Meme Kanseri İçin Bitkisel Tedavi Ve Doğal Yöntemler Nelerdir?

Meme Kanseri İçin Bitkisel Tedavi Ve Doğal Yöntemler Nelerdir?

 

Meme kanseri, tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Meme kanserinin önlenmesi, tedavisinden daha iyidir. Meme kanseri oluşumunun altında yatan moleküler varyasyon nedeniyle, kemoterapi veya radyoterapi kullanılarak tedavi olmak, sıklıkla istenmeyen yan etkilere yol açar. 


Bitkiler ve özleri, neredeyse her hastalığın tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bitkisel ürünler, düşük toksisiteleri nedeniyle kanser tedavisinde güvenilir olabilir. Ayrıca bitkisel ilaçlar meme kanserinden muzdarip kadınların çoğunluğu tarafından kolay bulunabilirliği ve satın alınabilirliği nedeniyle kolayca kabul edilmektedir. Son on yılda, çok sayıda bitkinin ve bunların bileşiklerinin göğüs kanseri hücrelerine karşı ümit verici antikanser etkiler gösterdiği bildirilmiştir. Bununla birlikte, göğüs kanseri tedavisi üzerindeki yararlı etkileri, randomize klinik deneylerin olmaması nedeniyle hala kesinleşmemiştir. Bu yazımızda, bazı bitkisel ürünlerin göğüs kanserinin önlenmesi veya tedavisi için yararlarından bahsedeceğiz. 

 

Meme Kanseri Nedir?

 

 

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedenidir ve küresel olarak büyüyen bir sağlık sorunudur. Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık dörtte birini oluşturan kadınlar arasında en sık teşhis edilen kanser türüdür. 


Kanserin başlangıcı, birkaç ardışık moleküler olayın bir sonucudur. Bunlardan en yaygın olanı, hücre bölünmesini, çoğalmasını ve büyümesini tetikleyen veya tüm bu moleküler olayların sona ermesini işaret eden bir proteini kodlayan DNA molekülündeki mutasyondur. Bu nedenle, DNA'ya veya hücre döngüsünü düzenleyen bir proteine ​​verilen hasar, hücrelerin kontrolsüz bölünmesine ve büyümesine yol açabilir, bunun sonucunda kanser ortaya çıkar. Apoptoz düzensizliği, proliferasyon, anjiyogenez ve metastazla sonuçlanan moleküler değişikliği içeren hiperproliferatif bir hastalıktır.


Göğüs dokusundaki bir hücre kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başladığında, kanser büyüyebilir, sağlıklı dokuyu istila edebilir ve metastaz olarak bilinen şeyi oluşturabilir. Meme kanseri, hemen hemen tüm diğer kanser türlerinden daha çeşitlidir. Bazı meme kanseri türleri yavaş gelişir ve metastaz yapma eğilimi azdır.

 

Meme Kanseri Sıklığı

 

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ama pek çoğunun bilmediği şey: Erkekler de meme kanserine yakalanabilir! Ancak bu nadiren olur. Her sekiz kadından biri hayatı boyunca meme kanserine yakalanabilir (yaşam boyu risk). Erkekler için bu oran 800'de bire denk gelir.


Kadınlar için ortalama başlangıç ​​yaşı yaklaşık 64, erkekler için yaklaşık 72'dir. Hastaların yaklaşık dörtte biri meme kanserinden ölüyor. Bununla birlikte, iyileşme şansı son yıllarda daha yüksektir. 

 

Meme Kanseri Belirtileri

 

Meme kanseri belirtileri arasında meme dokusunda yumrular, sertleşme ve meme ucundan sulu veya kanlı salgılar bulunur. Meme kanseri, meme ucunun veya göğüs derisinin bir kısmının içe doğru çekilmesinin nedeni de olabilir. Bu tür değişikliklerin arkasında bazen nispeten zararsız nedenler vardır. Bununla birlikte, şikayetlerinizi daima bir doktor tarafından açıklığa kavuşturun.

 

Meme Kanseri İçin Doğal Tedavi Önlemleri

 

Ameliyat, kemoterapi vb. ile meme kanseri tedavisine ek olarak, diğer önlemler yardımcı olabilir. Bazıları tedavinin yan etkilerini önlemek veya hafifletmek için kullanılır. Örneğin kemoterapi sıklıkla mide bulantısı ve kusmayı tetikler. Antiemetikler adı verilen özel ilaçlar buna karşı yardımcı olur. Genellikle kemoterapi öncesinde ve sırasında verilirler. Sonuç olarak, geçmişte daha yaygın olduğu ve birçok kişinin hala korktuğu gibi, artık birçok durumda kusma meydana gelmemektedir.


Ayrıca akupunktur mide bulantısı ve kusmayı hafifletebilir. İğnelerin hedefe yönelik yerleştirilmesi, kanser hastalarında kalıcı bitkinlik ve yorgunluğa (halsizlik) karşı sıklıkla önerilmektedir.


Yoga ayrıca stres, anksiyete, depresyon ve bitkinliğe (yorgunluk) karşı yardımcı olabilir ve kanser hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilir.


Spor yapmak ve egzersiz yapmak da önemlidir. Vücudunuzun ne kadar kaldırabileceğinden emin değilseniz, doktorunuza danışın.

 

Meme Kanseri İçin Şifalı Bitkiler

 

Bazı hastalar şifalı bitkilerle meme kanseri tedavisini desteklemektedir. Bu sadece bazı durumlarda mantıklıdır. 


Hastalar şişkinlik hissettiğinde rezene çayı yardımcı olabilir. Karayılan otu özleri, örneğin anti-hormon tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sıcak basmaları hafifletebilir. Bununla birlikte, şu ana kadar olası yan etkiler veya kanser tedavisi ile etkileşimler hakkında çok şey bilinmemektedir.


Ökseotu özlerinin meme kanserine (ve diğer kanser türlerine) çeşitli şekillerde yardımcı olduğu söylenir. Tümöre karşı etkisi, nüksü önlemesi ve kemoterapiye toleransını iyileştirmesi söz konusudur. Ancak, bu etkiler henüz kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bazı hastalarda, genellikle deri altına enjekte edilen bitkisel preparata karşı alerjik bir reaksiyon da vardır. Ek olarak, ökse otu özlerinin devam eden tümör tedavisini etkileyip etkilemediği açık değildir.


Brokoli ve Brüksel lahanasında bulunan sülforafan bileşeni tümör büyümesini engelleyebilir. Brokoli, kükürt içeren bir bileşik olan sülforafan bileşenini içerir. Deneylerin gösterdiği gibi, madde, sözde tümör baskılayıcıların işleyişini bozan bir enzime etki eder. Sonuç olarak, bu kanser inhibitörleri tam etkisini yeniden geliştirebilir.  Heidelberg Üniversite Hastanesi'ndeki bilim adamları, laboratuardaki hücre kültürlerinde sülforafanın kanseri önleyici bir etkiye sahip olduğunu tespit etmişlerdir.

 

Tüketilmesi Uygun Olmayan Besinler
 


* Alkol ve asitli içecekler
* Hamur tatlıları
* Acı baharat
* Süt
* Kahve (az içilmesi gerekir)
* Salam, sosis, sucuk ve pastırma
* Katı yağ
* Kızartmalardan kaçınmak
* Tropik meyvelerden uzak durmak gerekir, (Kivi, Mango, Ananas, Muz)
 
Meme kanseri bitkisel tedavisine başlamadan önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Çünkü kullandığınız ilaçlar ile uyuşmama durumu olabilir.

 

Daha önce sitemizde yayınlanan Dr. Aidin SALİHin görüşlerini anlatan "" Tümör ve Kanser "" yazımızı da tavsiye ediyoruz.