Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

 

Altın rengi ve domatese benzer görünümüyle altın çilek bazı yörelerde atıştırmalık olarak yenir. Bu meyvenin de bazı potansiyel sağlık yararları olabileceğine dair kanıtlar vardır. Altın çileğin faydaları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

 

Altın çilek nedir?

 

Physalis periviana olarak da bilinen altın çilek, mini domatese çok benzeyen bir meyvedir.


Altın çilek, And Dağları'ndan gelmektedir ancak şu anda Tayvan, Hindistan ve Büyük Britanya gibi yerlerde de yetiştirilmektedir. Bu meyve genellikle taze veya kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca reçel, turşu ve puding haline getirilebilirler.


Bu lezzetli, küçük mücevherler ekşi lezzetiyle biliniyor. Her lokması da fayda doludur. Küçük boyutuna aldanmayın, çünkü bu besleyici meyvenin sağlık için inanılmaz faydaları vardır.

 

İşte altın çileğin en önemli faydaları:

 

 

•    Bu lezzetli meyvelerde A Vitamini ve C Vitamini bulunur. Altın çilek, hastalıklardan korunmanıza ve vücudunuzdaki her sistemin işlevini artırmanıza yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Altın çilek soğuk algınlığı ve grip mevsimi boyunca güçlü kalmanıza yardımcı olacaktır.

 

•    Meyvenin en şaşırtıcı ve benzersiz özelliklerinden biri de vitanolide içeriğidir. Vitanolide, adrenal sisteminizin sağlığını iyileştirerek vücudunuzun strese uyum sağlamasına yardımcı olan, doğal olarak oluşan bir adaptojendir. Bu da kaygı ve sinirlilik duygularını azaltabilir. 

 

•    Her bir tohumun % 25'i saf proteindir ve diğer tohumlara ve sert kabuklu yemişlere kıyasla oldukça yüksektir. Badem % 13 protein ve ceviz sadece % 8'dir. Yüksek proteini, yeni hücreler oluşturmaya ve kasları onarmaya yardımcı olur. Altın çilek, antrenman sonrası, yürüyüş öncesi veya sadece acıktığınızda harika bir atıştırmalıktır.

 

•    Eski İnka kültürü, şifalı bir gıda olarak altın çileği oldukça fazla kullanmıştır. Modern araştırmalar, altın çileğin güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. İltihap, kas sertliği, yorgunluk, bronşit, astım, egzama, şiş eklemler ve baş ağrıları gibi birçok rahatsızlığın ortak nedenidir. Enflamatuar rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olmak için günlük beslenmenize altın çileği ekleyebilirsiniz.

 

•    Bu küçük altın çilekler güçlü detoksifiye edicilerdir. Karaciğeri ve böbreği besler. Her iki organ da toksinlerin vücuttan atılmasında kritik bir rol oynar. Vücudunuzda ne kadar az toksin varsa, kendinizi o kadar canlı hissedersiniz!

 

•    Altın çilek, polifenoller ve karotenoidler dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan dozu sağlar. Bu antioksidanlar, dejeneratif hastalıklara yol açabilecek hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşır. Zamanla kanser gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için düzenli olarak altın çileği kullanın.

 

•    Altın çilekte bulunan bazı bileşikler, karbonhidratlardaki basit şekerlerin parçalanmasını ve alımını yavaşlatır. Bu nedenle altın meyvelerin tüketimi, vücudun ve kan dolaşımının şekerle dolmasına izin vermez. Aynı zamanda insülin reseptörlerinin uygun şekilde düzenlenmesini sağlar.

 

Altın Çilek Nasıl Tüketilir?

 

Taze ve kurutulmuş altın çilek, pazarlardan, manavlardan, marketlerden ve internetten satın alınabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilebilecek çok yönlü bir meyvedir:

 

•    Atıştırmalık olarak çiğ tüketilebilir.

•    Onları bir meyve salatasına ekleyebilirsiniz.

•    Onları bir smoothie haline getirebilirsiniz.

•    Püre haline getirip yiyebilirsiniz.

•    Tahıl salatasına karıştırabilirsiniz.

•    Yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

 

Olası yan etkileri

 

Altın çileğin tüketilmesi güvenlidir, ancak olgunlaşmamış altın çileğin, patlıcangillerdeki sebzelerde doğal olarak bulunan ve bir toksin olan solanin içerdiği unutulmamalıdır.


Solanin, kramp ve ishal gibi sindirim rahatsızlığına neden olabilir ve nadir durumlarda ölümcül olabilir. Bir kobay araştırmasında, altın çileklerin bir bileşeni olan solanine odaklanıldı ve normal 100 mg / kg dozaj yerine 400 veya 800 mg / kg'lık bir dozajın toksisiteye yol açtığı bulundu. 


Güvenli bir şekilde tüketmek için, tamamen olgunlaşmış altın çilekleri tercih etmeyi unutmayın.