Hamsi Nedir? Hamsinin Faydaları Nelerdir?

Hamsi Nedir? Hamsinin Faydaları Nelerdir?

 

 

Hamsinin faydaları arasında kalp sağlığını destekleme, hücre ve doku onarımını destekleme, cildi güçlendirme, kemik sağlığını destekleme, kilo vermeyi teşvik etme, toksisiteyi önleme, göz sağlığını destekleme, iyi bir b3 vitamini kaynağı, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olma ve sindirimi iyileştirme sayılabilir.


Hamsi, dünya çapında kırmızı etin yerine iyi bir alternatif olarak yenen ünlü minik balıklardır. Bu özel balık türü, cildinizi beslemekten görme duyunuzu korumaya kadar birçok sağlık yararı sağlar. Hamsi, kemiklerinizi güçlendiren fosfor ve kalsiyum gibi makro besinler açısından zengindir. Özellikle yaşla birlikte kalsiyum içeriğinde düşüş anlamına gelen yeniden şekillenme sırasında çok faydalıdır.


Küçük boyutlarına rağmen hamsi, temel besin maddeleri ve tatlar açısından zengin olarak kabul edilir. Proteinlerle dolu minik su canlısı, sağlıklı yağlar tüketmek için harika bir kaynaktır. 

 

Hamsi Nedir?

 

 

Engrauildea ailesinden küçük, yaygın bir yem balığıdır. Özellikle İtalya kıyılarında bulunan hamsi, deniz suyunun sakinleridir. 7 cinse ayrılan minik su canlısı, Hint, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında bulunan 145'ten fazla türe sahiptir.


Bir besin maddesi olarak kabul edilen hamsi, yalnızca lezzetli içeriği için değil, aynı zamanda bir dizi sağlık yararı için çok sayıda kültürel mutfakta önemli bir bileşen haline gelmiştir.

 

Hamsilerin Besin Yoğunluğu

 

•    Doymuş Yağlar %0
•    Potasyum %108
•    B12 Vitamini %8
•    Demir %18
•    Protein %65
•    Magnezyum %4
•    Niasin 20%
•    Selenyum 15%
•    Fosfor %5
•    Kalsiyum %15

 

Hamsinin Faydaları

 

 

1. Kalp Sağlığına İyi Gelir

 

Hamsi üzerinde yakın zamanda yapılan araştırmalara göre balık, LDL kolesterolü düşürmede önemli bir rol oynayan iyi miktarda çoklu doymamış yağ içerir. Yüksek düzeyde kötü kolesterol, kalp durması ve ateroskleroz ile ilişkili riski artıran atardamarlarda yağ biriktirir. Hamsideki önemli miktarda Omega-3 yağ asitleri, sağlıksız kolesterolün kan damarlarında birikmesini engeller ve onu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olur.

 

2. Hücre ve Doku Onarımı Sağlar


Bir dizi çalışma, bu protein açısından zengin balığın hücre metabolizması işlevini iyileştirmeyle bağlantısını göstermiştir. Hamsi, önemli miktarda amino asit ile vücut hücrelerinin ve dokularının işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Yapı taşları, işlevlerine fayda sağlamanın yanı sıra, bağ dokularını onarır, hücreleriniz ve dokularınız için bir büyüme merkezi haline gelir.

 

3. Cilt Bakımı

 

Cildinizin doğal ışıltısını artıracak bir şey arıyorsanız, beslenmenize hamsi eklemek en iyi seçeneklerden biridir. Minik deniz ürünleri iyi bir yağ asidi, HDL kolesterol, C vitamini ve B12 vitamini kaynağı olduğu için cildinizi nemli tutar, doğal nemi emmesini ve muhafaza etmesini sağlar. Ayrıca, hamsideki selenyum, sivilceleri önlemenize ve pürüzsüz bir cildi korumanıza yardımcı olan bir diğer önemli besindir. Erken yaşlanma belirtilerini daha da azaltır ve güneş yanıklarına karşı koruma sağlar.

 

4. Kemik Sağlığı

 

Kalsiyum ve fosfor , kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunan makro besinlerdir. Bu temel besinlerin her ikisi açısından da zengin olan hamsi, kemikleriniz için sayısız sağlık yararı sağlar. Güçlü kemikler oluşturmayı ve osteoporoz gibi zayıflatıcı kemik koşulları riskini önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca hamsideki A vitamini ve kalsiyum, kemik bozulması veya diğer kemikle ilgili hastalıklardan muzdarip insanlar için ideal olan kemik büyümesini artırır.

 

5. Kilo Kaybı

 

Deniz ürünleri, özellikle balık, insanların kilo vermek için tercih ettiği besin grubudur. Bu konuda hamsi protein açısından zengindir ve düşük kalorilidir. Az bir kısmını yemek daha tok hissetmenizi sağladığından kilosu olanlar için ideal bir seçimdir. Sadece aşırı yemeyi engellemekle kalmaz, aynı zamanda kilonuzu artırmadan vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri sağlar.

 

6. Toksisiteyi Önler

 

Son zamanlarda yapılan çalışmalardan bazıları, büyük balık yemenin vücuttaki cıva ve diğer toksinlerin seviyesini nasıl artırdığı su yüzüne çıktı. Daha küçük balıklar, özellikle küçük boyutları ve daha kısa ömürleri nedeniyle nispeten daha az miktarda çevresel toksin içerir. Bu nedenle yeterli miktarda hamsi yemek, büyük balık yemekten daha güvenlidir ve ayrıca daha fazla besinsel faydası vardır.

 

7. Göz Sağlığı

 

Hamsi, iyi bir göz sağlığını korumak için önemli bir bileşen olan A vitaminini içerir. Hamsi balığı, vücuttaki A vitamini seviyesini artırmanın uygun bir yoludur ve aynı zamanda makula dejenerasyonu, göz bozulması ve katarakt semptomlarını azaltmanıza yardımcı olur.

 

8. İyi Niasin Kaynağıdır (Vitamin B-3)


Bazı son araştırmalara göre, hamsi porsiyonu başına yaklaşık yüzde 20 oranında niasin tüketebilirsiniz. Niasin, kolesterol seviyesini iyileştirmekten, kardiyovasküler hastalık riskini düşürmekten diyabet tedavisine kadar tonlarca sağlık yararına sahiptir. Bu nedenle, hamsiye geçiş, bu rahatsızlıkları önlemek için günlük niasin alımınızı iyileştirmenin kolay bir yoludur.

 

9. Demir Eksikliğini Önler

 

Daha önce de belirtildiği gibi hamsi bol miktarda demir içerir. Her 20 gramlık balıkta, erkek ve kadınlar için önerilen alım miktarını karşılamaya yetecek yüzde 12 demir içerir. Bunun yanı sıra demir, kandaki hemoglobin eksikliğini azaltmak için temel bir besin olarak kabul edilir. Kanınızın oksijeni vücudun hayati organlarına taşımasına yardımcı olur. Böylece, lezzetli balık, demir eksikliği ile ilişkili rahatsızlıkları uzak tutar.

 

10. Çocukların Büyümesine Yardımcı Olun

 

Hamsideki yeterli miktarda protein, aynı zamanda, çocuklarınızın doğal büyümelerini teşvik etmeleri için onu ideal bir yemek haline getirir. Hamsi sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda çocukların savunma mekanizmalarını güçlendirmek için yüksek besin değerine sahiptir. İyileşme yeteneklerini daha da güçlendirir ve vücutlarındaki besin içeriği ihtiyacını karşılar.

 

11. Sindirimi İyileştirir

 

Düzenli hamsi tüketimi, özellikle çocuklarda sindirim gücünü iki katına çıkarır. Bu deniz ürünlerinde bulunan amino asitler, midede hidroklorik asit ve diğer mide sularının üretimini uyarır, bunlar sindirim enzimlerini aktive eden başlıca elementlerdir. Bu da sindirimi ve metabolizmayı iyileştirir. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre, çocuklara haftalık olarak yeterli miktarda hamsi verilirse, mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık gibi sorunlarla mücadele etmelerine yardımcı olur.

 

Sonuç olarak, hamsi, sağlıklı bir yaşam sürmek için önemli olan makro besinlerin bir çeşididir. Proteinler, mineraller ve vitaminler açısından zengindirler ve kilo kaybı, göz bakımı, gelişmiş kalp sağlığı ve sindirim dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır.