ÖMÜR BOYU SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GENEL TAVSİYELER

ÖMÜR BOYU SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GENEL TAVSİYELER

Sağlığı korumak için neler yapmalıyız? diye sorulunca beslenme kurallarını anlatıyoruz. En başta sabah kahvaltısı ile en son 18.00 de  bir öğün olmak üzere iki öğünden fazla yememek. Yemek, kahvaltı ve meyveleri tek çeşit yemek. Sebze yemeklerinin yanında ev yoğurdu tüketilebilir. Her zaman sofranızda salata olabilir. Salatalara tuz katılmaz. Kan grubuna göre beslenmek, en önemlisi de karnımız tokken yememek. 

 

Sabah güneşin doğmasına 1 -2 saat kala uykudan kalkmak ve akşam güneşin batmasına 1 -2 saat kala uyumamak gerekir. Bu saatlerde uyuyanların uyku, yorgunluk, tembellik ve hastalığı çoğalır. Çünkü bu saatlarde vücut, sistemlerin dengeli olabilmesi için gerekli olan hormonları üretir. Uykuda ise bu süreç yavaşlar. Bu durum fiziksel, psikolojik ve ruhsal rahatsızlıklara yol açar. 

 

Her hastalığın temelinde yetersiz hazım veya hazımsızlık olduğu için,
zencefil, kekik, kimyon, mercanköşk, hardal, zerdeçal, kakule, çemen ve biberiyeyi sırayla devamlı kullanmak gerekir. Bunlar sindirimi kolaylaştırır, mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, bu organlardaki mikrofIorayı normalleştirir, iltihaplanma sürecini durdurur, gastrite, hatta H. Pylori enfeksiyonuna son verir.

 

Her KÜÇÜK lokmayı en az 25 kez çiğneyin. Diyelim ki; şişkinlik oldu. Hemen bir tatlı kaşığı udi hindi yağı için hem hazımsızlığa hem de şişkinliğe faydası olur. Rafine tuz, iyotlu tuz kullanmayın. Sadece kaya tuzu kullanın. Şeker olarak da kaya şekeri yâni nöbet şekeri kullanabilirsiniz. Beyaz undan hiç bahsetmeyeceğiz çünkü çok anlattık. 

 

 

Başağrısı, midede hazımsızlık, geğirme, ekşime varsa, tansiyon ve kan şekeri yükseliyorsa yapılacak en doğru şey kusmaktır. Kusmak için 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 bardak ılık suyu karıştırarak içmek yeterli olabilir. Kusmada zorlananlar, midenin üzerine ılık su torbası koyarak, iki parmağı ağza sokarak kusma hissi uyandırabilirler.  Ayda bir ya da iki defa kusmak ile mide temizlenir ve kuvvetlenir.

 

Yeşil sebzeyi çoğaltmak gerekir. Roka, çiğ ıspanak, hindiba, kereviz, maydonoz, semizotu gibi her türlü yeşilliği, havuç, kırmızı pancar, so­ğan, limon suyu ve zeytinyağı katarak, salata şeklinde her gün yemek gerekir. Kabız olmamaya dikkat etmek gerekir. Sıhhatli olmak isteyen biri, bü­yük abdeste çıkmadan ikinci bir yemek yememelidir. Karpuz, incir, greyfurt, üzüm gibi meyveler, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler bağır­sakları rahatlattığı için büyük abdeste çıkılmadığı zaman yemek olarak yenebilir. Bu kaideye ömür boyu riayet edilmelidir.

 

Her sabah taze sıkılmış sebze veya meyve suyu içmek, hergün meyve ve yeşil sebze yemeye devam etmek, kanı ve organları temiz tutar, kal­bi rahatlatır, huyu güzelleştirir, uyku ve yemeği azaltır, vücudun sağlı­ğını, kuvvetini ve canlılığını korur. Karpuz mevsiminde karpuzu tüm hastalıklara karşı büyük nimet olarak görmek, onu çekirdekleri ile yemek ve kabuğunun suyunu sıkarak gün­de 1 -2 çay bardağı içmek gerekir. Karpuz böbrek taşlarını düşürür, ka­raciğeri ve böbrekleri kuvvetlendirir ve temiz tutar.

 

Not:  Sebze ve meyvenin genetiğinin değiştirilmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

 

Doktor Aidin SALİH'in bir sözü ile bitirelim! "Beslenme ve yanlış yaşam tarzı değişmeden hiçbir şey değişmez."