Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Mayası Nedir?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Mayası Nedir?

Kefir tıpkı ayran gibi bir çeşit yoğurt içeceğine benzeyen fermente edilmiş bir kültür ürünüdür. Kefir tıpkı ekmek gibi maya içermektedir. Ayrıca kefir, yoğurt gibi süt proteini ve faydalı bakterileri de içerir. Bu karışım kefire mayhoş tadını verir. Kefir yapımı sırasında bazı kişiler süt ürünlerini kullanmak istemedikleri için Hindistan cevizi sütü, keçi sütü, pirinç sütü ya da Hindistan cevizi suyu da kullanmaktadır. Kefir oda sıcaklığında fermente edilerek yapılır ancak yoğurt ilk olarak kaynatılır daha sonra soğuyup mayalanması için bekletilir. Kefir sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı probiyotiklerden bol miktarda bulundurmaktadır ve birçok dahiliye doktoru da gerekli gördükleri zaman hastalarına kefir içmeyi önermektedir.

 

Kefir yabancılar arasında da sindirim sistemine olan mucizevi faydaları ile bilinen bir içecek haline gelmiştir. Kefir antibakteriyel bir üründür. Zararlı bakterilerin gelişimini engellemektedir. Kemik sağlığı ve osteoporoz riski açısından kefirin olumlu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Tam yağlı kefir ayrıca K2 vitamini de içerir ve bu vitamin kemiklerde çatlak riskini azaltabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da kefirin kalsiyum alımını arttırdığını gösterir. 

 

Kefir gibi probiyotik ürünler, bağırsak florasında bulunan yararlı bakterilerin oluşturulmasına yardımcı olabilir. Bu durum kefirin ishal problemleri üzerinde yüksek miktarda etkili olabilmesini sağlar. Biliyorsunuz ki  probiyotiklerin ve probiyotik içeren yiyeceklerin sindirim rahatsızlıklarını hafifletebileceğini gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Bu sorunlara huzursuz bağırsak sendromu, H. pylori bakterisinin oluşturduğu ülser iltihaplanmaları ve daha fazlası dahildir.

 

Kalın Bağırsak Poliplerine En İyi Tedavi: Kefir

 

 

Dr. Aidin SALİH Son Söz 1 Kitabında Kefir hakkında çok enterasan aşağıdaki bilgileri veriyor: 

""" Ben bayan bir hastama kefir ve mayasını vererek günde iki defa bir tatlı kaşığı maya tüketmesini söyledim. Kendisi sabah akşam bir çorba kaşığı alarak bütün mayayı tüketmiş. Daha sonra bana gelerek kalın bağırsak poliplerinin döküldüğünü ve onları topladığını söyledi. Ben kefirin kalın bağırsak poliplerini düşürdüğünü görünce hayret ettim. Kefir, bütün iç organlardaki polipler için etkilidir. Kefirin kendisi içilir ama onun mayasını da içmek gerekir.  Onun mayası pirince benzer ve çok fazla çoğalır. Kefirin mayalanma süresi miktarına göre değişmekle birlikte 12-14 saattir. Eğer hava soğuk olursa mayalanma süresi 24 saat olur. Hava kabarcıkları çıkmaya başlayınca ise alkol oluşmaya başladığı için içilmez. O zaman ondan sadece ayran yapılabilir. """

 

""" Çünkü siz ayran yaparken onu karıştırdığınız için gazı çıkar ve alkol uçar. Kefir mayası sabah akşam bir tatlı kaşığı içilir. Ama başta örneğini verdiğim bütün polipleri dökülen o kadın sabah akşam bir çorba kaşığı içmişti. Her kan grubu kefir ve kefir mayası tüketebilir. Kefir, kan grubu 0 için de etkilidir ama en çok A ve AB grupları için etkilidir."""

 

Kefir Nasıl Yapılır?

 

1-2 yemek kaşığı (14-28 gr) kefir tanesini bir kavanoza koyun. Bu kefir tanelerini ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok kültürlenip artacaklardır. Kavanoza 1 litre süt ekleyin. Sütü organik olmalıdır.  Sütü kaynatın ( yoğurt gibi mayalanır) fakat yoğurt yaptığımızdaki gibi süt sıcak değil ılık olmalıdır.  Kavanozun kapağını kapatın ve 12-14 saat arasında oda sıcaklığında bekletin. Kefir topaklaşmaya başladıktan sonra içerisindeki tanecikleri süzüp kefiri içebilirsiniz.