Vertigonun Doğal Yolla Tedavisi Nedir?
Yediğimiz yiyeceklerin sağlığımız üzerinde önemli etkileri vardır. Beslenme seçimleri, hastalık şekillerini ve ilerlemesini değiştirebilir veya etkileyebilir. Vertigonun doğal yolla tedavisi için diyet seçimlerindeki küçük bir değişiklik, vertigo atağı riskini ve ilişkili semptomlara neden olan rahatsızlığı azaltabilir. Bazı insanlar belirli yiyecekleri yedikten sonra baş dönmesi hissetmeye başlarken, bazıları ise diyete girdikten sonra baş dönmesi durumunda iyileşme yaşarlar.
Vertigo veya baş dönmesi, iç kulak, sinir sistemi veya beyindeki 40'tan fazla hastalığın neden olabileceği bir semptomdur. Baş dönmesinin gerçek nedenini teşhis testleri yaparak teşhis etmek çok önemlidir ve ardından uzman doktor, altta yatan hastalığa göre ilaçlar, rehabilitasyon tedavisi ve diyet yazabilecektir. Vestibüler bozukluklar iç kulaktan kaynaklanarak dengesizliğe veya baş dönmesine neden olur. Aynı zamanda görme veya işitme bozukluklarına da neden olabilir. Vertigo durumlarını yönetmek için vertigo nedenini teşhis etmek önemlidir. Baş dönmesi için en iyi yiyeceklerin hangileri olduğunu ve baş dönmesini tetikleyen yiyeceklerin neler olduğunu ve tamamen kaçınılması gerektiğini anlamak gerekir.
Yiyecekler Vestibüler Sorunları Nasıl Etkiler?
Vertigo, iç kulaktaki bazı sorunların bir sonucudur. Bir enfeksiyon, kalsiyum karbonat parçacıklarının (otolitler) yerinden çıkması gibi mekanik sorunlar, iltihaplanma, fonksiyonel bozukluklar, zayıf bağışıklık tepkisi, iç kulak basıncının artması vb. olabilir. Altta yatan patolojik durumlar, uygun ilaç ve tedaviye ihtiyaç duyar. Diyet değişiklikleri, tıbbi tedavinin etkisini artırabilir.
Vertigoya Etki Eden Yiyecekler
Bunlardan Kaçının:
Baş dönmesi durumları yaşıyorsanız, işte baş dönmesi ile kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesi:
• Konsantre içecekler ve soda gibi şeker veya tuz içeriği yüksek olan sıvıları tüketmekten kaçının. Bunlar vertigoyu tetikleyen besinler.
• Kafein, kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri ve kolalarda bulunur. Baş dönmesi sorunu yaşayan kişinin kulağındaki çınlama hissini artırabilir. Kafeinin, hücrelerin daha kolay uyarılmasını sağlayan hücre depolarizasyonuna neden olduğu bildirilmiştir. Meniere hastalığı ve vestibüler migren hastalarında kafein alımı düzenlenmelidir. Vestibüler migren diyetinde kafein kesinlikle kısıtlanmıştır.
• Tuz, sıvı dengesini ve basıncını etkileyerek vücutta fazla sıvının tutulmasına neden olur. Diyetteki yüksek tuz, vestibüler sistemin iç homeostazına müdahale eder. Meniere hastalığı ve vestibüler migren hastalarından tuz alımlarını sınırlamaları istenir. Soya sosu, cips, patlamış mısır, peynir, turşu ve konserve gibi sodyum yönünden zengin yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Normal tuzunuzu düşük sodyum tuzu ile değiştirebilirsiniz, çünkü sodyum vertigo şiddetlendirmede ana suçludur.
• Nikotinin kan damarlarını daralttığı bilinmektedir. Vasküler daralmaya bağlı olarak ortaya çıkan vestibüler problemler, nikotin alımı / sigara içimi ile daha da kötüleşecektir. Nikotin beyne giden kan akışını azaltır ve vestibüler kompansasyonla iyileşmeyi engeller.
• Alkol metabolizmayı olumsuz etkiler, vücudu kurutur. Metabolitleri iç kulağa ve beyne zararlıdır. Alkol, vertigo eğilimli bir kişide şiddetli vertigo atağını, migreni, kusmayı ve bulantıyı tetikleyebilir. Alkol, beynin merkezi işleyişine müdahale ederek vestibüler kompansasyonu engelleyebilir ve bilişsel işlevleri etkileyerek hastanın iyileşmesini olumsuz yönde etkileyebilir. İç kulak sıvı dinamiklerini değiştirerek vertigoyu da kötüleştirebilir. Şarap ise migren ataklarının bilinen bir tetikleyicisidir.
• İşlenmiş et yemek, baş dönmesi yaptığından kaçınılması gereken yiyeceklerden bazılarıdır.
• Ekmek ve hamur işleri, baş dönmesi durumlarını tetikleyebilir.
• Vertigo diyetine girdiğinizde kızarmış yiyeceklerden tamamen kaçınılmalıdır.
• Turşu ve fermente gıdalar, vertigo semptomlarını şiddetlendirebilir.
Yukarıdaki yiyeceklerin baş dönmesine yol açan koşulları kötüleştirdiği gösterilmiştir. Bu gıdalardan kaçınmak, durumunuzu dengelemeye yardımcı olabilir.
Dr. Aidin SALİH'in şu sözünü hatırlayalım: "Beslenme Değişmeden Hiçbir Şey DEĞİŞMEZ!!!"
Vertigo İçin Doğal Yöntemler
Antiinflamatuar ve detoksifiye edici yiyecekleri beslenmenize dahil edin. İç kulaktaki dokunun şişmesini azaltır, hücreleri onarır ve sağlıklı hücre yenilenmesini sağlar.
• Bol su için ve susuz kalmayın.
• Potasyum açısından zengin; domatesler vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olur. Diyetinize domates ekleyin, baş dönmesi tedavisi için en iyi yiyeceklerden kabul edilir.
• Bunlar antioksidanlar, mikro besinler açısından zengindir ve aynı zamanda antiinflamatuardır. Fındık, vitamin açısından zengin olduğu için vertigo için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilmektedir. Kuruyemişler vücuttaki ve iç kulaktaki kan dolaşımını iyileştirir, böylelikle aşırı sıvı nedeniyle oluşan iç kulak basıncını azaltır. Bununla birlikte, vestibüler bir migrende kuruyemişlerden kaçınılmalıdır.
• Zencefil mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi baş dönmesi ile ilişkili semptomları hafifletebilir. Zencefil kökleri, vertigo için en iyi yiyecekler olarak kabul edilir. Günlük zencefil çayı içmek vertigo tedavisinde oldukça etkilidir. Zencefil şeker hastalarına ve kan sulandırıcı ilaçlara müdahale ettiğinden bu hastalar için tavsiye edilmez.
• B ve C Vitamini, Çinko, Magnezyum yönünden zengin besinler sinir hasarını düzeltmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.
• Hem bal hem de elma sirkesinin beyindeki kan akışını artırdığı bilinmektedir. Baş dönmesi semptomlarını tedavi etmek için iki ölçek bal ve bir ölçek elma sirkesi tüketin.
Burada listelenen yiyecekler bazı insanlara rahatlama sağlayabilir. Herkes farklı yiyeceklere farklı tepki verir.
Vertigonun doğal yolla tedavisi için, baş dönmenizi tetikleyen yiyecekleri listeleyen bir günlük tutmanız size yardımcı olabilir. Yavaş yavaş, baş dönmesini önlemek için kişiselleştirilmiş yiyecekler listesine sahip olabilirsiniz.