İnme ( Felç) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Felç Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnme, beyindeki kan akışında ani bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda apopleksi, felç, veya serebral hakaret olarak da adlandırılır.
Beyindeki akut dolaşım bozukluğu, beyin hücrelerinin yeterli oksijen ve besin almaması anlamına gelir. Bu şekilde ölürler. Beyin fonksiyonlarındaki yavaşlama, uyuşma, felç, konuşma veya görme bozuklukları ile sonuçlanabilir. Hızlı tedavi ile bazen tekrar düzelebilirler; diğer durumlarda kalıcı olurlar. Şiddetli bir inme de ölümcül olabilir.
Çocuklarda Felç
İnme genellikle yaşlıları etkiler, ancak genç yaşta da ortaya çıkabilir. Anne karnındaki doğmamış çocuklar bile felç geçirebilir. Olası nedenler arasında örneğin pıhtılaşma bozuklukları, kalp ve damar hastalıkları yer alır. Bazen bulaşıcı bir hastalık da çocuklarda felce neden olur.
İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?
İnme belirtileri, beynin hangi bölgesinin etkilendiğine ve inmenin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Akut halsizlik, uyuşma ve felç sıklıkla vücudun bir tarafında görülür. Örneğin ağzın köşesinin ve göz kapağının bir tarafa sarkması veya hastanın artık bir kolunu hareket ettirememesi gerçeğiyle anlaşılabilir. Felç beynin sağ tarafında meydana gelirse vücudun sol tarafı etkilenir ve sol beyinde olursa vücudun sağı etkilenir.
Genellikle inme belirtileri şunlardır:
• Özellikle kol veya bacakta ani tek taraflı felç (hemiparezi) veya başka bir neden olmaksızın güç azalması
• Kol, bacak, yüz bölgesinde tek taraflı uyuşma (karıncalanma hissi), ağzın tek taraflı sarkması, yüzün bir tarafında felç olması
• Geçici körlüğe kadar görme bozuklukları (bulanık, çift veya bozulmuş görme)
• Konuşma bozuklukları (geveleyerek konuşma, kelimelerin veya hecelerin tekrarı, uzun duraklamalar) konuşma yeteneğinin kaybına kadar gider.
• Kendini ifade etme yeteneğinin azalması (ilgili kişi artık ne istediğini söyleyemez veya anlamsız bir şekilde kendini ifade edemez)
• Ani dengesizlik ve baş dönmesi
• Bilinçsizlik
• Şiddetli baş ağrıları (aniden ortaya çıkar ve neredeyse dayanılmazdır)
Felç için kullanılan bitkisel ve doğal yöntemler felcin türene göre değişebilir. Genellikle kabul gören ev ilaçları, bitkiler ve egzersizler şunlardır:
Akupunktur
Akupunktur, yüzyıllardır kullanılan alternatif bir tedavidir. Çin gibi ülkelerde inme yaşayanlar üzerinde kabul gören bir uygulamadır. Akupunkturun, kan akışını artırdığına inanılıyor. Bu nedenle, kan akışındaki artışın kaslara işlev getirmeye yardımcı olması sebebiyle felç durumlarında sıklıkla kullanılır. Aynı şekilde denge sorunları ve dil problemlerinde de kullanılır. Bazı araştırmalar aslında akupunkturun yararlı olduğunu kanıtlamış olsa da, bu çalışmalar genellikle küçük çaplıdır. Akupunkturu felç geçirenlere geleneksel bir tedavi olarak tamamen önermek için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Yoga
Yoganın felçte çok olumlu sonuçları var. 1 saat boyunca sürekli olarak pratik yapın ve anında sonuçları göreceksiniz. Felci tedavi etmenin en iyi yollarından biridir.
Aküpresür
Felçte rahatlamak için yüzük parmağının üst kısmına bastırın. Felç sol taraftaysa. Sol yüzük parmağınıza basın ve tersini yapın.
Sarımsak
Sarımsak, felci tedavi etmek için başka bir etkili ev ilacıdır. 5 ila 6 adet sarımsak alın ve ezin. Şimdi içine iki kaşık bal ekleyin. Bu karışımı her gün alın ve iki ay içinde felçten kurtulabilirsiniz. Ayrıca süt ile birlikte 5-6 adet sarımsak kaynatın ve günlük olarak alın. Bu, tansiyonunuzu kontrol edecek ve etkilenen kısım da canlanacaktır.
Hardal Yağı
Hardal Yağı felç tedavisinde çok etkilidir. Vücudun etkilenen kısmına hardal yağı sürün. Hardal yağı yerine Ghee de kullanabilirsiniz.
Çörek Otu Yağı (Nigella Sativa Yağı)
Çörek otu yağını ılık ve vücudun etkilenen bölgesine hafifçe masaj yapın. Ayrıca her gün iki ila üç kaşık çörek otu yağı alın. 30-45 gün içinde durumdaki olumlu değişikliği göreceksiniz.
Karabiber
Felci tedavi etmenin başka bir etkili yoludur. Bu yöntemde 50–60 gram karabiber alıp 250 ml Hardal Yağı ile kaynatın. Bu yağı ılık hale getirin ve etkilenen bölgeye hafifçe uygulayın. Bu yöntem size kısa sürede rahatlama sağlayacaktır.
Zencefil
Zencefil felci iyileştirmede çok faydalıdır. 5 gram Öğütülmüş zencefil alın. 50 gram hardal yağında 10 dakika ısıtın. Ayrıca içine 2 gram toz kafur ekleyin. Bu karışım yağını etkilenen bölgeye nazikçe masaj yapmak için kullanın. Birkaç gün içinde rahatlığı yaşayacaksınız. Bu yağ aynı zamanda Artrit için de faydalıdır.
Sumak
1 çay kaşığı sumak yaprağını 1 bardak kaynar su ile birlikte 1 saat boyunca bekletip süzün. Günde 3-4 defa 1 çorba kaşığı için.
Kekik
Kekik banyosu yapmak felce iyi gelir. 10 litre suya 7 avuç ot atmanız, 5 dakika kaynatmanız gerekir. Durulanmadan hemen önce banyo suyuna dökmeniz yeterlidir.
Felç İçin Beslenme Önerileri:
• Her zaman taze yiyecekler yiyin. Soğuk yiyeceklerden kaçının.
• Acı, asitli veya keskin gıdalardan kaçının.
• Tatlı, ekşi ve tuzlu yiyecekleri dahil edin.
• Kuruyemişler günlük diyetinize dahil etmek için çok iyi seçeneklerdir. Kavrulmamış olmalıdır.
• Beslenmenizde pirinç ve buğday ürünleri tüketmek doğru olsa da arpa, darı ve çavdardan uzak durun.
• Et yerken beyaz eti tercih edin ve kırmızı etlerden uzak durun.
• Günlük beslenmenizin bir parçası olarak bol miktarda havuç, pancar, bamya ve kuşkonmaz tüketin.
Her zaman sloganımız (Dr. Aidin SALİH'in dediği gibi): Beslenme Değişmeden Hiçbir Şey DEĞİŞMEZ!
Yukarıdaki bu slogan her dâim geçerli fakat felç geçiren hastamızın iyileşmesini istiyorsak beslenmesine âzami dikkat etmeliyiz. Doğal olmayan ( beyaz ekmek dâhil ) besinler tüketirse, karışık, hazır ve katkılı yemekleri tüketirse, iyi çiğnemez ise, iştahı gelmeden öğünlerini kısa aralıklarla yerse felç tedavi olmaz.