Bağırsakta Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir? Bağırsakta Candida Mantarı Bitkisel Tedavisi Nedir?

Bağırsakta Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir? Bağırsakta Candida Mantarı Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Esas olarak Candida mantarı vücudun nemli bölgelerine yayılır. Bunlar kasık, koltuk altları ve deri kıvrımlarıdır. Ancak mantar, bağırsaklarda, genital bölgelerde ve ağızda da yuva yapabilir. Candida enfeksiyonunun veya başka bir maya mantarı enfeksiyonunun neden geliştiğini bilmek artık sizin için önemlidir. Ayrıca Candida enfeksiyonu olup olmadığını hızlı bir şekilde anlamak için semptomları bilmelisiniz.

 

Candida Mantar Hastalıklarının Nedenleri

 

 

Mayalar vücut içinde veya üzerinde çok hızlı çoğalırsa, candida enfeksiyonuna yol açabilir. Bu, sağlıklı insanlarda bile olur. İster deri ister mukoza zarları, ne yazık ki vücudun birçok yerinde maya tarafından kolonize olabilmektedir.


Dolaşımda birçok farklı maya türü vardır. Ancak özellikle yaygın olan bazı patojenler bulunur. Bunlar arasında Candida Albicans ve Candida Glabrata bulunur. Mantar olduğu tespit edilmişse, bu mutlaka bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Bazı nedenler şunlardır:


•    Zayıflamış bağışıklık sistemi
• Deri ve mukoz membranlarda değişiklikler
• Yetersiz buharlaşma ile artan terleme eğilimi
• Antibiyotik gibi ilaçlar almak
• Metabolik bozukluklar
• Diyabet
• Stres

Birçok insanın bağırsaklarında candida bulunur. Sağlıklı ve doğal bağırsak florası, karşılık gelen mantarlarla baş edebilir. Mantarlar diğer mikroorganizmalarla dengede olduğu sürece zararlı değildirler. Yalnızca mantar patojenlerinin aşırı göçü sorunlara yol açar.

 

Bağırsakta Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir?

 


Bağırsaklarda kuvvetli bir şekilde yayılan Candida durumunda, oldukça spesifik olmayan semptomlar ön plana çıkmaktadır. Aşağıdaki semptomlar, diğerleri arasında, bağırsak bölgesinde bir mantarı gösterebilir:

 

Kronik yorgunluk sendromu
Mide düzleşmesi
İshal
Yorgunluk
Kas ağrısı
İdrar yolu enfeksiyonu
Kötü koku

 

Dil beyazlaması da olur bağırsaklarda candida mantarı olursa. Bununla birlikte, semptomların aslında maya enfeksiyonundan kaynaklandığı kanıtlanmamıştır. Bunun yerine, başka bir nedenle olabilirler. Bağırsakta bir mantar saldırısı tespit edilirse, doktorlar bir mantar önleyici diyetin ardından tavsiyede bulunurlar. Çok düşük şeker içeriğine sahip gıdalardan oluşan mantar önleyici diyet, mantarı beslenmesinden mahrum bırakmaya yöneliktir. Genellikle dört haftalık bir süre yeterlidir.

 

Bağırsakta Candida Mantarı Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Eczanede, bazıları reçeteyle satılan ve bazıları ücretsiz olan ve genellikle işe yarayan bazı ilaçlar vardır. Cilt için mantar öldürücü veya büyümeyi engelleyen merhemler ve kremler vardır. Antimikotikler ayrıca vajina için tabletler ve fitiller şeklinde ve ağız için pastiller veya süspansiyonlar şeklinde mevcuttur. Nistatin, klotrimazol, mikonazol, siklopiroksolamin, flukonazol, itrakonazol ve amfoterisin B gibi aktif bileşenler kullanılır.


Mantarı tekrar kontrol altına almak ve her şeyi öldürmek için bu ilaçların belirli bir süre kesintisiz olarak kullanılması veya alınması gerekir. Aksi takdirde tekrar yayılabilir. Bitkisel ve doğal ilaçlar da hafif şikayetler için etkili olabilir, ancak her zaman bir doktora danışmalısınız. Candida için ev ilaçları, düzenli tedaviye ve özellikle bağırsak enfeksiyonuna destek olarak daha uygundur.


•    Sarımsak antifungaldir, ancak tansiyon düşüklüğü veya kan inceltici ilaçlarla birlikte aşırı tüketilmemelidir.
•    Elma sirkesi bağırsak florasının dengesini destekler ve ayrıca aşırı Candida istilasına karşı önleyici bir etkiye sahiptir.
•    Nar: İçerdiği tanen punikalajin mantarlarla savaşmaya yardımcı olabilir.
•    Tarçın, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, yüksek dozda tarçın içeren tarçın kapsülleri almak için her zaman bir doktora danışmalısınız.
•    Laktik asit bakterileri: Saat yönünde dönen laktik asit bakterileri bağırsak florasını dengede tutar. Yoğurt ve yağlı süt özellikle yararlıdır.
•    Çaylar: Anason, rezene, kimyon ve kişniş en iyi çay karışımı olarak bir araya getirilir. Eşit parçalar halinde hafifçe ezin ve bir çorba kaşığı üzerine 250 ml kaynar su dökün. Yaklaşık 10 dakika demlendirin ve tadını çıkarın. Tadı güzeldir ve bağırsakları rahatlatır.
•    Durulama solüsyonu olarak adaçayı, ağızdaki Candida enfeksiyonuna, ağız ve boğaz enfeksiyonlarına yardımcı olur.


Candida'yı Ortadan Kaldırmak için Yenilecek En İyi Beş Yiyecek

 

 

Candida'nın aşırı büyümesini minimumda tutmak için en iyi diyet, sağlıklı protein, yağ ve kompleks karbonhidratlar açısından yüksek olan diyettir. İşte Candida'yı yenmek için ilk beş besin grubu:

 

1. Protein

 

Tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta gibi hayvansal ürünleri ve fasulye, baklagiller, kabuklu yemişler gibi bitkisel ürünler tüketmek protein açısından önemlidir.

 

2. Taze Sebzeler

 

Özellikle ıspanak ve lahana gibi koyu yapraklı yeşillikler. Havuç ve patates gibi kök sebzeler ölçülü olarak yenebilir, ancak yediklerinde şekere dönüşecek karbonhidratlar içerdiklerinden dikkatli olmak gerekir. Dondurulmuş, konserve veya kavanozlanmış sebzeler yenebilir ancak ölçülü tüketilmelidir. Genel olarak taze her zaman en iyisidir.

 

3. Taze Meyveler

 

Günde 1-2 porsiyon taze meyve iyi lif, vitamin ve mineral sağlayacaktır. Bununla birlikte, meyve yedikten sonra gaz ve şişkinlik belirtileri fark ederseniz diyetinizden çıkarmanız gerekir.

 

4. Karbonhidratlar

 

Bazı insanlar diyetlerinde tam tahıl bulundurması gerekir. Tam tahılları yedikten sonra gaz, şişkinlik, mide ağrısı, kan şekeri düşmesi veya kilo endişeleriniz olursa, bunlardan kaçınmanız gerekir. Aksi takdirde, aşağıdaki gibi tahılları tüketebilirsiniz:
Yulaf
Arpa 
Kahverengi pirinç
Darı
Karabuğday
Kinoa

 

5. Yağlar 

 

Tüm hücrelerimiz, hücre zarını oluşturan bir dış yağ tabakasına sahiptir. Yüksek kaliteli yağlar yediğimizde bu zar daha sağlıklı ve optimum şekilde çalışır. İyi yağlar şunlardır:
•    Hindistancevizi yağı
•    Zeytinyağı (salamura yapıldığından zeytinlerden kaçının, fermente gıdalar kategorisine girer)
•    Avokado yağı
•    Ayçiçek yağı
•    Aspur yağı
•    Balık Yağı
•    Keten tohumu yağı
•    Chia tohumu

Doğru yiyecekleri yemenin yanı sıra bol su tüketmek de önemlidir. Günde 1-2 litre kaliteli su içmek, sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunacak ve mantar üremesini en aza indirecektir.