından zengindir. A kan grubuna sahip kişilerin tahıl yemesine izin verilir, ancak ölçülü olmaları gerekir. Aksi takdirde kas dokusunun asitliğine zarar verebilirler. 


A kan gurubu olanlar, sebze ve tahılların yanı sıra düşük yağ içeriğine sahip çok çeşitli doğal ürünleri tüketmelerine izin verilmektedir. Bu kategorideki insanlar için sağlıklı ürünler şunlardır: 


•    Sazan, levrek, somon, uskumru
•    Limon, kayısı, ananas, kiraz, yaban mersini, incir, kızılcık, kuru üzüm, erik ve kuru erik, zeytinyağı, yer fıstığı, kabak çekirdeği, fasulye, bezelye, mercimek, karabuğday ve kahve de faydalıdır.
•    Yeşil çay, bitki çayları, limonlu su, havuç, ananas, greyfurt, vişne suları. Tüm bu besinler metabolizmayı hızlandırır, sağlıklı kalmanıza ve "kilo kaybına katkıda bulunur."

 

•    B Kan grubu 

 

 

Bu insanlar güçlü bağışıklık sistemlerine ve daha özgür yiyecek seçeneklerine sahiptir. Sütün ana tüketicileridir.


Mısır, karabuğday, mercimek, yer fıstığı ve susam tohumları "B grubunun" kilo alımına katkıda bulunur. Metabolizmanın etkinliğini bozan ve hipoglisemiye (yemekten sonra kan şekerinde önemli bir düşüş) yol açan lektinler içerirler. Ancak zararlı olan her şeyi diyetten çıkarırsanız, şeker normal kalacaktır. D'Adamo'ya göre, yorgunluk veya bağışıklık sistemindeki olumsuzluklar, uygun beslenme ile çözülecektir. 


B kan grubu glütene iyi tepki vermezler. Bu nedenle buğday ve diğer tahıllar onlar için tavsiye edilmez. Dahası, mısır, karabuğday ve yer fıstığının vücutları üzerinde gerçekten yıkıcı bir etkisi olacaktır. Yani zayıf olsanız bile buğdaydan uzak durmalısınız. B kan gurubu için ideal olanlar:
•    koyun eti, kuzu eti, yağlı balıklar, siyah havyar, yüksek yağlı süt ürünleri
•    karbonhidrat açısından zengin besinler, patlıcan, havuç, pancar, maydanoz, brokoli. 

 

•    AB Kan grubu 

 

AB kan grubu, diğer grupların karışımının bir sonucu olarak bin yıldan daha kısa bir süre önce ortaya çıkmıştır. AB kan grubuna sahip kişiler, sürekli olarak ortamdaki ve yiyeceklerdeki değişikliklere tepki veren bir tür bukalemun türüdür. Hassas bir sindirim sistemine ve aşırı toleranslı bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Formda kalmanın en iyi yolu, hafif fiziksel aktivite ile uygun beslenmedir.


Kilo vermek için yedikleri et miktarını sınırlamaları gerekir. Bunun yerine sebze tüketmeleri daha iyidir. Kilo vermeyi teşvik eden yiyecekler arasında tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler, deniz yosunu ve ananas bulunur.
AB kan grubu için sağlıklı ürünler:


•    Kuzu ve hindi eti
•    Somon, uskumru, morina, sardalya
•    Ev yapımı peynir, yoğurt, keçi sütü, preslenmiş süzme peynir, ekşi krema
•    Ceviz, yer fıstığı, zeytinyağı, kırmızı fasulye, mercimek, yulaf ezmesi
•    Patlıcan, kara lahana, brokoli, karnabahar, pancar, kereviz, sarımsak;
•    Ananas, üzüm, greyfurt, kiraz, kızılcık, bektaşi üzümü, erik, limon.

 

Kan grubuna göre beslenme ile ilgili araştırmalar olsa da yeterli sayıda yapılmamıştır. Ancak alternatif şifa uzmanları kan grubuna göre beslenmenin çok önemli olduğu görüşünü savunmaya devam etmektedir.

 

Sayfamızda daha önce yazılan kan grubuna göre beslenme makalesi sayfamızın ikinci popüler makalesi. İçinde sekiz ayrı makale ( hemeolobin- kan gruplarının kansere yatkınlık dereceleri- kabızlık- diş çürümesi v.b) var. O makalemizi de tavsiye ediyor ve linkini aşağıya bırakıyoruz.

 

Aidin SALİH Kan Grubuna Göre Beslenme