Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Karın Şişkinliği Bitkisel Nasıl Geçer? Karın Şişkinliğine İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Karın Şişkinliği Bitkisel Nasıl Geçer? Karın Şişkinliğine İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

 

Karın şişkinliği, dolgunluk hissi veya karın genişlemesi anlamına gelir. Genellikle gastrointestinal sistemin normal işlevindeki bozukluktan kaynaklanır ve bağırsak gazında artışa neden olur.


Bağırsaktaki gaz, çok fazla hava yutulması, aşırı üretim veya tıkanma nedeniyle bozulmuş emilim ile arttırılabilen çok sayıda farklı bileşenin bir karışımıdır. Fazla gaz, şişkinliğe veya geğirme gibi diğer gaz semptomlarına neden olur.


Karın şişkinlikle ilişkili olarak gözle görülür şekilde şişmişse, organik bir nedeni olma olasılığı daha yüksektir. Şişkinlik sıklıkla karın ağrısı ile ilişkilidir, gaz veya bağırsak hareketleriyle rahatlatılabilir.

 

Karın Şişkinliğinin Nedenleri

 

 

Şişmiş bir midenin tetikleyicileri çok çeşitlidir ve son derece geniş kapsamlıdır. 


•    Soğan, fasulye veya lahana gibi gaz yapan yiyecekler
•    Stres
•    Diyet değişiklikleri
•    Antibiyotik gibi bazı ilaçlar
•    Hamilelik sırasında sindirimde hormonal bir değişiklik
•    Fruktoz veya laktoz intoleransı gibi gıda intoleransları
•    Huzursuz bağırsak sendromu

Aceleyle yemek yiyenler mide şişkinliği olasılığını artırır. Bir yandan, etkilenen kişi büyük miktarda hava yutar ve diğer yandan yiyecek sindirim sistemine yeterince çiğnenmiş olarak ulaşmaz. 

 

Karın Şişkinliğinin Belirtileri

 

 

Yaygın şişkinlik belirtileri arasında mide ağrısı, rahatsızlık ve gaz bulunur. Ayrıca sık sık geğirebilir veya karın bölgesinde guruldama yaşayabilirsiniz.
Aşağıdakiler gibi diğer ciddi semptomlarla birlikte şiddetli şişkinlik meydana gelebilir:
•    Kanlı dışkı
•    Gözle görülür kilo kaybı 
•    Bayanlarda vajinal kanama (adet dönemleriniz arasında veya menopoz sonrası iseniz)
•    Mide bulantısı
•    Kusma
•    İshal
•    Mide yanması 
•    Ateş (enfeksiyon sebebiyle)

Şişkinlikle birlikte bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, mutlaka doktorunuzu arayın.

 

Karın Şişkinliği Bitkisel ve Doğal Tedavisi?

 

Şişkinliğin en yaygın nedenleri arasında çok fazla yemek yemek, çok hızlı yemek, yağlı yiyecekler yemek ve sadece zayıf sindirim yer alır. Ancak rahatsızlıkla mücadele etmeye gerek yoktur. Şişmiş bir göbeği yatıştırmak aslında oldukça kolaydır. Bazı bitkiler sayesinde rahatlıkla şişkinliği azaltabilirsiniz.

 

Nane yaprakları

 

Çay yapmak için nane yaprakları sıcak suda bekletilebilir. Nane, bağırsak kaslarının sakinleşmesine ve gerginliği serbest bırakmasına izin veren doğal kas gevşetici özelliklere sahiptir. Nane ayrıca safra akışını iyileştirerek yağların daha kolay sindirilmesine yardımcı olur.

 

Zencefil

 

Zencefil, eskiden beri, şişkinlik ve mide ağrılarını hafifletmek için kullanılan güçlü bir sindirim yardımcısıdır. Doğal olarak vücudun sindirim enzimlerini uyarır. İltihaplanmayı hafifletmeye ve mide zarını korumaya yardımcı olan bir anti-enflamatuardır.

 

Limon Suyu

 

Limon suyu içmek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Limon suyu, şişkinliği azaltmaya yardımcı olan bir idrar söktürücü görevi görecektir. Limon ayrıca genel sindirime yardımcı olan safra asitlerini de uyaracaktır.


Ananas

 

Ananas, bromelain adı verilen doğal bir sindirim enzimi içerdiğinden papayaya benzer. Bu enzim, sağlıklı gıda mağazalarında bulunan sindirim enzimi formüllerinde de bulunabilir. Bromelain şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olur ve ananasın sapında belirgin bir şekilde bulunur.

 

Zerdeçal

 

Zerdeçal, doğanın en güçlü antienflamatuarlarından biridir. Zerdeçalın içindeki güçlü madde olan curcumin, safra kesesinin safra üretmesine yardımcı olur. Zerdeçalın hazımsızlık, şişkinlik ve gazla mücadele ettiği bilinmektedir. Zerdeçalın faydalarından yararlanmanın en iyi yolu süt ile içmektir.

 

Yoğurt

 

Yoğurt, bağırsaktaki iyi bakterileri doldurmaya ve vücudun sindirim kapasitesini geliştirmeye yardımcı olan doğal probiyotikler içerir. Yoğurt ayrıca gaza neden olabilecek bakterileri azaltmaya da yardımcı olabilir.

 

Maydanoz

 

Sıvı tutulması, rahatsız edici göbek şişkinliğinin bir başka nedenidir. Maydanoz, vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olan doğal bir idrar söktürücüdür. Maydanoz çayı (maydanozla karıştırılmış kaynar su) idrara çıkmayı artırarak vücutta su birikimini azaltmaya yardımcı olur. Maydanozun ayrıca anti-inflamatuar güçleri vardır, bu da karın ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.

 

Lahana Turşusu 

 

Lahana turşusu sağlıklı probiyotikler içeren fermente ürünlerdir. Yoğurda benzer şekilde, lahana turşusundaki bakteriler sindirimi iyileştirir, gazı ve karın şişkinliğini azaltır.

 

Anason Tohumu

 

Anason, gaz giderici bir bitkidir, bu da gazın vücuttan atılmasına ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca mide bulantısı ve hazımsızlığı da giderir. Faydalarını elde etmek için anason tohumlarını çiğneyebilir veya anason tohumunu sıcak suda kaynatıp içebilirsiniz.

 

Papaya

 

Papaya iyi bir sindirim meyvesidir. Hafif bir müshil olarak çalışan ve vücudun fazla israfı gidermesine yardımcı olan papain adlı bir enzim içerir. Papaya, vücudun gazı atma sürecine yardımcı olan, şişkinliği ve sindirim rahatsızlığını azaltan iyi bir lif kaynağıdır. Sindirim kapasitesini artırmak ve karın şişkinliğini azaltmak için taze papaya yiyin.

 

Son olarak bir bardak suya iki çorba kaşığı doğal elma sirkesi ekleyip içebilirsiniz şişkinlik olduğunda.